Informació general

Ple

Ple de final del mandat 2015-2019 amb moltes emocions, sentiments i més d'una llàgrima

Es van acomiadar els regidors que no seguiran aquesta propera legislatura: Encarni Bello, Ivan Sanz, Inma Sierra, Carme Cros, Imanol Rico, Antonio Laguna i Mercè Dalmau

Per Berta Ruiz

Els set regidors que no continuaran a l'Ajuntament. D'esquerra a dreta, Imanol Rico (Ciutadans), Carme Cros (PP), Antonio Laguna (Junts X Cambrils), Encarni Bello (no adscrita), Ivan Sanz (AdC), Mercè Dalmau (Junts X Cambrils) i Inma Sierra (no adscrita)
Els set regidors que no continuaran a l'Ajuntament. D'esquerra a dreta, Imanol Rico (Ciutadans), Carme Cros (PP), Antonio Laguna (Junts X Cambrils), Encarni Bello (no adscrita), Ivan Sanz (AdC), Mercè Dalmau (Junts X Cambrils) i Inma Sierra (no adscrita) | Lluís Rovira i Barenys

La sala de plens de l'Ajuntament va acollir, ahir al matí, el ple del final del mandat 2015-2019. Un ple de comiat amb moltes emocions, sentiments i més d'una llàgrima en el què tots els regidors que no segueixen van aprofitar per adreçar unes paraules a tots els presents, fer un agraïment i acomiadar-se del seu càrrec al consistori. Per aquesta propera legislatura no segueixen set regidors: la regidora no adscrita Encarni Bello –que ha estat al càrrec durant 4 anys–; el regidor de l'Assemblea de Cambrils Ivan Sanz –que ha estat al càrrec durant 4 anys–; la regidora no adscrita Inma Sierra –que ha estat al càrrec 4 anys–; el regidor de Ciutadans Imanol Rico –que ha estat al càrrec 4 anys–; la regidora del PP Carme Cros –que ha estat 12 anys a l'Ajuntament, amb un total de 8 anys a l'oposició i 4 anys al govern durant el mandat 2011-2015–; el regidor del PdeCat Antonio Laguna –que ha estat a l'Ajuntament un total de 12 anys: els últims 8 anys a l'equip de govern i, anteriorment 4 anys més– i, la regidora del PdeCat, Mercè Dalmau, que també ha estat 12 anys i mig al consistori: des de novembre de 2006 i fins al 2011 com a membre de l'oposició, de 2011 a 2015 com a alcaldessa de Cambrils i, aquest darrer mandat formant part de l'equip de govern.

A destacar que tots els portaveus de les altres formacions que, tot i que seguir al consistori, també van voler adreçar unes paraules d'agraïment i bons desitjos als seus companys que marxen. Per contra, cap dels regidors del PSC va intervenir durant la sessió plenària d'ahir. Ahir també s'acomiadava l'interventor municipal, Alberto Viñas, que deixa el càrrec per jubilació després de 27 anys a l'Ajuntament de Cambrils.

Encarni Bello (no adscrita): "En aquests quatre anys a l'Ajuntament he volgut representar a totes les persones que vivim a Cambrils, que no hem nascut aquí, però que sentim el municipi com a nostre"

La regidora no adscrita –Encarni Bello–, que havia iniciat el mandat com a regidora de Ciutadans, va adreçar un discurs d'agraïment, una part del qual va fer en català: "ha arribat el moment de tancar una etapa il·lusionant de la meva vida, un temps durant el qual he tingut l'oportunitat de formar part de l'Ajuntament de Cambrils. La meva vida sempre ha estat relacionada amb la política, tant que, la meva infància i part de la meva joventut la vaig viure dins d'un ajuntament. M'encantava entrar al saló de plens de la mà del meu pare, era el secretari. Asseure'm a la cadira de l'alcalde, parlar amb els treballadors... Al llarg de la meva vida sempre he considerat la política com l'eix vertebral, per això com a dona, he lluitat per la igualtat de gènere. En aquests quatre anys a l'Ajuntament he volgut representar a totes les persones que vivim a Cambrils, que no hem nascut aquí, però que sentim el municipi com a nostre. Deixo de ser regidora però seguiré sent la mateixa persona, compromesa amb la meva ciutat, compromesa amb la cultura. Seguiré sent una persona solidària i una dona lluitadora per la igualtat. Compromís, solidaritat, lluita: aquestes tres paraules serveixen per a definir un polític i també serveixen per a definir a una persona. Mil gràcies Cambrils, moltes gràcies a tothom".

