Societat, Cultura

Literatura

Maria Carme Roca: «S'aprèn a llegir, llegint i a escriure, escrivint»

L’escriptora –la guanyadora del Premi Prudenci Bertrana de novel·la 2018 amb «El far»– va visitar l'institut Ramon Berenguer IV el passat 18 de març

Per Redacció

Alumnes de l'institut Ramon Berenguer IV amb l'escriptora Maria Carme Roca
Alumnes de l'institut Ramon Berenguer IV amb l'escriptora Maria Carme Roca | Cedida

El passat 18 de març, la reconeguda escriptora barcelonina Maria Carme Roca va compartir una experiència literària i lectures amb els estudiants d’ESO de l'institut Ramon Berenguer IV. Roca els va explicar que escriu des de petita, malgrat que no va publicar la primera novel·la –Una setmana plena de boires– fins l’any 1997, cosa que li va permetre canviar les classes de socials, geografia i història que impartia a St. Peter’s School per una vida dedicada a la narrativa de gèneres diversos. Ella mateixa s’ha definit com una dona amb una vida ben normal que compensa amb una imaginació desbordant. En el col·loqui va parlar als seus alumnes sobre el seu sistema de treball, dels autors que li agraden, de la importància de llegir els clàssics, de la passió per la història... Va fer èmfasi en la transcendència de la llengua com l’eina bàsica per a tot, en la importància de llegir i d’escriure i també de revisar i rellegir el que s’escriu. De fet, ho va resumir així: "S’aprèn a llegir, llegint i a escriure, escrivint".

L’alumnat de 1r i 2n d’ESO havia llegit Dedica’m un poema encara que sigui teu, un veritable homenatge a Martí i Pol i els alumnes de 3rhavien llegit Selfies al cementiri on l’autora parteix d’un viatge de joventut i d’una vivència tràgica per reflexionar amb els joves sobre la vida i la mort. Va ser un matí intens dedicat a parlar de llibres i de literatura actual en català. La trobada s’emmarcava en el programa L’autor ens visita! d’Editorial Barcanova.

Cal destacar que Maria Carme Roca és una de les nostres escriptores més prolífiques ja que ha publicat cinquanta-vuit títols, tant infantils, juvenils com destinats a lectors més experimentats, molts dels quals han estat reconeguts amb diversos premis com Katalepsis, Premi Joaquim Ruyra de 2012; Selfies al cementiri, Premi Barcanova de Literatura Juvenil 2017 o El far, el Prudenci Bertrana 2018.

Comenta aquest article