Informació general

Política

Esther Cuixart: «La pena serà forta i estem preparats però abans de saber la sentència la gent hauríem de sortir al carrer»

El cinema Rambla de l'Art va acollir, aquest passat dissabte, un acte d'Òmnium Cultural amb August Gil Matamala, Esther Cuixart, Quim Arrufat i Xavier Antich

Per Lluís Rovira i Barenys

Esther Cuixart, August Gil Matamala, Ariadna Escoda, Quim Arrufat i Xavier Antich, a l'acte d'Òmnium d'aquest passat dissabte al matí
Esther Cuixart, August Gil Matamala, Ariadna Escoda, Quim Arrufat i Xavier Antich, a l'acte d'Òmnium d'aquest passat dissabte al matí | Lluís Rovira i Barenys

La sala de cinema Rambla de l'Art va acollir, aquest passat dissabte al matí, un acte d'Òmnium dins la campanya #JoAcuso en el que hi van prendre part l'advocat August Gil Matamala, l'exdiputat de la CUP Quim Arrufat, la germana de Jordi Cuixart, Esther Cuixart, i el membre de la junta directiva d'Òmnium, Xavier Antich. La taula rodona va estar moderada per la periodista Ariadna Escoda i va girar a l'entorn del que ha suposat el judici als presos polítics fixant-ho en la situació política actual.

August Gil Matamala, advocat expert en Drets Humans, va ser el primer a intervenir per anunciar en primícia que demà dimarts la plataforma International Trial Watch, que ha fet un seguiment intensiu del judici als presos polítics, donarà a conèixer el resultat del seu treball d'observació i, segons va dir Gil Matamala, "explicaran les vulneracions als drets fonamentals que s'han produït". Gil Matamala va aprofitar per dir que també li havia sabut molt de greu haver sentit certes alabances al jutge Marchena per part d'algun advocat dels presos. Tot seguit, Gil Matamala va dir que la llista de vulneracions és molt gran i es va centrar en una de ben clara per a ell, "el Tribunal Suprem no era competent per a fer aquest judici. No li corresponia fer-lo ja que no té competència territorial. Els fets van passar a Catalunya i només podia ser jutjat per tribunals de Catalunya, era competència del TSJC. A més, primer se'n va fer càrrec l'Audiència Nacional que tampoc tenia competències en això. L'Audiència Nacional té un llistat de delictes possibles i en aquesta llista no hi ha ni la sedició ni la rebel·lió. És a dir, va decretar la presó un tribunal incompetent per a prendre aquesta decisió i per compensar aquest error processal se'n va cometre un de més gros i es va decidir, políticament, que fos el Tribunal Suprem qui assumís la causa".

August Gil Matamala també va analitzar el judici als presos polítics i va dir que una rebel·lió necessita d'un "alzamiento" que no s'ha produït en cap moment

Horitzó d'un empresonament de 10 anys

Esther Cuixart, per la seva part, va explicar que la primera vegada que va poder veure el seu germà a la presó, quinze dies després de la seva detenció, ja els va dir que això anava per llarg, "ens plantegem un horitzó de 10 anys a la presó. Han tingut l'oportunitat de deixar-los en llibertat a l'espera de la sentència i no ho han fet. La pena serà forta i estem preparats per això però abans de saber la sentència la gent hauríem de sortir al carrer".

Quim Arrufat, per la seva part, va manifestar que "s'hauria de concretar com ens hauríem de mobilitzar". Arrufat també va fer una anàlisi del context internacional i va dir que se'ls hi està permetent que l'estat espanyol vagi a la seva, "hi ha hagut un retorn a les velles fronteres i cadascú fa el que vol dins el seu estat". Arrufat va dir que s'ha de respondre políticament ja que ha estat un judici polític, "ens hem de reorganitzar, l'autodeterminació implica tenir un calendari clar".

Per la seva part, Xavier Antich va explicar que Òmnium té actualment 170.000 socis i 42 seus territorials i va recordar el que havia dit el president de l'entitat, Jordi Cuixart, en l'al·legat final del judici, el ja famós "ho tornarem a fer". Antich també va dir que Òmnium està realitzant tallers de desobediència civil i va avançar que la imminent campanya "ho tornarem a fer"  serà l'inici d'un nou cicle.

 

Comenta aquest article