Inma Sierra (no adscrita): "Me'n vaig agraïda i una mica trista"

Per la seva part, la regidora no adscrita –que havia iniciat el mandat dins de la formació de l'NMC– també deixa el càrrec després de no poder revalidar-lo com a candidata número 2 de la llista del PP a les darreres eleccions. Segons va dir: "aquests 4 anys m'han passat volant; suposo que quan algú està a gust en un lloc el temps li passa volant i no se n'adona. Durant aquest temps, espero haver estat a l'alçada del que s'esperava de mi, encara que hagi estat a l'oposició i en segon pla, us demano disculpes si no ha estat així. Me'n vaig agraïda i una mica trista. Agraïda per tot allò que he après i per haver trobat gent que val molt la pena: vàlida, lluitadora i amb vocació pel bé comú. M'emporto els bons moments que hem compartit i algun de no tant bo. I una mica trista per no haver pogut aportar més amb el meu treball. Gràcies a tots per ser tan bons companys, estar amb tots vosaltres m'ha aportat coneixements, reptes i moltes experiències. M'emportaré amb mi molts records viscuts. Als que us aneu com jo dir-vos que us vagi molt bé i als que continuareu, donar-vos molta força perquè s'acosten temps durs i difícils. La vida dóna moltes voltes, així que no diré adéu sinó fins aviat".

Cinta Ballesté (no adscrita): "Ens queda un record molt bo compartit i amb alguns de vosaltres ens queda una bona amistat"

Després de les paraules de la seva companya Inma Sierra, la regidora no adscrita Cinta Ballesté –que també va iniciar al mandat amb l'NMC– va voler adreçar unes paraules visiblement emocionada. "Vull fer unes paraules d'agraïment públic a tots els regidors i regidores que ens deixen i també a l'interventor per la seva tasca feta a l'Ajuntament. Hem passat molts bons moments i d'altres no tan bons, però ens queda un record molt bo compartit i amb alguns de vosaltres ens queda una bona amistat. A tots molta sort en aquesta nova etapa".

Ivan Sanz (AdC): "Estic molt agraït per l'experiència viscuda, dels moments compartits, de les lluites comunes i també dels moments de desacord, perquè tot forma i tot aporta"

Un dels més emocionats de tots els regidors va ser Ivan Sanz de l'Assemblea de Cambrils que, en aquestes darreres eleccions no ha pogut revalidar el seu càrrec. En alguns moments de la seva intervenció, Sanz es va haver d'aturar perquè no podia expressar-se entre llàgrimes i emocions. Sanz va acomiadar-se dient: "aquest període ha estat molt intens i estic molt agraït per l'experiència viscuda, dels moments compartits, de les lluites comunes i també dels moments de desacord, perquè tot forma i tot aporta. He après molt amb vosaltres i he crescut d'aquestes interrelacions. Felicitats a qui segueix, sort a qui marxa voluntàriament i a la resta els dic i em dic que, cada canvi a la vida és una oportunitat: aprofitem-la. Vull reconèixer a dues persones: al David, perquè tant de bo hi hagués més persones com tu a la política. L'únic que et falla és que no siguis d'esquerres. I també reconèixer a la Camí, perquè et reconec la tasca feta encara que no coincidim en tota i sobretot perquè ens hem escoltat. Ens hem d'escoltar més per fer avançar Cambrils. No puc deixar el meu compromís polític: hem d'anar contra la normalització d'actituds homòfobes, racistes i intolerants. No podem normalitzar l'extrema dreta a les institucions; estem en un moment complicat i aquest moment requereix de tothom. També volia reflexionar sobre el moment de país que estem vivint que no és res més que una anomalia democràtica en la què un grup de persones és a la presó per culminar un desig de posar unes urnes per votar. La població demana una solució política a un problema polític. 590 gràcies a totes les persones que van confiar el seu vot fa dues setmanes i un reconeixement a tots els companys de l'Assemblea, perquè són amics i companys. Acabo recordant a una persona que va ser molt important per a mi; la persona que em va inculcar el sentiment republicà i lluitador: el meu avi. Al nou govern li desitjo sort i encerts, perquè Cambrils s'ho mereix".

