Esports

Rem

Rem Cambrils participa al XXV Descens de Traineras del riu Oria

Per Antoni Font

Foto de grup d'alguns dels membres de Rem Cambrils
Foto de grup d'alguns dels membres de Rem Cambrils | Antoni Font

Un total de 20 socis i amics del Club Rem Cambrils es van desplaçar a la localitat Guipuscoana d’Orio (País Basc) per a participar en el tradicional Descens de Traineras pel riu Oria que va tenir lloc el passat 9 de març. Aquest any, va comptar amb la participació d’un total de 82 embarcacions de les quals, nou d'aquestes eren de clubs catalans i al voltant de 1.100 vogadors, sent la vuitena edició de la Bandera Babyauto en categoria masculina i la cinquena en la categoria femenina.

Organitzada pel Club de Rem d’Orio, aquest esdeveniment esportiu va constar de dos recorreguts: un de 6.000 metres, des de Mapil fins al Pont d’Orio, i un altre de 4.000 metres, des de Saikola a Orio. Les 31 "traineras" de la categoria absoluta masculina van completar la primera, mentre que els set llaguts catalans i dos llaüts Mediterranis, 5 "traineras" en la categoria juvenil, 15 "traineras" veterans, 3 "traineras" veteranes mixtes i les 19 "traineras" absoluta femenina van realitzar la distància més curta de 4.000 metres.

Aquesta modalitat de prova esportiva es va disputar per primera vegada a l’any 1995 com a preparació hivernal per als equips de rem principalment a Euskadi. Actualment, "s'ha batejat com un referent entre les proves de descensos de traineras" a nivell estatal i aquest any a nivell internacional per primera vegada amb la participació de dues embarcacions holandeses (una femenina i una altra masculina).

Primera regata amb una Trainera

Per primera vegada, un equip de vogadors del Club Rem Cambrils va participar en una regata amb una embarcació del tipus “Trainera” cedida pel Club de Rem Ondarroa Arraun Elkartea, de la localitat Biscaïna d’Ondàrroa. Va ser patronejada per Jon Josu Garaizar Sustatxa. Amb més de 40 anys d'experiència en el món del rem i amb un excel·lent palmarès esportiu, Jon va ser a més, membre del cos Tècnic i Vicepresident de l'equip de rem Arkote Arraun Taldeko (Plentzia), Tècnic de la Federació Biscaïna de Rem i membre de la Junta Directiva de la Federació Basca de Rem.

El dissabte al matí a primera hora i dirigits en tot moment per Jon Garaizar, va tenir lloc el procés d'ajustos i reglatges de la barca i posteriors entrenaments com a presa de contacte amb la Trainera i poder familiaritzar-se amb la seva tècnica, en tractar-se d'una embarcació de majors dimensions i formada per una tripulació amb major número de vogadors. A diferència del llagut català, les dimensions d'aquest tipus d'embarcacions són més grans, amb una eslora 12 m i una màniga de 1,72 m i amb un pes total aprox. de 200 kg. La tripulació està formada per 14 membres, 13 vogadors i el patró.

A la tarda, a les 16:30 hores va tenir inici la prova amb la regata per als nou llaguts participants. Posteriorment a les 16:40 hores va ser el torn de les Traineras mixtes, seguides de les Traineras femenines i absolutes masculines.

Orio es va proclamar guanyador per partida doble. Per primera vegada en la seva història, el club de rem d’Orio es va imposar alhora en les dues regates per a tripulacions, tant en la categoria absoluta masculina com en la femenina. En la masculina amb un temps de 19:58,72 i en la categoria femenina amb un temps 15:22,94.

Rem Premià va ser el primer dels llaguts catalans amb un temps de 22:52,41, i Vogadors de Baix a Mar de Torredembarra, el millor en llaüt mediterrani, amb un temps de 20:20,76.

Club Rem Cambrils  va participar en la categoria de veterà-mixt composta per una tripulació de 9 vogadores i 4 vogadors, patronejada per Jon Garaizar, aconseguint una 18a posició, amb un temps de 21:04,24.

D'altra banda, dos membres del Club Rem Cambrils van col·laborar i participar vogant a la regata en un llagut català com a suport al Club Rem Arenys, en resposta a la seva petició d'ajuda per no disposar de suficients vogadors.

Agraïments per la rebuda i l'hospitalitat mostrada

En finalitzar la regata, Victor Ortíz de Pinedo, com a president i en nom i representació de tots els socis del Club Rem Cambrils va fer lliurament a Jose Ignazio Mujika –directiu del Club de Rem Orio Arraunketa Elkartea– d'un llibre sobre Cambrils i d'una representació de la Torre de l’Ermita, com a mostra d'agraïment per la rebuda i hospitalitat mostrada durant l'estada a Orio i en les seves instal·lacions esportives. De la mateixa forma, es va obsequiar a Jon Garaizar per donar l'oportunitat als cambrilencs de poder vogar en una Trainera i per la seva inestimable ajuda i col·laboració com a entrenador, patró i persona. Per la seva banda, Joxemari Olasagasti ‘Joxeju’ ex-directiu del Club de Rem d’Orio, ideòleg i promotor del Descens del Oria, va lloar el fet que un club, en aquest cas el club cambrilenc, donés la mateixa oportunitat de participar en un esdeveniment d'aquestes característiques i en una mateixa embarcació a vogadors amb molts anys experiència, vogadors alguns anys i a vogadors novells.

Finalment va tenir lloc –en una típica sidreria– un sopar de celebració conjuntament amb molts dels equips participants, amics i familiars assistents.

L’Apunt

Orio Arraunketa Elkartea: L'excel·lència en l'esport del Rem

Fundat a l’any 1965, el Club de Rem d’Orio és el promotor i organitzador del Descens del Oria, des de l’any 1995. Posseeix un dels més brillants historials en regates de Traineras. Amb un total de 745 victòries en la modalitat de rem de banc fix, 345 corresponen a les Traineras. Destacar el seu palmarès en la prestigiosa Bandera de la Concha, de San Sebastián (prova reina de la temporada de Traineras al Cantàbric) amb un total de 32 victòries al llarg de la seva història. En la modalitat de Rem Olímpic, fins avui han aconseguit un total de 228 medalles, en totes les categories i especialitats, sent en aquest àmbit, un dels clubs més importants d'Espanya.

Des del Club Rem Cambrils volenagrair públicament al Club de Rem d’Ondàrroa, per la seva col·laboració desinteressada amb la cessió d'una Trainera i així fer possible aquesta fita.

Comenta aquest article