Cultura

Música

La Coral Verge del Camí actua al 32è Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics, a Copenhaguen

La formació cambrilenca va participar al 32è Aplec Internacional, celebrat el passat cap de setmana, a Copenhaguen

Per Redacció

Foto de grup de la comitiva de la Coral Verge del Camí a Dinamarca
Foto de grup de la comitiva de la Coral Verge del Camí a Dinamarca | Cedida

El passat dilluns 29 d'abril passat tornava a Cambrils l’expedició formada per 33 persones, membres de la Coral Verge del Camí que es van desplaçar el divendres 26 d'abril a Dinamarca per participar al 32è Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics. L’organització, a càrrec de l’entitat Adifolk amb el suport de la Generalitat de Catalunya i les quatre diputacions catalanes, va incloure l’Aplec en el marc del 48 Timer Festival del barri de Norrebro de Copenhaguen. D'aquesta manera s’ha aconseguit que la cultura popular i tradicional catalana, enguany representada per més de 500 persones i 23 entitats, tingui difusió internacional.

Com és habitual en l'organització dels aplecs internacionals, Copenhaguen 2019 va acollir una àmplia mostra del patrimoni cultural immaterial català: gegants, diables, sardanes, bandes, havaneres, castellers, corals, cobles, bastoners, esbarts, i també expressions no festives, com ara els jocs i la cuina tradicional. El programa de l'Aplec va començar divendres 26 d’abril, amb la recepció institucional a Catalunya per part de l'Ajuntament de Copenhaguen. La presidenta de la Coral, Lídia Utset, va ser present a la presentació oficial de l'Aplec i va rebre la benvinguda personal de les autoritats daneses que van ser acompanyades per les autoritats de la delegació catalana, encapçalades pel sr. Lluís Puig, exconseller de Cultura a l’exili. Va ser el toc d'inici d'un extens programa que es va estendre fins a la tarda del diumenge 28, quan es va fer l’espectacle de cloenda.

Quatre actuacions de la Coral

La Coral Verge del Camí –sota la direcció de Núria Ortoneda–, va fer quatre actuacions. Tres d’elles van ser breus i a l’aire lliure a tres places diferents de Norrebro, on tots els elements festius finalitzaven les cercaviles diàries de tarda. L’actuació més rellevant es va realitzar el dissabte 27, a l’interior de la Koncert Kirke que es va quedar petita. L’acte va comptar amb la presència de la sra. Maria Àngels Blasco, Directora General Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, a més de la sra.Monserrat Cadevall, presidenta de la Federació Catalana d’Entitat Corals i recent Creu de Sant Jordi 2019. En aquest concert la Coral Verge del Camí va presentar un programa amb un extens repertori de música tradicional i popular dels Països Catalans. La segona part va deixar pas a l’actuació de l’Agrupació Musical de Camarles, per acabar el concert interpretant conjuntament amb la Coral, la sardana “L’Empordà” ballada per la colla sardanista Xàldiga de Barcelona, i l’himne nacional de “Els Segadors”.

Colofó al seu 50è aniversari

La Coral Verge del Camí de Cambrils compta amb el suport de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils per portar a terme aquesta sortida internacional, ja que esdevé el colofó final extraordinari de les celebracions del 50è aniversari de l’entitat. A l'hora de celebrar l’efemèride, al passat 2018, la Coral Verge del Camí ja tenia com un dels objectius de l'aniversari fer una gira a l’estranger. Per aquest motiu, entre altres opcions, es va presentar fa mesos la petició a l'Aplec Internacional. Dinamarca s’afegeix, doncs, a la llarga trajectòria d’actuacions internacionals que, amb 50 anys de vida, ha portat la Coral a donar a conèixer la nostra música als escenaris d’Irlanda, Itàlia, Alemanya, Flandes, Euzkadi, França, Occitània, Suïssa, Uruguai, Argentina i Portugal.

Imatge d'una de les actuacions de la Coral Verge del Camí

 

Comenta aquest article