Carme Cros (PP): "És un honor ser regidor de Cambrils perquè treballes per tot Cambrils"

Per la seva part, la regidora del PP –Carme Cros– va dir: "han estat 12 anys en aquesta casa, en aquest ajuntament que me l'he sentit com a meu; ha estat casa meva. En primer lloc, agrair a la gent del PP que va fer possible que tingués l'honor de ser regidora; és un honor ser regidor de Cambrils perquè treballes per tot Cambrils. Durant aquests anys he tingut la sort de conèixer a molta gent: que em transmetessin els seus sentiments, els seus problemes i, com a regidors dins de l'Ajuntament, oblidem les sigles i treballem per Cambrils. Personalment vull donar les gràcies al meu company David que sense la seva ajuda no hauria pogut fer la tasca que se'm va encomanar durant aquests anys; però tampoc em vull oblidar d'altres regidors que han passat com el Francesc Garriga i la Carmen Quintana que van fer una gran tasca a l'Ajuntament. He estat tant a l'oposició com al govern; això m'ha permès conèixer a molta gent que, tot i que tinguem pensaments molt diferents i en moments tan complicats com va ser l'anterior mandat quan va començar tot el tema de l'independentisme, reconèixer els regidors de l'antiga CiU, el treball en equip que es va fer. Vam tenir molt clar que per damunt de les idees està el treballar per Cambrils i crec que aquesta va ser la consigna per tirar endavant en moments tan complicats per a l'economia municipal que sinó haguéssim lluitats tots a una no se n'hauríem sortit. Per damunt de les idees, a l'hora de la veritat vam defensar el que li convenia a Cambrils. I vull agrair aquests últims anys, perquè hem tingut una bona relació amb tots els regidors del govern. Per damunt de tot som persones. Agrair la tasca que fan els treballadors de la casa, destacar la seva professionalitat i també la feina de tots els tècnics. Desitjar-vos que tingueu molts encerts, perquè venen moments molt difícils i el més important és que treballeu per Cambrils. Demano disculpes si en algun moment s'han sentit defraudats amb la meva persona o que no he servit com ho havia de fer. Som persones amb defectes i virtuts; crec que tinc algunes virtuts, però també molts defectes: entre ells el meu caràcter. M'emporto l'amistat, el reconeixement i la companyonia dels regidors que han passat".

David Chatelain (PP): "A molts de vosaltres serà un fins aviat, no pas un adéu"

