Informació general

Els pescadors cambrilencs de l'arrossegament han aconseguit espectaculars captures de dorades

Per Judit Pinazo



Un dels pescadors de l'embarcació Marina Flaire amb un exemplar de dorada d'una grandària considerable
Aquest mes de novembre la dorada ha estat una de les espècies que més han capturat les embarcacions d'arrossegament del port de Cambrils. Aquest és un peix migratori, que habitualment es pesca a finals de novembre. Tal i com explicava el secretari de la Confraria de Pescadors –Xavier Domènech– el novembre sempre és una bona època per pescar dorades, però enguany ha estat més que bona, perquè s'han agafat grans quantitats.

Les dades són diverses, però hi ha hagut dies amb puntes de captures molt importants, com per exemple el passat 29 de novembre, quan l'embarcació cambrilenca Marina Flaire va pescar una tona i mitja de dorades. També el mateix dia l'embarcació Sergi va capturar una tona de la mateixa espècie. Dorades de diferents mides, però en general força grans.

La pesca de la dorada ha seguit durant aquest mes de desembre i les embarcacions que s'hi dediquen han realitzat també captures importants, al voltant dels 300 o 400 quilos de captures de dorades diàries.

El fet que la captura de les dorades hagi augmentat considerablement durant aquest mes de novembre i desembre no ha provocat que l'excés de producte n'hagi fet baixar el preu. Tal i com explica Domènech, és habitual que com més gènere hi ha el preu baixa, però tot i les tones de dorades que s'han capturat no ha afectat d'una manera notòria en el seu preu, que ha disminuït però de forma moderada.

Veda de Nadal

Des del proper 22 de desembre i fins al dia 8 de gener les embarcacions de l'arrossegament del port de Cambrils faran una miniveda aprofitant les festes de Nadal. Aquest és el primer any que es farà en aquest període i la idea va sorgir, recordem, d'un acord al qual va arribar el passat mes d'agost la Federació Provincial de Confraries de Pescadors de Tarragona. L'acord preveia que les embarcacions que ho volguessin podrien fer una parada per les festes de Nadal. Una de les raons de la miniveda és que l'època nadalenca no és molt bona per pescar i a vegades resulta poc productiu sortir a la mar quan hi ha tants dies de festa. La resposta a la proposta de la Federació va ser ben rebuda pel sector de l'arrossegament i totes les embarcacions cambrilenques realitzaran la miniveda aquestes festes. S'han acollit a aquesta veda els ports de l'Ametlla de Mar, l'Ampolla i Cambrils.

Peix per Nadal

Les vendes de peix per Nadal acostumen a augmentar considerablement. Els peixos que més es venen són, segons Domènech, els llenguados, el lluç de palangre, els raps, els llobarros o les dorades, entre d'altres. Els preus d'enguany de les espècies més venudes per aquestes festes es mantenen, en línies generals, bastant moderats, sense sofrir un augment important respecte als preus de l'any passat.

Segons Domènech, tot i que el sector de l'arrossegament faci veda, la majoria del peix que es vendrà a les peixateries és de Cambrils i si en fa falta es portarà de ports com el de Sant Carles de la Ràpita o Peníscola.

Comenta aquest article