Informació general

Mascotes

Una futura ordenança impulsarà un cens genètic de mascotes basat en l'ADN

El PP va presentar una moció que va rebre el suport de tots els grups. Al text també es proposa utilitzar ampolles d'aigua per diluir les miccions, fer un major control dels propietaris incívics o instal·lar papereres a la riera d'Alforja

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu de la platja per a gossos, ubicat a la desembocadura de la riera d'Alforja
Imatge d'arxiu de la platja per a gossos, ubicat a la desembocadura de la riera d'Alforja | Berta Ruiz

Tots els grups polítics del consistori cambrilenc van aprovar, per unanimitat, una moció per a reforçar les accions contra l'incivisme al municipi i per a impulsar una Ordenança de tinença responsable de mascotes. El text va ser presentat pel PP i exposat pel seu portaveu –David Chatelain– a la sessió plenària del passat 30 d'abril. Segons va explicar el regidor popular, "la percepció de la neteja a Cambrils ha empitjorat notablement en els últims temps, i no és aliè a això l'increment de l'incivisme, sent especialment preocupant el d'alguns propietaris de gossos, que no només embruten la imatge d'aquells altres propietaris que cuiden responsablement de les seves mascotes, sinó també la de les nostres voreres i espais públics, –el que genera un gran nombre de queixes–. A fi i efecte de començar a conscienciar a la població de la necessitat d'exercir responsablement la tinença de mascotes, es fa necessari que el Consistori impulsi una nova ordenança, que reculli les normes de convivència per a garantir l'harmonia entre els cambrilencs i els animals domèstics".

Implementar un cens genètic de mascotes, ampolles per diluir les miccions i pressió als propietaris incívics

La primera proposta presentada pel PP és la possibilitat d'implementar un cens genètic de mascotes basat en l'ADN, la informació del qual hauria d'introduir-se en el microxip o placa identificativa, i que a més de millorar la informació sobre la població de mascotes als domicilis. La segona proposta és introduir l'obligatorietat que les persones que treguin a passejar gossos pel carrer utilitzin ampolles d'aigua per a diluir les miccions dels gossos, que provoquen greus danys en el mobiliari municipal. Per dur a terme aquesta acció, tal com va apuntar Chatelain, "suggerim una campanya de comunicació i un repartiment inicial d'ampolles per a donar a conèixer la mesura". La tercera és donar instruccions per a incrementar la pressió sobre els propietaris incívics amb major control al carrer i un enduriment de les sancions a fi de desincentivar aquestes conductes. "També caldria contemplar la permuta de les sancions econòmiques per una prestació social substitutòria relacionada amb el civisme" va dir el regidor del PP. Per altra banda, caldria fer un control dels passejants de gossos que no portessin bosses de recollida en tot moment.

Papereres a la riera d'Alforja i millor adequació de la platja de gossos

Per altra banda, pel que fa a la gestió de les mascotes perdudes, des del PP van voler felicitar la iniciativa d’un col·lectiu de voluntaris que gestionen la pàgina “Animales Perdidos-Encontrados en Cambrils” a Facebook, amb els quals s’hauria de tancar un conveni de col·laboració, va dir el portaveu popular. Finalment, la moció del PP apuntava que, "atenent a l'ús intensiu de la Riera d’Alforja com a camp de passeig de gossos, caldria incorporar papereres a la zona, estudiant la seva ubicació. Considerant l’increment de gossos al carrer, també cal plantejar-se ampliar els punts de zona de passeig regulat (comunament coneguts com a pipi cans), especialment als nuclis residencials. I per últim cal una neteja a fons i una millor adequació de la platja de gossos de la riera d’Alforja, estudiant la ubicació d’alguna nova zona en d’altres sectors de la costa, com per exemple a la desembocadura de la riera de Maspujols.

Suport de tots els grups

Des de l'AdC, el portaveu Ivan Sanz va donar suport a la proposta, així com la regidora de Cs –Patricia de Miguel– qui va defensar la postura del seu partit amb el benestar dels animals. "Tenim un problema amb els excrements al carrer. Tenir mascota és una responsabilitat i caldria conscienciar tothom perquè fes les coses bé" va dir. Des de l'NMC, Oliver Klein va donar suport a la proposta per resoldre la problemàtica que hi ha amb algunes accions incíviques. Finalment, el regidor de Medi Ambient –Antonio Laguna– va dir que des del govern s'havien transaccions algunes propostes i que una nova normativa millorada por reduir les mancances que hi ha actualment.

Comenta aquest article