Informació general

Es recullen 389 donacions de sang i 71 de plasma a la Marató de Sang de Cambrils

Durant tot el dia, la solidaritat cambrilenca va fluir ininterrompudament. Des de les 9 del matí i fins les 21 hores del vespre, molts cambrilencs es van acostar al pavelló per donar sang, una sang que ajuda a salvar moltes vides

Per Berta Ruiz

Un moment de la Marató de donació de sang, ahir a la tarda, al Palau Municipal d'Esports
Un moment de la Marató de donació de sang, ahir a la tarda, al Palau Municipal d'Esports | Berta Ruiz

389 donacions de sang, 71 de plasma i 54 oferiments són les xifres que es van registrar, ahir, durant tota la jornada de la Marató de Donació de Sang que es va fer al Palau Municipal d'Esports de Cambrils, organitzada pel Banc de Sang i Teixits del Camp de Tarragona –juntament amb el suport de l'Ajuntament de Cambrils i diferents entitats i col·laboradors cambrilencs com l’Associació de Donants de Sang del Baix Camp i les Dones Amunt–. Enguany, el lema de la campanya va ser "Tu sí que ets important; converteix-te en sangfluencer" per fer arribar el missatge a través de les xarxes socials.

62 persones que mai havien donat sang

Durant tot el dia, la solidaritat cambrilenca va fluir ininterrompudament. Des de les 9 del matí i fins les 21 hores del vespre, molts cambrilencs es van acostar al pavelló per donar sang, una sang que ajuda a salvar vides ja que la transfusió de sang és un pilar fonamental de la medicina per a tot. Aquesta cita solidària es realitza de forma bianual al municipi. L'objectiu d'enguany era poder superar les xifres que es van assolir ara fa dos anys, però no ha estat possible. L'any 2017 es van aconseguir un total de 502 donacions de sang i 48 de plasma. Per tant, el nombre de donacions de sang ha baixat, però sí s'ha registrat un increment de les donacions de plasma. En aquest cas, el plasma del donant s'extreu mitjançant un procés de centrifugat de la sang a través d'unes màquines i, posteriorment es retorna novament la sang al cos del donant. Aquest tipus de donació requereix d'uns 45 minuts aproximadament. Sempre s'acostuma a fer dins de l'àmbit hospitalari però, en aquesta ocasió, a la Marató de Cambrils també es va comptar amb les màquines especials per fer-ho. De fet, aquesta ha estat la segona edició en la què s'ha pogut fer aquest tipus de donació. A més del nombre de donacions, també cal destacar les 62 persones que mai havien donat sang, un 13% del total, i que gràcies a la Marató s’han iniciat en aquest hàbit altruista.

Durant tota la jornada d'ahir es van anar succeint les activitats per fer més amena la jornada. Hi va haver la participació de diferents entitats cambrilenques com el Ball de Bastons, alumnes de l'Escola Municipal de Música i els Xiquets de Cambrils. L'Associació de Donants de Sang del Baix Camp i les fleques i pastisseries de Cambrils van donar coca amb xocolata, a la tarda, mentre que al llarg del dia també hi va haver càtering per als donants de la mà de l'Escola d'Hoteleria i Turisme.

Es necessiten un miler de bosses de sang diàries a Catalunya

Es calcula que diàriament es necessiten entre 800 i 1.000 donacions de sang. De cada donació de sang se'n beneficien com a mínim tres persones, ja que durant el processament de cada bossa s’obtenen concentrats d'hematies o glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Tots aquests components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular. Podem donar sang més d'una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne tres vegades i els homes quatre. Per a ser donant només es necessiten tres requisits: tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos i gaudir d'una bona salut. En cas de ser dona, no es pot estar embarassada. No cal anar en dejú per donar sang. Al web www.donarsang.gencat.cat es dóna resposta a les preguntes més freqüents sobre la donació de sang.

Comenta aquest article

Galeries relacionades