A continuació, el seu company de partit –David Chatelain– va voler intervenir per acomiadar tots els seus companys. "Aquestes amistats que es fan aquí són d'aquelles que marquen. A molts de vosaltres serà un fins aviat, no pas un adéu. Vull fer un agraïment a l'interventor, Alberto Viñas, és una part imprescindible del consistori i cal destacar la seva profunda vocació de servei. A l'Encarni, perquè has omplert d'alegria i de color aquests espais; els nous reptes que tinguis els afrontaràs amb l'optimisme que et caracteritza. A l'Imanol, t'has guanyat el respecte de la gent amb la teva seriositat, capacitat de treball i em queda el consol que sent tan jove, estic segur que reapareixeràs a l'arena política. A l'Antonio, sempre que t'hem necessitat has estat disposat a escoltar i a actuar. A la Mercè; la política és molt ingrata i poc agraïda, només així es pot entendre que es deixi escapar un capital humà i professional com el teu. Malgrat el mal moment que ens va tocar viure i l'enrariment polític, vas demostrar ser una persona responsable, seriosa i sobretot de paraula. Tots els partits necessiten bona gent, no només a nivell professional sinó també personal i tu ets de les millors. A l'Ivan, company i amic, que no puguis estar al proper consistori és una injustícia còmica; però no deixis que aquest revés pugui amb tu. Salvant les distàncies, ens hem convertit en l'estranya parella –políticament–. Sense entrar en el terreny de les idees; actues en conseqüència amb els seus principis i això ho respecto profundament. Alt grau de compromís personal; espero que puguis a tornar estar aquí assegut per dret propi perquè t'ho has guanyat i perquè t'ho mereixes. A l'Inma, no només has estat a l'alçada sinó també ets el clar exemple que per dir les coses clares no cal aixecar la veu; has demostrat una gran vocació política i una immensa capacitat de treball. Tenim un gran equip al PP i ho mantindrem i de ben segur que en un futur proper recuperarem la confiança dels cambrilencs. A la Carme, com pots pensar que has pogut decebre algú sent com ets? Si hi ha una bona persona aquesta és la Carme. M'ha ensenyat moltíssimes coses: paciència, prudència, reflexió... A més ens ha donat a tots una lliçó de vida. Durant aquest mandat li van diagnosticar una malaltia molt complicada que requereix de tractaments agressius: no ha fallat mai a un plenari o a poquíssimes comissions. Capacitat de sacrifici amb el seu compromís amb el poble de Cambrils".

Patrícia de Miguel (Cs): "Hi ha gent que, emocionalment, em farà mal que marxi"

A continuació, la regidora de Ciutadans –Patrícia de Miguel– que sí ha validat el seu càrrec com a regidora també va voler intervenir per desitjar bons desitjos a tothom. També força emocionada va dir: "avui em sento estranya: perquè estic molt il·lusionada de començar un nou mandat, però per altra banda, tinc tristesa per deixar aquest. Hi ha gent que, emocionalment, em farà mal que marxi. Vull acomiadar-me de tots els que marxen. Donar les gràcies a tots. Tot i que a vegades no estem d'acord en algunes coses, el capital humà sempre hi és i hem estat d'acord en treballar per Cambrils. Al meu company Imanol: ha estat un honor treballar amb tu; ho has fet amb coherència, responsabilitat, seriositat, sempre pensant en els interessos de Cambrils. Has estat un gran company i et trobaré a faltar. Aquest ajuntament perd un gran regidor. Espero que tornis aviat. Perdo un company, però guanyo un amic".

Imanol Rico (Cs): "Les coses bones ens han de fer sentir orgullosos i les dolentes ens han de servir per reflexionar i millorar"

Imanol Rico de Ciutadans que deixa el seu càrrec al consistori va adreçar unes paraules de comiat: "avui m'he despertat i estava feliç i content, com quan algú arriba a una meta o compleix un objectiu. He aconseguit maduresa aquests quatre anys. Aquí hem parlat, hem debatut: hi ha hagut de tot. Hem tingut bronques, però també bromes i riures; debats intensos i productius i altres una pèrdua de temps. Les coses bones ens han de fer sentir orgullosos i les dolentes ens han de servir per reflexionar i millorar. Hem estat capaços de buscar el consens i treure acords. El més important és la força de la paraula, formulada amb respecte i enginy, des de la veritat i amb un fi productiu. Vull donar les gràcies per l'afecte i la confiança que ha dipositat molta gent en mi i en el grup aquests quatre anys. M'he sentit estimat i marxo, tranquil, feliç i orgullós. És cert que he estat molt dur i molt crític amb la tasca de l'equip de govern, però no pel color sinó pel que feia. Sempre ho fet des de la responsabilitat i exigència. També agrair a tots els treballadors per la seva tasca i el tracte que m'han donat. Agrair a la premsa perquè sou part molt important en la nostra tasca, perquè sou els responsables de comunicar el que fem aquí i fer arribar el missatge al ciutadà: és clau. I a la meva companya i amiga Patrícia: agrair-te tot el que has fet amb mi aquests anys. No va ser un inici fàcil ni totes les dificultats que hem tingut. Crec que podem estar orgullosos del treball fet; hem avançat per un camí que abans no existia. Vull demanar-te un favor: hem estat molt exigents amb els valors i principis del nostre ideari i vull que ho transmetis al nou grup".

