Informació general

L'Ajuntament aprova els pressupostos municipals per a l'any 2007, que pugen a uns 44 milions d'euros

Per Lluís Rovira i Barenys, Berta Ruiz



Moment del ple extraordinari celebrat ahir al migdia a la sala de plens de l'Ajuntament
Ahir, a la sala de plens del consistori, es va celebrar el ple extraordinari, en el qual, entre d'altres punts, es va aprovar el pressupost general de l'Ajuntament per a l'exercici de l'any 2007 amb els vots a favor del govern municipal, les abstencions del PP, la PLIC i el regidor no adscrit Enric Sirvent, i el vot en contra de CiU.
En la roda de premsa prèvia al ple, l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– va explicar que aquest darrer pressupost –l'últim del mandat– s'ha elaborat "d'acord amb els criteris generals que ens vam proposar al principi de la legislatura a l'inici del tripartit. Un pressupost que ve marcat pels condicionants del pla de sanejament de l'economia municipal, amb tota una sèrie de criteris que hem mantingut en els últims exercicis. Criteris com la contenció de la despesa ordinària –amb el creixement moderat de la plantilla de personal– i el finançament de les inversions a través de criteris diferents als del crèdit i l'endeutament municipal".

Un pressupost de 44 milions d'euros per al 2007

El regidor d'Hisenda –Daniel Pallejà– va detallar en línies general la configuració d'aquest pressupost per al proper any. L'exercici del 2007 comptarà amb un total de 44.237.000 euros. D'aquests, 37.007.191,65 euros corresponen a despesa ordinària corrent de l'Ajuntament i uns 7.230.713 euros més corresponen al pressupost d'inversions. Segons va explicar Daniel Pallejà "en relació als dos darrers anys, la xifra d'inversions és ostensiblement menor, però hem de tenir en compte que és el pressupost de tancament del mandat i el gruix de les grans inversions projectades s'han acomplert, i estem dotant partides pressupostàries per acabar d'arrodonir aquestes inversions del pla de mandat que ens havíem plantejat".

Pla de sanejament de l'economia municipal

En línies generals, el pressupost del 2007 seguirà amb la línia adoptada pel pla de sanejament de l'economia municipal. Aquest pla, engegat l'any 2005, té dos objectius: per una banda, controlar la despesa ordinària, sobretot la seva contenció i el seu creixement pausat, i per un altra, la rebaixa de l'endeutament municipal. El regidor d'Hisenda va recordar que a l'inici de l'any 2005 es tenia un endeutament del 114%, i a la finalització de l'exercici de l'any 2007 se situarà entorn el 92%, gràcies a "un rigor pressupostari de la despesa i un rigor a l'hora d'assumir les inversions al municipi a través d'altres fórmules de finançament".

Per altra banda, segons va explicar Pallejà, la idea general era d'incrementar el pressupost de la despesa a nivells de l'IPC o per sota de l'IPC, "no obstant, la implementació de nous serveis ha fet que la desviació en l'ordinari estigui una mica per sobre d'aquestes previsions, però que siguin assumibles pels comptes municipals". En aquest punt es contemplen serveis com el desplegament de llei de barris –que ve acompanyat de subvenció de la Generalitat–, la posada en marxa de l'escola bressol, l'ampliació de certs serveis de neteja i escombraries, la posada en marxa de TV Cambrils i circumstàncies extraordinàries que es donaran en l'àmbit festiu i cultural com la Fira de Cambrils o el Cambrirock.

7 milions d'euros en inversions

Pel que fa a les inversions per al proper exercici, seran d'un total de 7 milions d'euros, "que han de servir per arrodonir les inversions del mandat", segons va explicar el regidor d'Hisenda. El gruix d'aquests recursos aniran destinats a la millora dels equipaments de neteja viària i recollida d'escombraries –amb 1,1 milions d'euros– l'acabament dels equipaments esportius –1,6 milions d'euros–, el dipòsit de vehicles –210.000 euros– i senyalitzacions –112.000 euros– i l'arranjament de rieres municipals –amb 450.000 euros–.

Respecte als ingressos, entre un 75 i 80% seran recursos propis de l'Ajuntament, amb la recaptació en matèria de tributs municipals, impostos directes, indirectes i taxes, mentre que entorn un 20% correspondrà a transferències patrimonials provinents d'altres administracions i ingressos patrimonials provinents de l'alienació de béns patrimonials.

