Informació general

Xerrada

Bea Talegón: «Els republicans a Espanya estan silenciats, no tots els espanyols són del «A por ellos»»

La jurista, política i periodista Bea Talegón va ser, ahir, a Cambrils en un acte organitzat per l'ANC, per presentar el seu darrer llibre "Llibertat d'excepció"

Per Lluís Rovira i Barenys

David Castellví, Neus Càrdenas i Bea Talegón, ahir, a la presentació del llibre "Llibertat d'excepció"
David Castellví, Neus Càrdenas i Bea Talegón, ahir, a la presentació del llibre "Llibertat d'excepció" | Lluís Rovira i Barenys

La sala d'actes del Centre Cultural es va omplir de gom a gom, ahir al matí, per escoltar la jurista, política i periodista Bea Talegón, en un acte organitzat per l'ANC Cambrils i que va mantenir l'atenció de principia a final. Bea Talegón venia a presentar el seu darrer llibre titulat "Llibertat d'excepció" i que porta com a subtítol, "vuit veus perseguides que no han pogut silenciar". El llibre consisteix en vuit entrevistes a exiliats i presos polítics, dels quals alguns són polítics i altres són artistes. Els vuit entrevistats per Bea Talegón són Carles Puigdemont, Meritxell Serret, Mireia Boya, Valtònyc, César Strawberry, Pablo Hasél, Abel Azcona i Jordi Cuixart, tal com va explicar la coordinadora de l'ANC Cambrils, Neus Càrdenas, en la presentació. Bea Talegón va encetar la seva intervenció amb una crítica al paper que estan fent els grans mitjans de comunicació espanyols amb la informació que donen, "el 85% de la població espanyola viu en una realitat paral·lela pel que fa a la informació que reben i això té moltes conseqüències. Avui en dia la batalla que es lliura és la de guanyar el pensament de la gent, la guerra d'avui és explicar les coses a la seva manera. A través dels mitjans de comunicació es fa veure a la gent que els independentistes són insolidaris, supremacistes". Talegón també va denunciar que Espanya destina 90.000 milions d'euros anuals a la corrupció, "aquest és el criteri de la gent que ens està governant i que és l'herència del cop d'estat que es va perpetrar fa 80 anys".

La dictadura franquista va robar i va empobrir la gent

Bea Talegón també va dedicar una part de la seva intervenció a les conseqüències que va tenir la dictadura franquista, "més de 300.000 persones van desaparèixer en la dictadura franquista i la majoria d'aquestes víctimes es desconeix on estan les seves despulles, moltes d'elles a les vores de les carreteres. Aquestes persones tenien bens, empreses, propietats i la dictadura els hi va prendre, van empobrir la gent. A més, també els van fer donar tot el diner que tenien dient que ja no calia i a canvi se'ls va donar un paper de "recibí" sense cap valor. Talegón també va criticar el concepte de "Guerra Civil" ja que d'aquesta forma s'igualen els dos bàndols, "el que hi va haver va ser un cop d'estat i per l'altra costat hi va haver gent que van defensar el govern legítim. Tot això ja no es parla en els llibres de text i encara es pot veure que es parla de "alzamiento nacional".

Tot seguit, Talegón va posar el País Basc com a exemple del que allà va passar i que ara passa a Catalunya, "el cas dels joves d'Altsasu no s'hauria vist igual des de Catalunya si no hagués passat tot el que ha passat aquí des del setembre de 2017 fins ara. Aquí estan acusant els independentistes de terroristes, que és el que ha estat passant al País Basc durant molts anys. Allí tot era ETA". Bea Talegón va afirmar rotundament que "això va de democràcia. No hi va haver una transició, hi va haver un engany. Hi havia interès en que Espanya entrés a l'OTAN i a alguns dels socis no els semblava bé la fórmula de la dictadura. Es van inventar això de la Monarquia Parlamentària i el mateix Franco va col·locar el Rei com a cap de l'estat. El rei Juan Carlos I va prendre possessió del càrrec jurant les lleis franquistes. Anys més tard va jurar la Constitució motiu pel qual alguns dels alts comandaments de l'exèrcit el van acusar de traïdor. Va ser el mateix Juan Carlos I i la Casa Real qui van organitzar el cop d'estat del 23F per, posteriorment, sortir ell com a defensor de la democràcia. Això ho ha escrit de puny i lletra el propi Tejero". Talegón va dir que la figura del rei no és "decorativa i per fer fotos a les revistes", el rei "és el que comanda l'exèrcit, el que signa les lleis, té molt de pes. per això és important parlar de República".

Bea Talegón culpabilitza Oriol Junqueras d'impedir una llista republicana única

Bea Talegón també va posar el focus sobre els GAL, "l'organització terrorista de l'estat, finançada amb diner públic i que, entre altres coses, ha servit per a passar comptes amb els dissidents del règim. Fins i tot, alguns dels morts del País Basc atribuïts a ETA els va fer el GAL. Després detenien gent jove del País Basc i els torturaven per a que signessin la seva culpabilitat". Talegón també va dir que "els republicans a Espanya estan silenciats. No tots els espanyols són del "A por ellos". Les televisions espanyoles menteixen sempre, oculten la realitat" i va destacar el fonamental que és tenir una informació veraç. També va fer una certa crítica a TV3 de qui va dir, per exemple, que l'1 d'octubre de 2017 no va mostrar la gran concentració que hi va haver a la Puerta del Sol en suport de Catalunya i on hi va acudir gent de tota Espanya, "hi ha vuit joves que s'enfronten a vuit anys de presó per enfrontaments amb la policia, aquell dia".

Tot seguit es va passar a l'apartat de les preguntes de la gent i es va parlar del Consell per a la República, que Bea Talegón considera indispensable i que va animar a tothom a apuntar-s'hi. Bea Talegón, que viu a Guadalajara, va explicar que ella hi està apuntada tot i que no vota a Catalunya, "Catalunya serà la punta de llança que trenqui l'establishment espanyol". En aquest apartat de preguntes de la gent, es va parlar de la llista republicana a les eleccions europees que no s'ha arribat a fer "per culpa d'Oriol Junqueras", segons va dir Bea Talegón, "s'havia parlat de fer una llista republicana amb partits d'arreu de l'estat, que hauria estat molt potent però Junqueras va dir que no volia anar amb el PDeCAT i en va exercir el vet. Junqueras em va dir que s'havia d'eixamplar la base amb els Comuns i el PSC, que això va d'esquerres i que els ex-convergents són de dretes".

La sala d'actes del Centre Cultural es va omplir per escoltar Bea Talegón, ahir al matí / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

Comenta aquest article