Oliver Klein (NMC): "He d'agrair aquesta tasca i el convenciment perquè qualsevol de nosaltres vol que Cambrils funcioni de la millor manera possible"

El portaveu de l'NMC –Oliver Klein– va dir: "vull agrair a totes les persones que han estat companys malgrat les diferències. He d'agrair aquesta tasca i el convenciment perquè qualsevol de nosaltres vol que Cambrils funcioni de la millor manera possible. Vull personalitzar amb l'Encarni, la Carme, l'Imanol, l'Antonio, la Mercè, l'Ivan i la Inma. A tots ells han complert la tasca. També vull reivindicar la figura de l'exregidor per demanar-los consell".

Antonio Laguna (PdeCat): "Sempre he volgut agrair la confiança dels cambrilencs i sempre he tingut un deute: mirar que Cambrils millori, així com la qualitat de vida dels cambrilencs"

El regidor del PdeCat –Antonio Laguna– també deixa el seu càrrec i es va acomiadar amb les següents paraules: "en aquesta vida he pres decisions molt importants. L'any 1995, el Josep Pedrell em va venir a buscar perquè l'acompanyés en una llista. He dedicat bona part de la meva vida a entitats, sobretot esportives. En aquell moment, la meva feina no m'ho permetia. Al 1999, el Pepito Rom em va demanar anar a la llista de CiU (1999-2003) com a regidor. Després vaig seguir a la meva feina, però l'any 2011 em vaig tornar a engrescar amb CiU. Vaig prendre una altra decisió amb la família de dedicar tot el meu temps a l'àmbit públic. Avui, la decisió de marxar de la primera línia política. Durant tots aquests anys, he tingut grans companys i alguns amics. M'he trobat molt a gust amb totes les persones. La política no t'ha de canviar. Has de deixar bons companys i bons records. Sempre he volgut agrair la confiança dels cambrilencs i sempre he tingut un deute: mirar que Cambrils millori, així com la qualitat de vidadels cambrilencs".

Lluís Abella (PdeCat): "Sempre dic que no crec en els polítics, jo crec en les persones"

Lluís Abella del PdeCat va voler acomiadar-se dels seus companys: "vull acomiadar-me de tots; hem tingut moments de tensió, però d'altres agradables. Sempre dic que no crec en els polítics, jo crec en les persones. Voldria acomiadar-me de l'Encarni i destacar el compromís i la seva participació sobretot en els temes culturals és d'envejar. Què dir de la meva professora, la Carme, que em va ensenyar a escriure a màquina. És una persona brillant i agradable. De l'Imanol, destacar la seriositat, rigorositat i treball i pencaire fins l'últim dia. De l'Antonio, és amic i company i treballador. A l'Ivan que s'ha guanyat el respecte de tothom dins de les seves idees. A l'Inma, una persona seriosa, responsable, treballadora. I a la Mercè, és la persona que em va venir a buscar fa 8 anys, em va ensenyar i m'he emmirallat. Crec que Cambrils perd una política de primer grau i també Catalunya i també és millor persona".

Mercè Dalmau (PdeCat): "Penseu que els càrrecs són temporals i que quan arribes a casa a la nit i et mires al mirall, allò és el que ets tu"

