Informació general

Medi ambient

El documental sobre la petroquímica, «La Vall del Francolí. L'alè del Camp», genera expectació i debat

Per Redacció

Joan Pons, Jep Torres, Guillem Voltas i Elisenda Trillas, ahir, en el debat posterior a la projecció del documental
Joan Pons, Jep Torres, Guillem Voltas i Elisenda Trillas, ahir, en el debat posterior a la projecció del documental | Lluís Rovira i Barenys

Ahir al vespre, a la sala d'actes de l'Ateneu Juvenil es va projectar "La Vall del Francolí. L'alè del Camp" un reportatge dedicat a quina és l'afectació mediambiental de la indústria petroquímica al Camp de Tarragona. L'acte estava organitzat per les entitats ACTE, Casal Popular El Polvorí, i les formacions AdC, i seccions locals de Podem i CUP. L'acte va comptar amb la presència d'Elisenda Trilla i Guillem Voltas de Produccions Saurines, a més de Joan Pons (GEPEC) i Jep Torres (CelNet) que van respondre les nombroses preguntes. De fet, la projecció va anar acompanyada d'un intens debat amb la cinquantena de persones que omplia la sala. El públic assistent va exposar la seva experiència personal com a extreballadors, hi va haver preguntes sobre quin tipus d'estudis de l'aire s'estan fent actualment o sobre l'afectació subterrània i de la mar. El reportatge incideix en la contaminació de l'aire provocat per les indústries químiques d'aquesta zona i en el control poc estricte que se'n fa per part de l'administració així com la manca d'explicacions per part d'aquestes indústries a l'hora de justificar emissions de benzè i de 1.3 butadiè per sobre dels nivells innocus, productes considerats cancerígens. També s'explica la manca de planificació que hi ha hagut al nostre territori i la pèrdua de valor que ha suposat.

Els representants de GEPEC i CelNet es van mostrar partidaris que l'Ajuntament de Cambrils exigeixi a la Generalitat estudis de la qualitat de l'aire al nostre terme municipal o que n'encarregui un com el que la UPC i CelNet està fent al municipi del Morell. Actualment Produccions Saurines està presentant el reportatge en nombrosos municipis i es pot consultar part d'aquest a la seva web.

Comenta aquest article