Cultura

Lluís Rebull: «Els autistes poden ajudar la societat a ser millor; no saben mentir, ells són blanc o negre»

El cambrilenc Pere Rebull Kvasnitskaya, de 12 anys d'edat, té Trastorn de l’Espectre Autista. Ahir, coincidint amb el Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme inaugurava la seva exposició de pintura “Els colors d'en Pere"

Per Berta Ruiz

Pere Rebull amb els seus pares Irina i Lluís, ahir, a l'acte d'inauguració de la seva exposició a la Biblioteca
Pere Rebull amb els seus pares Irina i Lluís, ahir, a l'acte d'inauguració de la seva exposició a la Biblioteca | Berta Ruiz

Ahir va ser el gran dia del Pere. El cambrilenc Pere Rebull Kvasnitskaya, de 12 anys d'edat, té Trastorn de l’Espectre Autista. Ahir, coincidint amb el Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme inaugurava la seva exposició de pintura “Els colors d'en Pere”, a la Biblioteca Pública Municipal Josep Salceda i Castells –rodejat d'un nombrós públic amb amics i familiars–. La mostra, que es podrà visitar fins el 30 d’abril i està inclosa en la programació Dies de Llibres, recull diverses obres del cambrilenc que, des de l’any 2015 dedica part del seu temps lliure a la pintura.

Pere Rebull, nascut l’any 2006, expressa la seva visió del món amb una gamma molt variada de colors alegres i atrevits. Des del 2015, ha combinat tècniques de pintura acrílica amb pintura a l’oli, i ha incorporat altres materials com els llapis de colors i de carbó. L’abril de 2016, va col·laborar amb l’aportació de diferents il·lustracions pel llibre "El viatge de l’Alba", promocionat per la Diputació de Tarragona. Actualment, en Pere té una col·lecció de més de vint quadres, en els què hi apareixen diferents animals, paisatges, edificis i natura. En aquesta exposició, es pot veure la progressió de les seves obres. Una de les més destacades de l’últim any és Calidoscopi, que representa una composició molt personal de com pot veure el món un nen amb autisme.

Lluís Rebull: "El principal problema que té una persona amb Trastorn de l’Espectre Autista és l'angoixa de no poder comunicar-se i han de buscar alguna manera"

Els seus pares –en Lluís i la Irina– són el pilar fonamental d'en Pere –un noi molt alegre i somrient–. Ahir, visiblement emocionats, van poder veure materialitzat el treball i l'esforç del seu fill durant molts anys. El seu pare –Lluís Rebull– explicava a revistacambrils.cat que, “amb 7 o 8 anys, el xiquet no feia pràcticament res i poc a poc es va iniciar. Amb la pintura va començar cap a l'any 2014 o 2015, però sobretot durant els anys 2017 2018 és quan ha pintat més. Li agrada molt. És una manera d'expressar-se. Vam iniciar una teràpia amb una professora de pintura russa que li ha ensenyat algunes tècniques, però els colors són d'ell, és el seu món”. Segons va comentar Rebull, “el principal problema que té una persona amb Trastorn de l’Espectre Autista és l'angoixa de no poder comunicar-se i han de buscar alguna manera. A Déu gràcies que el xiquet no és violent, ni s'autolesiona i ha agafat aquest camí. Amb un cop d'ull veu alguna cosa i ho assimila. De fet, una de les teràpies que fem molt a casa és fer-ho tot per escrit i ell, com que treballa molt amb la vista, té aquesta visió del món”.

Lluís Rebull: "S'ha de lluitar cada dia"

Coincidint amb el Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme, Lluís Rebull i la seva família van voler expressar un missatge positiu a les famílies que tinguin un fill amb aquest tipus de trastorn. “Les famílies no s'han d'acovardir mai, cal ser valents i tenir coratge. Tot arriba, d'una manera diferent, quan menys t'ho esperes, però has de tirar endavant i d'una manera o altra sempre tens gratificacions. Jo no m'esperava estar avui, aquí, que el meu xiquet em pintés aquests quadres. D'aquesta manera, ell tira endavant i és una cosa molt bonica. S'ha de lluitar cada dia. Els autistes poden ajudar la societat a ser millor, no saben mentir, ells són blanc o negre. Són transparents”.

Durant l'acte d'inauguració de la mostra també va intervenir la seva psicòloga, Ester Rovira. Rovira, que va conèixer al Pere amb només 5 anys, va voler adreçar-li unes afectuoses paraules sobre la seva evolució, la seva personalitat, el seu esforç i la seva expressivitat a través de la pintura i dels quadres. La seva cosina –Ainhoa Rebull– també li va adreçar unes paraules de felicitació, així com els seus pares qui van agrair el suport de tota la gent que, ahir, van acudir a la Biblioteca per donar el seu afecte i acompanyar al Pere. El regidor de Cultura i Festes –Lluís Abella– va lloar l'esforç del xiquet i de la seva família, així com de l'encert de triar un espai com la Biblioteca, on moltíssima gent podrà gaudir de l'obra del cambrilenc. Per acabar, el propi artista va cloure l'acte donant les gràcies a tothom en quatre idiomes: en català, en castellà, en anglès i en rus.