Societat

Castells

Els Xiquets de Cambrils inauguren el seu nou local al passeig d'Albert

Durant l'acte també es va fer lectura d'una carta escrita per Raül Romeva, que va exercir com de padrí simbòlic del nou local. Des de la colla es va buscar algú que fos casteller i amb els valors que això representa

Per Berta Ruiz

El president dels Xiquets de Cambrils, Marc Luque, va adreçar unes paraules als presents
El president dels Xiquets de Cambrils, Marc Luque, va adreçar unes paraules als presents | Berta Ruiz

Els Xiquets de Cambrils inauguraven, el passat dissabte a la tarda, el seu nou local. L'espai, d'uns 100 metres quadrats, està situat al número 2 del passeig d'Albert, a tocar de la Torre del Bou. Aquest local –de propietat municipal– havia estat ocupat, darrerament, com a magatzem de la brigada municipal. D'ençà de la represa de la colla, ara fa cinc anys, els Xiquets de Cambrils feien els seus assajos a l'Espai El Pati del Centre Cultural. Així doncs, el nou local donarà una major autonomia i llibertat als membres de la colla.

Segons va explicar el president dels Xiquets de Cambrils a revistacambrils.cat, “per a nosaltres el més important és que és un lloc on hi podrem tenir la nostra xarxa d'assaig; podrem tenir moltes més coses que ens permetin millorar els nostres castells; el local on estàvem abans, com era compartit, doncs lògicament no ho podíem tenir”. De fet, s'instal·larà una xarxa de seguretat amb sis forats que permetrà a la colla fer “proves netes i sense pinya, perquè en cas de caure no cauríem al terra”. Per a Luque, a banda de ser un local d'assaig també és un local social: “nosaltres li diem local social i d'assaig, perquè per a nosaltres també hi ha la part social que és molt important: quedem per veure'ns, per parlar, per veure el futbol, per a mil activitats. El nou local ens permetrà tenir una llibertat que abans no teníem. Avui, estem contents però també tristos perquè nosaltres tenim el local, però esperem que totes les altres entitats també el tinguin”. Actualment, els Xiquets de Cambrils compten amb un total de 97 socis. Els dies de màxima afluència als assajos es poden reunir una seixantena de membres.

En el discurs d'inauguració, Marc Luque va agrair els polítics i les empreses que han facilitat i han participat en les obres d'adequació d'aquest espai pels castellers cambrilencs. També es va projectar un vídeo amb fotografies de l'evolució de la colla castellera. Finalment, els Xiquets de Cambrils van fer un pilar de quatre d'inauguració, dins del local.

Carta de Raül Romeva

Durant l'acte, la castellera Montse Ruiz va llegir una carta escrita per Raül Romeva, que va exercir com de padrí simbòlic del nou local. Des de la colla es va buscar algú que fos casteller o que estigués vinculat al món casteller i amb els valors que això representa. De fet, Raül Romeva és membre dels Castellers de Sant Cugat i casteller d'honor dels Castellers de Vilafranca. La carta enviada deia el següent: "És un gran honor per a mi poder ser avui present a la inauguració d'aquest local casteller. Malauradament, no puc ser físicament aquí, amb tots vosaltres, però hi són els meus pensaments i els meus millors desitjos. Sé que arribar fins aquí no ha sigut un camí fàcil. Soc conscient que, si avui podem estar de celebració, és perquè hi ha hagut un grup de persones compromeses amb les tradicions i la cultura que han sigut tossuts i no ha defallit en la seva voluntat de consolidar una colla castellera a la vila de Cambrils. Els castellers sabem que amb treball, sacrifici, força, seny, equilibri i confiança amb els companys i companyes, podem assolir els castells més alts. Sabem també que amb les dosis adequades de cada un d'aquests atributs, totes les metes són assequibles. Vosaltres xiquets i xiquetes de Cambrils sou, precisament, un gran exemple d'aquest esperit casteller. Tot i que l'any 2001 vau haver d'aturar l'activitat a causa de les dificultats per les quals l'entitat travessava, dotze anys després, l'any 2013, un grup d'antics castellers us vareu tornar a reunir per reactivar aquest ambiciós projecte. I, sis anys més tard, l'any 2019, inaugureu aquest local. Sens dubte, representeu tot el que significa l'esperit casteller. Certament, la paraula rendició no existeix en el diccionari casteller i, en un moment políticament i socialment complex com el que vivim, l'esperit i l'actitud castellera és més necessària que mai i ha de servir d'exemple i referent per a tota la ciutadania. Per a nosaltres, que estem a una presó, ho sou. Sabeu que els castellers no defallim mai, malgrat l'adversitat, malgrat les conseqüències, i ho fem amb esperança, respecte, empatia i determinació. Perquè només ens mou la voluntat d'aixecar un futur més just i de llibertat col·lectiva, compartit i sobretot per a tothom. Moltes gràcies per haver-me deixat formar part d'aquest dia tan especial per a Cambrils i per al món casteller. Espero i desitjo poder ser amb tots vosaltres ben aviat per alçar els millors castells".

Diferents imatges de l'acte d'inauguració del nou local
Pilar de quatre d'inauguració del nou local / foto:cedida

 

Comenta aquest article