Tema del mes

Les eleccions al Parlament de Catalunya a Cambrils

Per Lluís Rovira i Barenys, Judit Pinazo, Berta Ruiz



Recompte de vots en una de les meses electorals de Cambrils
CiU ha estat la clara guanyadora a Cambrils de les eleccions al Parlament de Catalunya, amb 2.755 vots. En segon lloc ha quedat el PSC amb 2.167 vots. La distància entre els dos partits majoritaris s’ha eixamplat respecte a les eleccions al Parlament de Catalunya de fa tres anys, en què CiU va obtenir la victòria per només sis vots per damunt del PSC.

Per la seva part, ERC s’ha mantingut com a tercera força amb 1.725 vots, seguida del PP amb 1.347 vots i d’ICV-EUiA amb 561 vots. Ciutadans - Partido de la Ciudadanía ha obtingut un total de 413 vots, situant-se com a sisena força a Cambrils. En les eleccions de fa tres anys, ERC va obtenir 1.983 vots, PP 1.587 vots i ICV 485 vots.

Als deu col·legis electorals cambrilencs s’hi han adreçat 9.379 persones del total de 18.807 que han conformat el cens d’aquests comicis. Del total de vots emesos, 168 han estat en blanc i 28 nuls. La participació s’ha situat al límit del 50%, exactament ha estat del 49,87%, mentre que la mitjana de participació a Catalunya ha estat del 56,77%.

Incidències de la jornada

Quan els col·legis electorals encara no havien obert les portes, els responsables d’ICV van detectar una errada en les butlletes electorals del partit Izquierda Republicana - Partit Republicà d’Esquerra. Les butlletes d’aquest partit tenien com a suplents els suplents d’ICV. Aquestes butlletes errònies van ser retirades i se’n van anar a buscar d’altres de correctes a Reus. Això va fer que una bona part dels col·legis electorals cambrilencs obrissin més tard de les 9. Per tal de compensar els retards ocasionats per aquesta incidència, alguns col·legis electorals van tancar més tard de l’hora prevista. L’hora exacta de tancament va ser una decisió dels presidents de les meses després d’haver consultat la normativa electoral. Així doncs, a les vuit del vespre van tancar els col·legis ubicats al CEIP Guillem de Fortuny, al Centre Les Basses i al carrer de Colom. Un quart d’hora més tard ho feia el col·legi ubicat al Cinema Municipal Rambla i la resta ho van fer a tres quarts de nou del vespre. Cal destacar que gairebé ningú va anar a votar després de les vuit del vespre, segons van comentar diferents interventors i apoderats.

Anècdotes de la jornada

Una jornada electoral dóna molt de si. Aquestes són algunes de les anècdotes que es van recollir als diversos col·legis de Cambrils. Una senyora es va adreçar als interventors d’una taula de l’IES Cambrils tot preguntant “Per votar al Carod-Rovira, on he d’anar?”. En un altre col·legi un noi va explicar “vinc a votar, però sóc de Valls”. Alguns votants van portar com a document acreditatiu de la seva identitat la denúncia del robatori dels seus documents personals, i com que el justificant no conté cap foto no van poder exercir el seu dret a vot. El retard en l’obertura dels col·legis també va ocasionar alguna incidència. Algunes persones estaven a les 9 en punt als col·legis per votar ja que havien d’anar de viatge. Al col·legi de l’Escola d’Hoteleria una persona va mostrar la seva indignació per no poder votar i va esquinçar la papereta que portava davant dels interventors.

Confusió de col·legi

També hi va haver electors que es van confondre de col·legi i van anar a votar a un col·legi que no els pertocava. Diverses persones que viuen al Molí de la Torre encara es pensaven que havien de votar a l’IES Cambrils. Cal recordar que a les darreres eleccions, les del referèndum de l’Estatut, celebrat el 18 de juny d’enguany, es van incorporar uns quants col·legis electorals nous que en aquestes eleccions s’han mantingut.
§ La campanya electoral§ Tots els partits polítics amb representació parlamentària van celebrar actes preelectorals a Cambrils, a excepció del PP.

