Cultura

Any Cardenal

La presentació del llibre de la vida del Cardenal Vidal i Barraquer en imatges, darrer acte de l'Any Cardenal

El llibre "El Cardenal Francesc d'Assís Vidal i Barraquer, una vida en imatges", de Manel Tarés i Pedro Otiña, va ser el darrer acte de l'Any Cardenal Vidal i Barraquer

Per Lluís Rovira i Barenys

Manel Tarés, Pedro Otiña, Margarita Mauri i Lluís Abella, en la presentació del llibre sobre imatges de la vida del Cardenal, aquest passat divendres
Manel Tarés, Pedro Otiña, Margarita Mauri i Lluís Abella, en la presentació del llibre sobre imatges de la vida del Cardenal, aquest passat divendres | Lluís Rovira i Barenys

L'Any Cardenal Vidal i Barraquer va posar el seu punt i final en un acte, revestit de tota solemnitat, que es va celebrar aquest passat divendres al vespre. Va ser un acte que va tenir dues parts. La primera va consistir en la presentació del llibre "El Cardenal Francesc d'Assís Vidal i Barraquer, una vida en imatges", de Manel Tarés i Pedro Otiña. La segona part, va ser el tancament oficial de l'Any Cardenal Vidal i Barraquer amb els discursos de les autoritats.

La vida del Cardenal en imatges

Manel Tarés i Pedro Otiña s'han encarregat d'elaborar aquest llibre que reflecteix unes pinzellades de la vida del Cardenal cambrilenc en imatges. El llibre consta de 71 fotografies i ha tingut l'aportació majoritària del Fons de la Família Vidal-Barraquer que està cedit a l'Arxiu Nacional de Catalunya. A banda, conté fotos cedides de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l'Arxiu del Museu d'Art Modern de Tarragona, l'Ajuntament de Tarragona - Centre d'Imatges de Tarragona, l'Arxiu Municipal de Cambrils, l'Arxiu Històric de l'Arquebisbat de Tarragona, l' Arxiu Claretià de Vic, el CESC - Col·lecció Carme Martorell i el
Centre de la Imatge Mas Iglésias de Reus.

Manel Tarés va destacar que aquest era el darrer llibre que s'havia fet sobre el Cardenal i va recordar el primer que es va fer, l'any 1968, que duia per nom "Vidal i Barraquer, el cardenal de la Pau", a càrrec de mossèn Muntanyola, "des de llavors se n'han fet uns quants sobre tot coincidint amb efemèrides relacionades amb el Cardenal. Fins que mossèn Muntanyola no va fer el seu llibre, el Cardenal era una figura silenciada". tarés també va dir que en el llibre no es feien noves aportacions a la vida del Cardenal, "la funció d'aquest llibre és de divulgació. Es presenta a Cambrils però té un interès de país". Pel que fa a les fotos seleccionades, Tarés va explicar que "s'ha intentat cobrir tot el cicle vital del Cardenal. Té escenes públiques i d'altres de la seva vida privada". Per la seva part, Pedro Otiña va destacar que era un llibre de fàcil lectura i molt visual i va destacar les fotos realitzades pel germà del Cardenal, Josep Vidal i Barraquer, i la seva neboda, Montserrat Vidal-Barraquer. Otiña també va destacar la col·laboració dels fons i arxius fotogràfics que havien col·laborat en la cessió de fotografies i fins i tot dels que n'havien buscat sense aconseguir-les. Finalment, Pedro Otiña va fer una crida a "continuar treballant en aspectes relacionats amb la figura del Cardenal".

Prèviament a les explicacions dels autors del llibre, l'alcaldessa, Camí Mendoza, va fer l'obertura de l'acte i el regidor de Cultura, Lluís Abella, en va fer una introducció en la que va destacar que el llibre que es presentava aquest divendres, "era la cirereta del pastís i suposava un magnífic colofó de l'Any Cardenal Vidal i Barraquer". Abella també va animar a continuar treballar en la divulgació de la vida del Cardenal, "queda molta feina a fer", va dir. A continuació va ser la doctora de Filosofia, Margarita Mauri que va destacar que el llibre "feia justícia a la vida d'un home que no ha de ser oblidada. Mauri va aprofitar l'ocasió per a fer un repàs humanista del Cardenal i del seu pensament.

Cloenda de l'Any Cardenal Vidal i Barraquer, l'hora de fer balanç

La segona part de l'acte va consistir en la cloenda institucional de l'Any Cardenal Vidal i Barraquer. La primera intervenció va anar a càrrec de Josep M. Panicello, comissionat de l'Any Cardenal Vidal i Barraquer, que va destacar que el març de l'any passat es va constituir la Comissió de l'Any Cardenal Vidal i Barraquer i que va ser designat com a comissionat,  "certament l'organització d'una commemoració com aquesta suposava un repte molt important, donada la dimensió del personatge. Des del primer moment tota la Comissió vam tenir molt clar que havíem d'elaborar un projecte que fos atractiu, potent, engrescador, que arribés a molta gent. Volíem arribar a una capa social molt àmplia, donar a conèixer o recordar, segons les generacions, la vida, l'obra, el llegat i la figura d'aquest personatge universal que era el Cardenal Vidal i Barraquer".

Josep M. Panicello va aprofitar l'ocasió per a fer el balanç de les activitats realitzades i va explicar que s'havien realitzat 26 actes públics i 9 accions internes. Dels actes públics realitzats s'han fet 12 conferències, taules rodones i presentacions de llibres; 4 exposicions; 3 celebracions religioses, 2 concerts, una visita guiada en clau local; una visita facultativa a Solsona; la projecció del documental, un itinerari escolar i un recital poètic. Pel que fa a les accions internes s'han fet punts de llibre, una web, rodes de premsa, un fulletó turístic, ... . A banda, s'han realitzat fins a 25 actes que han estat organitzats per altres entitats i que han comptat amb el suport de l'Any Cardenal Vidal i Barraquer. Panicello també va explicar que les activitats desenvolupades al llarg de l'any han generat prop de 400 articles. finalment, Josep M. Panicello va tancar la seva intervenció amb un llarg capítol d'agraïments.

A continuació va ser el torn de Marcel·lí Joan, director general d'Afers Religiosos, que va fer un balanç molt positiu dels actes realitzats aquest darrer any i va destacar que havia estat "una celebració molt reeixida i que s'havia estès a moltes parts del país. Tot seguit va ser l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, que va destacar la figura del Cardenal com "un referent tant llavors com ara. La seva figura s'ha engrandit i així ho hem pogut comprovar al llarg dels actes que s'han anat fent". Finalment, va ser l'alcaldessa, Camí Mendoza, que va explicar el significat de la creació de l'Any Cardenal Vidal i Barraquer, "que era el de voler recuperar la seva memòria, la seva figura". Mendoza també va destacar que tots els actes celebrats al llarg d'aquest any havien tingut una molt bona acollida. Amb un aperitiu al vestíbul de la Casa de la Vila es va cloure l'acte.
 

Comenta aquest article

Galeries relacionades