Una altra de les que s'acomiadava ahir era la regidora del PdeCat, Mercè Dalmau. Molt emocionada en alguns moments del seu discurs va expressar: "avui és un dia important perquè és el meu darrer plenari com a regidora. Lluny queda aquell novembre de 2006 en el que em vaig incorporar gràcies a la renúncia de Joan Serra i l'aposta de CiU. Han estat anys que vaig passar de l'oposició al govern; després d'una feina intensa d'oposició i fiscalització. L'oposició va ser una gran escola per a mi, un gran aprenentatge per conèixer el funcionament. Després vam guanyar les eleccions i vaig ostentar l'alcaldia; una època complicada a nivell econòmic i de gestió; una etapa marcada per la unió de l'equip de govern formada per tres partits que vam deixar aparcades les nostres ideologies per treballar per Cambrils. Van ser quatre anys marcats per la confiança i la lleialtat del govern, també amb tensions, però sempre vam actuar com una pinya. Vam poder afrontar una de les etapes més complicades del municipi. La confiança ha de ser la base de qualsevol pacte. Agrair a totes les persones fantàstiques i compromeses que amb la seva feina diària fan funcionar l'ajuntament i que el municipi avanci sota els criteris polítics de l'ajuntament. El valor més important són tots els treballadors. I un destacat especial a tot el personal de Turisme. Doneu-li valor i cuidar-lo. Després d'aquests anys de servei a la política, he après que els càrrecs venen i marxen i les persones es queden. Penseu que els càrrecs són temporals i que quan arribes a casa a la nit i et mires al mirall, allò és el que ets tu: amb els teus encerts i errades i pensar si estàs bé amb tu mateix. Si ets feliç. Us desitjo molta sort i encerts i en allò que és important per a la població. Als que marxeu gaudiu del que feu. Marxo amb l'orgull de la feina ben feta i amb el gran honor d'haver estat la primera dona alcaldessa de Cambrils".

Jaume Gila (ERC): "Tot i que hi ha diferències, tots tenim un nexe comú com a servidors públics i que vetllem pel millor per a Cambrils"

Com a portaveu d'ERC, Jaume Gila també va voler mostrar el seu agraïment per aquests quatre anys: "tot i que hi ha diferències, tots tenim un nexe comú com a servidors públics i que vetllem pel millor per a Cambrils. La pluralitat política és la riquesa. Potser les prioritats no són les mateixes, vull posar en valor la feina que hem fet tots aquests anys. He mantingut bona relació amb tots des del respecte. Especial dedicació a la Carme Cros que en el seu dia va ser la meva professora i durant quatre anys ha aportat la seva saviesa i experiència, mereixedors del meu reconeixement i afecte. Us desitjo el millor. També un comiat al senyor interventor, que ha estat durant 27 anys, amb professionalitat i rigor".

Camí Mendoza: "Vull recordar dos moments que hem viscut junts i hem patit, no ho oblidaré perquè vam anar tots en la mateixa direcció: la fallida de la cooperativa i els atemptats terroristes"

Per tancar el plenari, l'actual alcaldessa en funcions –Camí Mendoza– va afirmar: "el que quedem som les persones, les 21 persones i també els treballadors. Vull recordar dos moments que hem viscut junts i hem patit, no ho oblidaré perquè vam anar tots en la mateixa direcció: la fallida de la cooperativa i els atemptats terroristes. No oblidaré el dia de la manifestació conjunta i la manifestació a Barcelona, aquella imatge units de la mà representant cambrils i defensant els valors a la llibertat. Sensació d'unitat i treball amb la millor voluntat per Cambrils. A la Mercè, agrair haver pogut compartir la seva experiència política com a companya de govern; a l'Antonio que sempre ha estat el més puntual a totes les reunions i que si ell no posés cada dia els carrers no sé per on circularíem; a l'Imanol que malgrat les discrepàncies ideològiques ens hem respectat i has crescut políticament; a la Carme, per la seva actitud constructiva i la seva responsabilitat i sempre al peu del canó i defensant amb coherència; a l'Ivan, que m'ha fet patir amb preguntes 'quisquilloses' però et trobaré a faltar, però ens seguirem trobant, parlant i escoltant. A l'Encarni, ha estat la regidora més 'salerosa', però és l'amant de tots els colors fins i tot el groc. A la Inma, una persona molt treballadora, organitzada i discreta que ha fet molta feina".

El consistori sortint més l'interventor, ahir, un cop acabat el plenari / foto: Lluís Rovira i Barenys

 

Comenta aquest article