Cultura

Exposició

L'exposició «Camins de Ronda» arriba a la Sala Àgora de l'Ajuntament

Per Redacció

La mostra fotogràfica està instal·lada a la Sala Àgora
La mostra fotogràfica està instal·lada a la Sala Àgora | Cedida

L’exposició “Camins de Ronda” arriba a la Sala Àgora de l’Ajuntament de Cambrils de la mà del Museu d’Història de Cambrils. La mostra, que es va inaugurar el passat divendres al vespre i es podrà visitar fins el dia 1 de juliol, està impulsada per la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana amb el suport de la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat, i proposa un recorregut per la diversitat de paisatges i maneres de viure d’uns senders que uneixen tota la costa catalana.

D’aquesta manera, l’exposició convida al públic a conèixer de prop les persones que transiten per aquests senders, ja sigui la població local que en fa ús com els i les visitants que en gaudeixen, i a acostar-se a la riquesa d’entorns i sensacions que evoquen. A Cambrils, aquest sender s’anomenava camí de Sanitat, avui desaparegut per la urbanització del front litoral.

“Camins de ronda” recrea i posa en valor la diversitat paisatgística i social de la xarxa de senders que ressegueix la costa catalana a partir d’un guió elaborat pel geògraf i fotògraf Rafael López-Monné.

L'expressió fer la ronda significava antigament l’acció de recórrer els carrers d’una població o els diferents departaments d’una fortificació per procurar impedir els atacs i mantenir-hi l’ordre. En origen, s’anomenaven camins de ronda els que recorrien l’interior de la muralla d’una vila, però més endavant també es va utilitzar aquest terme per als camins que eren per vigilar la costa i el mar. Aquests darrers ens regalen bonics paisatges i un patrimoni del nostre litoral ple d’història, i ens permeten esbrinar-ne els secrets tot caminant sense presses. L’exposició és una invitació a conèixer la vessant humana d’uns camins que s’han convertit en un dels elements d’identitat del país.

Després del seu pas pel Museu Marítim de Barcelona, ara la mostra està itinerant per diferents municipis costaners que formen part de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana, que treballa amb la voluntat de promoure la protecció i salvaguarda del patrimoni marítim, promovent el seu estudi i contribuint a la seva difusió i sensibilització.

Àmbits expositius

La mostra inclou cinc àmbits a través dels quals repassa l’origen dels camins de ronda com a espais necessaris d’accés al mar i als recursos naturals com a font de riquesa, l’aprofitament com a línia costanera de protecció d’estranys i perills procedents del mar, i descriu el caràcter públic i comunitari d’aquests senders de costa (malgrat alguns episodis de privatització llargament denunciats pels usuaris), via d’entrada de mercaderies i de contraban, però també punt de trobada amb la natura i el paisatge arran de mar.

L’exposició inclou un conjunt de fotografies que mostren trams de camins de ronda al llarg de tota la geografia catalana, i que s’acompanyen de quatre pintures d’indrets costaners procedents de les col·leccions del Museu Marítim de Barcelona, objectes simbòlics evocadors de la vida a tocar de la costa, uns audiovisuals que acosten els visitants a indrets d’interès paisatgístic i social i unes locucions que narren històries i personatges reals d’àmbits marítims.

Les fotografies procedeixen dels fons d’arxiu i col·leccions de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, Mike Alentorn, Pep Callís i l’Ajuntament de Palamós, Josep Esquirol i l’Arxiu Històric de l'Escala, Getty Images, Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, Rafael López-Monné, Museu Marítim de Barcelona, Daniel Punseti i l’Arxiu Camí de ronda, Joan Riambau, Ricard Riambau i Mercè Toldrà.

Un moment de l'acte d'inauguració de l'exposició, el passat divendres al vespre

 

Comenta aquest article