Cultura

Exposició

L'exposició dedicada al Cardenal Vidal i Barraquer arriba a Terrassa

Per Redacció

Imatge de la mostra instal·lada a Terrassa
Imatge de la mostra instal·lada a Terrassa | Cedida

Després de visitar Cambrils i Tarragona, l’exposició commemorativa del 150 aniversari del naixement del Cardenal Vidal i Barraquer, continua el seu periple d’itineràncies a Terrassa. Des d’aquest passat dilluns la mostra ja es pot visitar al Centre Cultural de la capital del Vallès Oriental. L’exposició es va inaugurar el passat dissabte 27 d’abril, conjuntament amb la mostra “Verdaguer segrestat”, coincidint amb un dia assenyalat com és el de la Mare de Déu Montserrat, en la línia de l’esperit dels organitzadors del cicle que ara s’inicia: Òmnium Cultural i Fundació Torre del Palau de Terrassa.

Fa cinquanta anys una colla de terrassencs iniciats en el cristianisme, es van trobar orfes de la llibertat anhelada i sotmesos sota el jou del franquisme. Aquells joves s’aplegaven a l’entorn de les parròquies egarenques de la Sagrada Família, de Sant Pere i del Sant Esperit. Amb els anys van cercar altres refugis més enllà de l’Església on poder viure amb llibertat. D’aquesta colla van néixer nombroses iniciatives, les més importants el 1944 la Institució Ambrosiana i el 1969 la primera delegació fora de Barcelona d’Òmnium Cultural.

És per tot això que, fent memòria i en recordança i homenatge a totes les persones que n’han estat membres, Òmnium Cultural Terrassa i la Fundació Torre del Palau han organitzat un seguit d’actes que ara s’ha iniciat amb el testimoni de dos grans personatges, triats d’entre molts d’altres possibles, també importants: Jacint Verdaguer i el Cardenal Vidal i Barraquer. Les dues exposicions, que es podran veure fins el 2 de juny, l’una al costat de l’altra, mostren abastament la seva vida i el que van significar: Jacint Verdaguer segrestat pel franquisme i el no doblegar-se fins al final de Vidal i Barraquer.

L’exposició “Vidal i Barraquer: diàleg i coherència” és un recull d’imatges desconegudes per reivindicar i donar a conèixer el llegat del Cardenal nascut a Cambrils el 1869. Va ser produïda l’any passat per l’Ajuntament de Cambrils, amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya. El projecte és obra de l’empresa Molècula, que ha treballat amb el suport de l’Arxiu Municipal i del Museu d’Història de Cambrils de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils.

Comenta aquest article