Societat

Festa Major

L'Arjau reivindica la tradició marinera cambrilenca en la IX Trobada de Vela Llatina de Cambrils

Per Lluís Rovira i Barenys

L'Arjau va retre homenatge a les dones de família pescadora, el passat divendres al vespre
L'Arjau va retre homenatge a les dones de família pescadora, el passat divendres al vespre | Lluís Rovira i Barenys

24 embarcacions han participat, enguany, a la IX Trobada de Vela Llatina de Cambrils, organitzada per l'Arjau Vela Llatina de Cambrils, que s'ha celebrat en el decurs d'aquest cap de setmana en el que han tingut lloc els actes centrals de la Festa Major de Sant Pere. Durant tot el cap de setmana, les embarcacions de vela llatina s'han integrat al paisatge del port cambrilenc.

La Trobada d'enguany va tenir un preàmbul força emotiu. El passat divendres al vespre, sota les moreres del Sorral, es va fer un acte d'homenatge a les dones de família pescadora de Cambrils i que tenien més de 80 anys. En total van ser 25 les dones que van poder ser presents a aquest homenatge que van rebre el reconeixement públic i un petit obsequi com a recordatori de l'acte.

En la tanda de parlaments van intervenir l'alcaldessa, Camí Mendoza, que va agrair la tasca feta per l'Arjau en aquesta vesant de recuperar la memòria col·lectiva marinera. Jordi Piqué, president de l'Arjau, va intervenir per reivindicar el llegat mariner cambrilenc i va mostrar el compromís públic de que l'entitat seguirà fent aquesta tasca, "hem de mostrar el tarannà de la nostra comunitat que és diferent a la de qualsevol altra comunitat", va dir Piqué. Prèviament al lliurament d'obsequis hi va haver una actuació de la coral Veus del Mar. Com a cloenda hi va haver un concert d'havaneres amb el grup Haváname al mateix temps que es repartia una copa de cava als presents a l'acte.

Navegades pel litoral

Les embarcacions participants a la IX Trobada de Vela Llatina van arribar al port de Cambrils el divendres a la tarda. Enguany la Trobada ha comptat amb la participació del quillat Sant Ramon, de l'entitat Bricbarca i de l'Ajuntament de Vilassar de Mar. El Sant Ramon és una embarcació construïda l'any 1904 i és un dels vaixells de vela llatina més antics i més grans d'entre els que naveguen per la Mediterrània.

El dissabte al matí es va fer una navegada per davant de les platges de garbí i ja al migdia, una exposició didàctica dels bastiments participants que es trobaven davant de la Confraria de Pescadors. El diumenge al matí es va fer una hissada conjunta de les veles llatines i van sortir del port de Cambrils per anar fins el port de l'Ametlla de Mar on es va fer un dinar de germanor. La majoria de les barques es van quedar al port d'aquesta població ja que aquest proper cap de setmana es farà la trobada de Vela Llatina a l'Ametlla de Mar.

Comenta aquest article

Galeries relacionades