Societat

Fira

El pregó i l'elecció de les pubilles i hereus enceten la programació de la Fira 2019

El Casal Municipal de la Gent Gran va acollir, ahir al migdia, el tradicional Pregó de la Fira, acte amb el què es va obrir la programació al voltant de la 62a edició de la Fira Multisectorial de Cambrils 2019

Per Berta Ruiz

Foto de grup de les pubilles i hereus que es van presentar a l'elecció, ahir, juntament amb l'alcaldessa Camí Mendoza, el regidor de Cultura i Festes i la pregonera Nuri Mariné
Foto de grup de les pubilles i hereus que es van presentar a l'elecció, ahir, juntament amb l'alcaldessa Camí Mendoza, el regidor de Cultura i Festes i la pregonera Nuri Mariné | Berta Ruiz

El Casal Municipal de la Gent Gran va acollir, ahir al migdia, el tradicional Pregó de la Fira, acte amb el què es va obrir la programació al voltant de la 62a edició de la Fira Multisectorial de Cambrils 2019. Enguany, cal dir que aquest acte s'ha hagut d'avançar una setmana per no coincidir amb la jornada electoral del proper diumenge 26 de maig. A l'inici de l'acte es va donar la benvinguda als diferents representants del món del pubillatge –pubilles i hereus– arribats de diferents poblacions de Catalunya, així com al delegat de les comarques tarragonines de Foment de les Tradicions Catalanes, Xavier Solé, qui va encoratjar a seguir amb aquesta tradició tan enriquidora per al jovent.

Per la seva part, el regidor de Cultura i Festes –Lluís Abella– també va destacar l'acte d'elecció de les pubilles i hereus com "un acte de pertinença a una cultura que ens identifica com a poble i com a país". Va recordar que l'any 1966 va tenir la primera elecció de pubilla a Cambrils i, des d'aleshores, s'ha anat fent amb diferents canvis. "Cal donar visibilitat als joves que són el nostre futur i ens representen. Hem de seguir donant continuïtat a la festa i a la tradició" va dir. A continuació, la pubilla sortint –Mercè Canela– va explicar la seva experiència durant aquest any com a pubilla de Cambrils i acomiadar-se tot donant les gràcies a tots els que l'han acompanyat en "aquest viatge que m'ha transformat".

Tot seguit es va fer l'elecció de les pubilles i hereus. Els escollits d'enguany van ser: Paula Torné Andreu, en representació del Ball de Bastons, i Jofre Salsench Ivern van ser proclamats Pubilla i Hereu de Cambrils 2019, i Núria Martínez Tallada com a damissel·la. Mercè Canela Añon –pubilla de 2018– repetirà també com a damissel·la.

En l’apartat infantil, la pubilla és Arlet Franch Segura, que representarà el municipi acompanyada de les damissel·les Irene Gómez, Pasarrius, Íngrid Higueras Piñol, Llura Peralbo Fortuny i Noa Ruiz Rodríguez. L’hereu infantil escollit és Liam Xing Garcia Muñoz i el fadrinet és Pol Miró Piñol.

Un Fira amb gairebé 700 anys d'història

Tot seguit, l'alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza– es va adreçar als presents per recordar que la Fira és una tradició molt cambrilenca i que, avui en dia, representa dos valors molt importants com són la innovació i la creativitat. Va recordar que la Fira té gairebé 700 anys d'història (1322), però des de fa 62 que es va donar forma al format tal qual i com es coneix avui en dia, però que ha sabut adaptar-se als temps i als canvis socials i econòmics. Mendoza va afirmar que anar a la Fira és un acte de retrobament per a tots els cambrilencs, un espai lúdic, social, festiu i també econòmic. Després de la seva intervenció, l'alcaldessa va presentar la pregonera d'enguany, l'artista local Nuri Mariné. "La pregonera d'enguany és 100% cambrilenca, malgrat que no va néixer a Cambrils. És una dona emprenedora, amb caràcter i molt decidida. Artista, visual i professora".

Nuri Mariné: "El primer que recordo de Cambrils és la Fira"

En el seu pregó, Nuri Mariné va fer repàs –d'una forma molt amena i desenfadada– de la seva història vital relacionada amb la Fira, una relació molt estreta que va començar de ben petita. Segons va explicar, va néixer a Vinyols i els Arcs i amb 7 anys va venir a viure a Cambrils. "El primer que recordo de Cambrils és la Fira –perquè vam venir cap al juny– i em ve la imatge d'una riera sense canalitzar, plena de gent i amb uns tractors fent una gimcana. Vaig flipar amb la gimcana! La Fira ha marcat la meva existència: recordo quan vaig acompanyar al padrí Pepet a l'Homenatge a la Vellesa, que és una de les coses més precioses que es poden fer, perquè ells són els millors influencers que tenim". Mariné també va explicar que l'any 1977, amb 10 anys, la van vestir de catalana i "vaig tenir l'honor de ser pubilla infantil de Cambrils". En aquest punt, l'artista va mostrar la banda de pubilla que encara conserva. També va fer referència a molts records d'aquells anys d'infància i joventut com l'envelat, les pomes de caramel o la música i els grups del moment. Posteriorment va arribar la seva trajectòria a Ràdio Cambrils –on hi va treballar durant 13 anys–, un mitjà que li va permetre conèixer la Fira des d'una altra perspectiva, retransmetent els diferents moments des de les ones. Imatge com la inauguració, l'estand de la Cooperativa o veure la gent mudada passejant per la Fira. "La Fira s'ha fet grandiosa" va dir Mariné.

L'artista també va recordar que a partir de l'any 2005 es va dedicar plenament a l'art, perquè és el que més li agrada, i sobretot la seva relació ambb els seus alumnes dels quals se'n considera una fan. La seva vinculació amb la Fira va seguir quan, l'any 2009, li van encarregar el disseny del cartell de la Fira. En aquesta obra va voler plasmar tots els sentiments i records que li evoquen la Fira. Va cloure dient que, "la Fira s'ha fet molt gran, però hi ha coses que no canvien".

Guardons a tres empreses i dues entitats

El darrer apartat de l'acte del Pregó de la Fira va ser l'Homenatge a les entitats i empreses cambrilenques. En aquesta edició van ser tres les empreses guardonades amb antiguitats superiors als 50 anys i dues les entitats que compleixen anys acabats en 0, tal com va destacar la regidora de Promoció Econòmica, Ana López, en la seva intervenció. Les empreses guardonades van ser: Fusteria Nolla Benavent –en reconeixement a la seva llarga trajectòria des de la seva implantació a Cambrils l'any 1963–, Perfumeria Novetats Port –per las seva trajectòria des de l'any 1964– i l'Agència Sangenís –des de la seva creació l'any 1969–. Les dues entitats guardonades van ser l'Associació de veïns de Nou Cambrils pel seu 30è aniversari i el Banc del Temps de Cambrils pel seu desè aniversari.