Informació general

L’ACA no vol assumir tot el cost del nou col·lector de ponent

Per Lluís Rovira i Barenys

Tubs del nou col·lector que s’estan col·locant en un dels trams que assumeix el ministeri

Les obres de protecció del litoral de ponent que a hores d’ara s’estan portant a terme incorporen, a més, la construcció, en alguns trams, d’una nova canonada en alta per a recollir totes les aigües residuals de la zona de ponent. La construcció d’aquesta nova canonada és fonamental per a subsanar un seguit de problemes medioambientals que actualment pateix la població a causa del mal estat de l’actual col·lector de ponent. L’important deteriorament que pateix fa que hi entri aigua salada i que, també, en surti porqueria cap al litoral. L’entrada de l’aigua salada, a més, té un problema afegit, ja que impedeix la reutilització de l’aigua que surt de la depuradora. El problema, però, és que el Ministeri de Medi Ambient, que és el responsable de les obres que es fan al litoral de ponent, només col·loca la nova canonada en els dos trams del litoral en què es rectifica més la línia de costa. En la resta de trams, cap administració superior se’n vol fer càrrec.

Reunió amb el conseller

L’alcalde, Robert Benaiges, té clar que tot el que fa referència a aquest col·lector és competència de l’ACA –l’Agència Catalana de l’Aigua– i és per això que a principis del mes de març una representació municipal, en la qual hi havia el mateix alcalde, el regidor de Medi Ambient i el de Serveis, la tècnica de Medi Ambient i l’enginyer municipal, van fer una visita al conseller de Medi Ambient –Salvador Milà– per parlar d’aquesta qüestió. La resposta del conseller no va ser l’esperada. Segons Benaiges, el conseller es va desentendre d’aquest tema, “ens va dir que a ell li havien dit que això era competència de l’Ajuntament. Jo li vaig dir que en el moment en què em demostri que això és competència de l’Ajuntament i que hi ha algun acord de l’administració on es digui que això ha passat a competència de l’Ajuntament, ho podré entendre.” L’alcalde considera fonamental aprofitar que ara el litoral de ponent està en obres per col·locar la nova canonada de punta a punta o sinó, com diu l’alcalde, “farem el passeig nou i després d’un o dos anys haurem de foradar-lo per posar la canonada. Fem-ho ara!”. En un moment de la reunió, el conseller es va arribar a comprometre a aportar 180.000 euros i que la resta ho pagués l’Estat. Benaiges no entén per què l’Estat, en aquest cas, hauria de pagar unes obres que no li corresponen. La col·locació de la canonada que falta en aquest tram de ponent té un cost de més de 600.000 euros i, tal com va manifestar l’alcalde, “per a nosaltres representa un problema gran assumir aquesta despesa perquè no sabem d’on treure’ls. Ara bé, si no ens ajuden ho farem nosaltres. Canviarem inversions d’un lloc a un altre i després ja anirem on faci falta per reclamar. Ara per ara, estem a l’espera de la resposta definitiva del conseller, ja que després de tota la conversa que vam tenir amb ell ens va dir que havia de fer una consulta i que ja ens diria alguna cosa”.

Cap resposta positiva

En aquesta reunió amb el conseller de Medi Ambient es van tractar altres temes relacionats amb les competències de l’ACA. Les respostes del conseller, en tots els casos, van ser decebedores, segons va manifestar l’alcalde: “li vaig preguntar per les depuradores que s’han de construir als pobles veïns, especialment la de Montbrió, i no em va saber donar cap resposta definitiva sobre terminis. És increïble que l’ACA ens cobri un cànon de sanejament, que ara ens cobrarà un altre cànon de consum i que ara ens cobrarà un altre cànon de no sé què... que anem pagant i que no hi hagi manera de solucionar el tema de les aigües residuals que ens baixen de les poblacions veïnes”. Benaiges també va demanar que es fessin els arranjaments definitius a l’estació depuradora de Cambrils, ja que, segons va dir, “funciona malament en origen perquè no es va construir en condicions. Ens va dir que s’ho miraria, però no ens va assegurar res.”

§ Canonada de Vilafortuny §

Abans d’acabar l’actual mandat, el govern municipal vol tenir col·locat el nou col·lector que reculli les aigües residuals de la part nord de Vilafortuny, és a dir, de la zona compresa per damunt del vial de Cavet. En la reunió amb el conseller Milà també es va preguntar sobre aquesta canonada. El conseller va respondre que era competència de l’Ajuntament. En aquest cas l’alcalde comenta que aquesta canonada ja està pressupostada en 1,4 milions d’euros, “no s’ha tirat endavant perquè pensem que hauria de ser assumida com una de les inversions importants de la nova empresa d’aigües, i així no cal que ho faci l’Ajuntament”.

Comenta aquest article