Cultura

Memòria Històrica

Visita guiada a Tarragona sobre escenaris de la repressió franquista, en clau cambrilenca

Per Jordi Moreno

Un moment de la visita guiada d'aquest passat dissabte, a Tarragona
Un moment de la visita guiada d'aquest passat dissabte, a Tarragona | Cedida

El passat dissabte al matí va tenir lloc a Tarragona una visita guiada pels indrets de la repressió franquista en aquesta ciutat, organitzada pel Casal Popular de Cambrils el Polvorí, Revista Cambrils i el Fòrum de Tarragona per la Memòria. Un grup de 15 persones va seguir les explicacions de l’historiador Xavier Tolosana en un recorregut de tres hores que començà a les portes del Cementiri de Tarragona, visitant dues de les fosses comunes on foren enterrades les víctimes d’aquesta repressió, un cop acabada la Guerra Civil de 1936. Altres indrets dins el recorregut foren la Muntanya de l’Oliva, lloc proper al cementiri on es realitzaven els afusellaments, l’Antiga Audiència on tenien llocs els judicis sumaríssims, la Presó de Pilats i l’antic convent de les Oblates que va ser habilitada com a presó per a dones.
 
Tarragona va centralitzar l’activitat repressora contra les persones que el règim franquista va considerar desafectes o que havien donat auxili a la suposada rebel·lió. En el cas de Cambrils es comptabilitzen més d’un centenar de processos sumaríssims contra cambrilencs i persones refugiades a Cambrils que visqueren en primera persona els escenaris d’aquesta repressió. El cas del mestre madrileny Sidonio Pintado Arroyo és un exemple d’això i la seva història va ser recordada durant la visita guiada justament a la fossa comuna on suposadament és enterrat dins el cementiri de Tarragona.
 
L’historiador Xavier Tolosana es va mostrar en tot moment molt crític en el paper de les institucions tarragonines pel que fa a la pobre o mala senyalització d’aquests indrets i des del Fórum on col·labora exigeix una millora i major implicació del consistori tarragoní en aquesta tasca, afirmava ‘som pacients i fa 8 anys que insistim però potser comença a ser l’hora d’actuar’. Les properes visites programades són el 28 de setembre i el 26 d’octubre, és un activitat gratuïta però cal confirmació prèvia d’assistència per correu electrònic a forumtarragona@gmail.com

 

Comenta aquest article