Societat

Participació

El Banc del Temps celebrarà el seu desè aniversari amb una festa oberta, el proper 13 d'abril

Per Berta Ruiz

Presentació de la festa del desè aniversari del Banc del Temps. D'esquerra a dreta: Montse Mañé, Camí Mendoza, Pepita Ferrando i Ana López amb les bosses commemoratives que s'obsequiaran a la festa
Presentació de la festa del desè aniversari del Banc del Temps. D'esquerra a dreta: Montse Mañé, Camí Mendoza, Pepita Ferrando i Ana López amb les bosses commemoratives que s'obsequiaran a la festa | Berta Ruiz

El Banc del Temps està d'aniversari. Enguany compleix 10 anys des de la seva posada en funcionament, l'any 2009. Per celebrar-ho, el dissabte 13 d'abril s'organitzarà una festa oberta a tothom, al parc del Pescador, de les 10 a les 14 hores. Ahir al matí es presentava en roda de premsa aquest acte, a càrrec de l'alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza–, la regidora de Participació Ciutadana –Ana López–, la presidenta del Banc del Temps –Montse Mañé– i una de les sòcies fundadores, Pepita Ferrando.

En la seva intervenció, l'alcaldessa va voler felicitar l'entitat pels seus 10 anys de trajectòria i per la seva feina de promoció d'una xarxa de relacions solidàries entre gent que poden intercanviar coneixements i experiències. Per la seva part, Ana López va recordar els inicis del Banc del Temps, en "un període de crisi econòmica i també de valors". Segons va dir la regidora, "l'Ajuntament els va facilitar un espai de trobada i a partir d'aquí es van organitzar fins crear aquest vincle tan fort que enguany ja compleix 10 anys".

Matinal d'activitats al parc del Pescador

Per la seva banda, Pepita Ferrando, sòcia fundadora de l’entitat, va recordar els seus inicis del Banc del Temps, mentre que Montse Mañé, va detallar el programa d’activitats. La festa del desè aniversari començarà a les 10.30 hores amb una benvinguda, el lliurament d’unes ceràmiques festes expressament per a l’ocasió i el reconeixement a les persones fundadores de l’entitat: Pepita Ferrando, Julia Garcia, Justo Muñiz i, a títol pòstum, Francesc Mur. A continuació, a les 11:30 hores començarà la representació "El temps dels contes contats" a càrrec d’Elisabeth Ulibarri, que ha seleccionat diverses històries relacionades amb el Banc del Temps i la solidaritat: "Les armes de bagatel·la: en un país sense diners", "El jardí de flaira nas: els veïns s’organitzen en comunitat", "l’home que plantava arbres: feines solidàries" i "L’Emili Brown: consumisme innecessari". La festa seguirà a les 12:30 hores de la mà dels artistes Jordina Ros i Pere Estadella que oferiran una acció performance participativa en la qual les persones participants establiran relacions emocionals i afectives en forma de records. Les persones que hi vulguin participar cal que portin un objecte de mida mitjana que tingui una càrrega emocional però que se’n puguin desfer i intercanviar-lo.

A més, entre les 10 i les 12 hores hi haurà zona de vermut i tapes a càrrec de Cambrils Coqvinària, un punt informatiu sobre el Banc del Temps i l’exposició de fotografies "Estones compartides".

Les persones participants s’emportaran de regal una bossa del Banc del Temps elaborada per Dignidart. Seguint la filosofia de cuidar-se i donar-se suport de l’entitat, la bossa està feta amb criteris de responsabilitat social, tant pel teixit de certificació de comerç just com la producció lliure d’abús i explotació a través de projectes d’inserció social del país. La bossa reprodueix una frase de Pitàgoras que diu "El temps és l’ànima d’aquest món".

L’Apunt

Activitats d'intercanvi de temps

El Banc de Temps de Cambrils és una iniciativa comunitària d’intercanvi de temps, habilitats, serveis, coneixements, relacions i ajuda gratuïta entre persones que resideixen al mateix barri o ciutat. A més dels intercanvis, l’entitat organitza activitats com el cicle de filosofia pràctica o les excursions a la muntanya, a més de col·laborar amb altres associacions. Actualment, l'entitat compta amb uns 206 socis actius.

Comenta aquest article