Robert Benaiges també va destacar que el balanç econòmic de l'any es tanca amb un balanç positiu –major nombre d'ingressos que de despeses–. Tot i això, segons va comentar "és molt complicat generar un positiu molt important i suficient, que permeti fer inversions". Finalment, va recordar la gran tasca feta quant a inversions –més de 70 milions d'euros durant tot el mandat– i l'esforç fet amb el pla de sanejament respecte a la reducció de l'endeutament, passant del 128% de l'any 2003, al 90% que quedarà a finalitzar el proper any. Segons va explicar, la normativa permet un endeutament màxim del 110% en relació al pressupost general de l'exercici.


Joan Estrada : "L'any passat vam qualificar els pressupostos de ‘Frankenstein’, aquests d'ara són ‘Frankenstein returns’"

El regidor de CiU Joan Estrada va iniciar la seva intervenció fent pública la queixa per no disposar de prou temps per a mirar-se la documentació del ple, "un clàssic d'aquest debat". Entrant al detall, Estrada va manifestar no veure clara la contenció de la despesa, "si l'any 2006 la despesa corrent més la despesa de personal tenien un pes dins del pressupost municipal d'un 57%, el 2007 la proporció d'aquests dos epígrafs és del 71,43%. Per tant, no podem dir que estem contenint la despesa corrent, estem incrementant amb un diferencial de més de 15 punts. Govern i oposició portem dues ulleres diferents, cadascú ho veu com ho veu. És tan vàlida la nostra interpretació com la que vostès fan".

El representant de CiU també va criticar l'endeutament fet per finançar l'ampliació de l'ambulatori qualificant el govern de no tenir capacitat de negociació amb la Generalitat per assolir el 100% de la despesa total. Estrada tampoc veu clara la posada en marxa de la televisió local, "a nosaltres se'ns havia explicat que la televisió costaria 250.000 euros anuals i després veiem que són 350.000 i sumant els 100.000 i escaig de la ràdio se'n va als 450.000 i escaig euros. Això no ho entenem. A més si per al funcionament de la televisió s'ha de subcontractar la prestació de serveis d'una empresa que és la que tira endavant això, nosaltres no hem vist quin tipus de garanties de contractació pública se li ha donat a aquesta contractació de servei".

Joan Estrada també va incidir en l'externalització de serveis, "que serveixen per maquillar les xifres dels pressupostos" i en els increments de les partides de certes àrees, com ara la de Participació Ciutadana i la de Joventut.

Xavier Martí : "Veiem una clara contenció de la despesa corrent"

En la seva intervenció, el regidor de la PLIC Xavier Martí també es va queixar del poc temps que havien tingut per mirar-se la documentació. Pel que fa als pressupostos va dir que hi veia una clara voluntat de contenció de la despesa corrent al mateix temps que afirmava que la venda de solars municipals ha estat una fórmula per eixugar aquesta despesa i que ha estat la legislatura en què s'han venut més solars.

Martí va manifestar que "el capítol d'inversions està molt en la línia del que nosaltres portàvem al nostre programa electoral"

Anton Callau : "Vostès són bons gastant diners, però no són tan eficaços a l'hora de fer ingressos"

El regidor del PP Anton Callau, per la seva part, considerava que havia tingut suficient temps per mirar-se la documentació dels pressupostos. Sobre l'actuació del govern municipal va dir: "hem observat que vostès són uns bons elements gastant diners i estan fent coses. Però hem observat que no són tan eficaços a l'hora de fer ingressos".

Pel que fa la venda de solars, Callau va dir que "per continuar amb això, no ens queda més solució que aprovar més urbanitzacions, fer més aprofitament mig. Si ens els gastem i no en creem de nous, es tanca el cercle".

Robert Benaiges : "El govern que surti elegit a les properes eleccions tindrà la capacitat de poder treballar des del primer mes"

L'alcalde, per la seva part, va rebatre cadascun dels punts esgrimits per l'oposició. Pel que fa al finançament de l'Ajuntament, Robert Benaiges va reclamar que les administracions ajustin els criteris a les necessitats. Segons Benaiges, "quan vam assumir el govern de l'Ajuntament no teníem ni un plànol per tirar endavant noves inversions ni el seu finançament previst. Quan sortim d'aquest ajuntament a la finalització del mandat hi haurà molts projectes i molts diners per poder afrontar-los. El govern que surti elegit a les properes eleccions tindrà la capacitat de treballar des del primer mes, no com nosaltres que vam haver d'esperar dos anys per fer projectes i poder tirar-los endavant".

Comenta aquest article