Informació general

Jornades per la Igualtat

Neus Oliveras: «La violència de gènere és la manifestació més extrema del que és la discriminació»

Per Berta Ruiz

Neus Oliveras i Gerard Martí, ahir, en la xerrada "La violència de gènere no és cosa de dones"
Neus Oliveras i Gerard Martí, ahir, en la xerrada "La violència de gènere no és cosa de dones" | Berta Ruiz

El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, la conferència titulada La violència de gènere no és cosa de dones a càrrec de la Dra. Neus Oliveras Jané, professora de Dret Públic a la URV. L'acte, emmarcat en les Jornades per la Igualtat, va ser organitzat pel Campus Extens de la URV i el Museu d’Història. Tal com va explicar Neus Oliveras a revistacambrils.cat, "quan se sent la paraula gènere el que passa moltes vegades és que els homes diuen: 'ui, un tema de gènere, això no va amb mi' Com si els homes no tinguessin gènere! La idea és fixar-nos en què l'enfoc sempre es posa sobre la víctima i mai sobre l'agressor, potser hauríem de canviar això per adoptar polítiques que fossin més efectives i que anessin a l'arrel del problema per acabar amb la violència de gènere".

"Hi ha una societat patriarcal basada en uns valors bàsicament masculins"

Per canviar-ho "caldria canviar la societat", afirma Oliveras. "Partint de la idea de que hi ha una societat patriarcal basada en uns valors bàsicament masculins en la qual tenim tots els indicadors: la bretxa salarial, el sostre de vidre, que les dones pateixen una discriminació sistemàtica i estructural, el sexisme en el llenguatge... Posar més penes no és la solució, perquè mentre hi hagi una societat que toleri o que només se'n recordi de la violència de gènere quan hi ha una mort, però no tingui en compte tots els altres elements, continuarà havent-hi discriminació i violència de gènere. Bàsicament, la violència de gènere és la manifestació més extrema del que és la discriminació. Comença amb el llenguatge sexista, la discriminació, el fet de no tenir les dones a l'espai públic, etc." Per canviar-ho, segons Oliveras, cal fer "polítiques públiques que tinguin en compte la perspectiva de gènere, això és més complicat i a llarg termini".

Una de les bases fonamentals per aconseguir una societat igualitària és l'educació. Oliveras afirma que "el gènere hauria de ser transversal a totes les assignatures i visibilitzar les dones i no pel fet de ser dones, sinó pels seus mèrits. Que als llibres de text hi hagi escriptors, però també escriptores; que hi hagi inventors i inventores, presidents i presidentes... Que es visibilitzi tota la tasca que han fet les dones, que existeix, però simplement s'ha invisibilitzat perquè qui controla la història són els homes i el llenguatge també. Cal educar als nens i nenes des de la igualtat".

"No podem menysprear els cervells de la meitat de la població que, segurament, canviarien moltes coses si es trobessin en llocs de direcció i de presa de decisions"

Per a Neus Oliveres, "les dones poden accedir a l'espai públic però igualment no abandonen el seu rol de cuidadores i de reproductores, van afegint més tasques a la seva vida. O l'home renuncia a determinades parcel·les de poder i a més, entra a les tasques de cura o sinó és molt difícil per a les dones: estem a casa, estem a la feina, estem en un sindicat o en una reunió... No podem permetre que la meitat de la població estigui en una situació subordinada, no podem menysprear els cervells de la meitat de la població que, segurament, canviarien moltes coses si es trobessin en llocs de direcció i de presa de decisions".

Finalment, sobre mobilitzacions i reivindicacions massives com les que es van organitzar el 8-M, Oliveras desitja que sí tinguin un efecte: "espero i crec que sí. Molta gent s'ha posat a parlar de moviments com el Me Too. La gent se n'ha adonat que la discriminació o el maltracte no són puntualment de cadascuna d'elles, sinó que és una situació de tota la societat". 

Comenta aquest article