PSC

El passat 20 d’octubre, el PSC va realitzar diferents actes de campanya que va concentrar en un mateix dia. Al matí, el conseller de Governació –Xavier Sabaté– va presentar, al Club Nàutic de Cambrils, el programa de turisme del PSC per al Camp de Tarragona. A l’acte hi van assistir Àlex Martínez –regidor del PSC a l’Ajuntament de Reus i candidat per la demarcació de Tarragona–, Teresa Carreras –diputada socialista al Parlament– i Teresa Pallarès –cap dels Serveis Territorials de Comerç de Tarragona–. A l’acte també hi van assistir l’alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– i els regidors socialistes del consistori cambrilenc Oliver Klein, Anna López, Rosa M. López, Neli Queral i Joan Pau Casquero. Acte seguit el conseller de Governació, juntament amb Neli Queral, Oliver Klein i Rosa M. López, van fer un recorregut per alguns dels carrers adjacents a la rambla de Jaume I repartint propaganda electoral als veïns i vianants de la zona.

Al vespre la número dos de la llista del PSC –Núria Segú– i l’alcalde –Robert Benaiges– juntament amb nombrosos regidors socialistes del consistori cambrilenc i José Gálvez –com a representant del sector empresarial de Cornellà de Llobregat–, van fer un acte de precampanya al Centre Cultural.

ERC

Pel que fa a ERC, destacar que el passat 30 de novembre, 240 persones van assistir, a Riudoms, a un sopar que formava part dels darrers actes de la campanya “L’Esquerra t’escolta” que durant dos mesos ERC va portar a terme per tota la geografia catalana. El mateix dissabte estava previst fer un esmorzar a Cambrils dins d’aquesta campanya, però es va haver de suspendre per la celebració, el mateix matí, del Consell Nacional d’ERC. És per això que el nombre de cambrilencs desplaçats a Riudoms va ser força elevat. Aquest acte va estar presidit per Josep-Lluís Carod-Rovira –president d’ERC– i va comptar amb la presència d’Ernest Benach –president del Parlament de Catalunya–, Lluís Aragonès –senador d’ERC–, Josep Bargalló –exconseller primer–, Marta Cid –exconsellera d’Ensenyament– i Rafel Niubó –exsecretari d’Esports–. Els regidors d’ERC a Cambrils Joan Recasens i Jordi Savall també van ser presents a la trobada així com una nodrida representació de militants i gent de la societat civil cambrilenca.

CiU

Els actes de campanya de CiU es van iniciar el passat 21 d’octubre amb un vermut popular a la plaça de Marcel·lí Domingo, en el qual hi van prendre part, durant una estona, el cap de llista d’aquesta formació per Tarragona, Joan Miquel Nadal, així com Lídia Bargas i Meritxell Ruiz, també integrants de la llista electoral de CiU, a més de l’alcaldable per Cambrils, Mercè Dalmau, i el regidor Joan Estrada.

Per altra banda, el 25 d’octubre CiU va celebrar un altre acte electoral al Centre Les Basses que va comptar amb les intervencions de Carles Sala, número dos de la llista de CiU per la demarcació de Tarragona i actualment diputat al Parlament de Catalunya, i de Joan Aregio, president de la Diputació de Tarragona i suplent a la llista del Parlament. L’acte va ser presentat per Mercè Dalmau.

ICV

ICV va escollir el Parc del Pescador per realitzar l’acte de campanya electoral al municipi, el passat 29 d’octubre. A l’acte van assistir-hi la número quatre en les llistes d’ICV a Tarragona –Hortènsia Grau–, el cap de llista d’ICV a Tarragona –Daniel Pi–, el senador per Barcelona d’ICV Jordi Guillot i els regidors cambrilencs Salvador Matas i Ramón Garcia Mateos.
§ Quatre cambrilencs han format part de les llistes electorals§ El president d’ERC, el cambrilenc Josep-Lluís Carod-Rovira, ha estat el cap de llista d’aquest partit per la circumscripció de Barcelona. Aquesta ha estat la tercera vegada que el líder republicà ha encapçalat la candidatura d’ERC per Barcelona.

A banda, tres cambrilencs més han format part de les llistes electorals al Parlament de Catalunya, en aquest cas per la circumscripció de Tarragona, sense que hagin aconseguit, en cap d’aquests casos, ser elegits diputats: Hortènsia Grau ha ocupat el quart lloc de la llista d’ICV-EUiA, M. Carme Cros ha ocupat el cinquè lloc a la llista del PP i Joan Recasens ha estat el setzè a la llista electoral d’ERC.

Comenta aquest article