Informació general

Ensenyament

Cambrils, capital tarragonina de les matemàtiques, per un dia

Un total de 122 alumnes de sisè de Primària i de primer i segon d'ESO d'arreu de Tarragona es van donar cita, ahir a Cambrils, en la segona fase del concurs Fem Matemàtiques

Per Berta Ruiz

Un moment de l'espectacle de màgia i matemàtiques a càrrec de Sergio Belmonte, ahir al matí a l'Ateneu Juvenil
Un moment de l'espectacle de màgia i matemàtiques a càrrec de Sergio Belmonte, ahir al matí a l'Ateneu Juvenil | Berta Ruiz

Cambrils va ser la seu, ahir, de la segona fase del concurs Fem Matemàtiques –organitzada anualment per la FEEMCAT (Federació d'Entitats per a l'Ensenyament de les Matemàtiques a Catalunya) amb el suport del Departament d'Ensenyament–. La prova es va organitzar a Cambrils de la mà de l'institut Ramon Berenguer IV, juntament amb la col·laboració de l'Ajuntament de Cambrils. Durant tot el dia, un total de 122 alumnes de sisè de Primària, primer i segon d'ESO arribats de diferents punts de la demarcació tarragonina van participar en aquesta competència matemàtica fonamentada en la resolució de problemes de lògica, de raonament, de recerca, d'indagació i de treball en equip.

Concurs matemàtic dividit en tres fases

Tal com va explicar Xavi Roca –coordinador pedagògic de l'institut Ramon Berenguer IV de Cambrils i membre de l'Associació de Professors de Professors de Matemàtiques de Comarques Meridionals (APMCM)– a revistacambrils.cat, “el concurs es desenvolupa en tres fases: la primera es du a terme als propis centres i en equips d'alumnes. Aquests equips entreguen un informe que és corregit per l'APMCM en el cas de la demarcació tarragonina. A partir d'aquí, els millors equips passen a la segona fase provincial”. Cal dir que la segona fase es realitza de manera independent en cadascuna de les 5 associacions que formen part de la FEEMCAT:APMCM, ADEMGI, APaMMs, ABEAM, LleiMat. Enguany, Cambrils ha acollit aquesta segona fase tarragonina gràcies a la implicació de l'institut Ramon Berenguer IV. Pel que fa a alumnes cambrilencs hi van competir un equip de l'escola Joan Ardèvol, dos equips de l'institut Ramon Berenguer IV i un grup del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer.

Intensa jornada d'activitats a Cambrils

La jornada d'ahir a Cambrils es va iniciar de bon matí amb la rebuda als participants i un esmorzar a l'institut Ramon Berenguer IV. Posteriorment, es va organitzar una prova ràpida per equips al Palau Municipal d'Esports i va seguir amb un espectacle de màgia i matemàtiques a càrrec de Sergio Belmonte a l'Ateneu Juvenil. La matinal va continuar amb una gimcana per equips a la platja de la Riera d'Alforja, al parc del Pescador i a la riera d'Alforja. Segons va apuntar Roca, “es tracta de fer resolució de problemes diferents, originals, més integradors". Al migdia, els participants van dinar a l'Ateneu Juvenil i a la tarda es va dur a terme una prova individual a l'institut Ramon Berenguer IV i la construcció de Cúpules de Leonardo da Vinci. Els resultats d'aquesta darrera prova seran classificatoris per a la tercera fase o fase final que reunirà els millors alumnes catalans. Cada any, s'organitza a una demarcació diferent i, enguany, serà a Tarragona. Més concretament, la capital tarragonina acollirà una jornada matemàtica, el proper 4 maig.

La jornada d'ahir es va cloure amb l'entrega de premis, parlaments i cloenda a càrrec de l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el regidor d’Ensenyament, Alejandro Garcia, l’inspector d’Educació de la Generalitat Màrius Domingo, i la directora del centre educatiu, Anna Espadero.

Comenta aquest article

Galeries relacionades