Informació general

Jornades per la Igualtat

La lluita per la igualtat centra la diada reivindicativa del 8-M

En el marc de les Jornades per la Igualtat de Gènere organitzades per l'Ajuntament de Cambrils, es va convocar una concentració ciutadana a les portes de la Casa de la Vila per reivindicar aquesta jornada

Per Berta Ruiz

Un moment de l'actuació musical de la cambrilenca Bali Cejas acompanyada d'Aroa Hornos que va pintar en directe
Un moment de l'actuació musical de la cambrilenca Bali Cejas acompanyada d'Aroa Hornos que va pintar en directe | Dia Internacional de les Dones, commemoració, 8-M, feminisme, vaga feminista, igualtat

Aquest passat divendres 8 de març es va commemorar el Dia Internacional de les Dones. En el marc de les Jornades per la Igualtat de Gènere organitzades per l'Ajuntament de Cambrils, es va convocar una concentració ciutadana a les portes de la Casa de la Vila per reivindicar aquesta jornada. Per començar es va fer la lectura del manifest institucional per a la igualtat real d'oportunitats entre dones i homes. Els encarregats de fer-ne la lectura van ser l'alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza– i el regidor de Benestar Social i Polítiques d'Igualtat –Josep M. Vallès–. Nombroses persones es van concentrar a la plaça de l'Ajuntament amb motiu de la vaga mundial feminista convocada per aquesta jornada.

Després de la lectura del manifest, l’artista cambrilenca Bali Cejas va interpretar una cançó composta per ella mateixa i especialment dedicada a aquest dia de lluita i reivindicació, mentre la jove artista Aroa Hornos pintava en directe una obra d’art amb una silueta femenina. A les persones congregades a la plaça se'ls van repartir diferents fulls amb diferents missatges reivindicatius.

A la mateixa plaça de l’Ajuntament, l’assemblea feminista de Cambrils "Les Filomenes" també va dur a terme activitats reivindicatives.

L’Apunt

El manifest

"Un any més, i com cada 8 de març, les dones de tot el món alcem la nostra veu per commemorar el Dia Internacional de les Dones, defensar els nostres drets socials, polítics i econòmics i reivindicar la igualtat efectiva entre dones i homes.

Són molts els avenços que s’han aconseguit però encara queda un llarg camí per recórrer per erradicar definitivament qualsevol discriminació i aconseguir la plena participació de les dones, en condicions d’igualtat, en tots  els àmbits de la societat. Malgrat tot, existeix encara el perill de retrocedir en els drets que tant ens ha costat d’assolir.

Enguany, també estem convocades a la segona vaga feminista, organitzada per col·lectius feministes, organitzacions socials i sindicals. Els eixos principals de la vaga novament són les cures, el consum, el treball, l’educació, les violències i l’anti-racisme.

Des del món municipal ens hi adherim, donem suport a les reivindicacions de la vaga feminista i us animem a participar-hi.

Volem una societat igualitària, justa, rica, equilibrada, integradora i lliure de violències masclistes. És per això que des dels nostres pobles i ciutats donem suport a la vaga laboral, per denunciar la bretxa salarial i la precarització laboral que pateixen les dones i reivindicar els seus drets econòmics i la dignificació dels treballs.

Donem suport a la vaga de cures per posar en valor i donar visibilitat al treball domèstic no remunerat i reivindicar la corresponsabilitat real en les tasques de cura i el dret al temps personal.

Donem suport a la vaga de consum per reclamar a les empreses que incloguin la visió de gènere i la lluita contra les desigualtats salarials; que la maternitat no sigui motiu d’expulsió ni discriminació en el món laboral.

Donem suport a la vaga educativa perquè reivindiquem una educació pública, laica, inclusiva i feminista que faci créixer lliures nenes i nens. Cal educar els nostres infants en els valors de la igualtat de gènere i posar en valor la lluita feminista i la perspectiva de gènere des dels primers trams educatius fins a la universitat.

Les dones tenim el dret a viure lliures de violències masclistes. Cal erradicar la xacra de les agressions físiques i psicològiques. Denunciem qualsevol tipus de violència i discriminació sexista, així com qualsevol agressió per motius d’orientació o identitat sexual.

Exigim el dret de totes les dones a viure en pau, sense exclusions ni racisme.

Reclamem polítiques migratòries efectives per poder acollir totes les persones migrades, pel motiu que sigui, especialment dones, nens i nenes que queden desemparats davant múltiples vulneracions dels seus drets humans.

Aquests són els grans reptes que tenim al davant i que hem d’assolir amb la col·laboració i complicitat de totes les institucions, dels agents socials i de les dones i els homes dels nostres pobles i ciutats. Només així podrem fer-los realitat.

Els feminismes són un moviment social de llarga trajectòria que lluita des de fa més de dos segles per aconseguir i consolidar els drets de les dones. Els drets assolits han estat fruit d’aquesta lluita incansable i dolorosa que heu dut a terme les dones.

Tot i els avenços legislatius, avui en dia encara vivim en una societat patriarcal que fomenta i normalitza la desigualtat entre dones i homes en tots els àmbits de la vida.

Per això aquest 8 de març, com cada dia, cal continuar reivindicant la igualtat real de dones i homes, només quan ho assolim podrem dir que vivim en una societat democràtica on la  totalitat de la ciutadania té garantits els seu drets fonamentals.

En el dia d’avui els homes tenim clar que el nostre paper és renunciar al qualsevol protagonisme i col·laborar activament en la logística, cobrint a les nostres companyes en tots els espais de cura. Aquesta és una responsabilitat que tenim no només avui sinó cada dia de l’any.

El feminisme ens interpel.la com a societat i especialment als homes, als quals ens urgeix construir-nos lluny de la masculinitat patriarcal tan tòxica per les dones i per nosaltres mateixos.

Com a homes ens urgeix que parlem entre nosaltres i sobre tot amb vosaltres, les dones, hem de deixar de jutjar, de ficar-nos a la defensiva, hem de pensar, llegir, reflexionar i desenvolupant eines crítiques envers que som i que volem ser en una societat on tothom ha de tenir el mateix valor, reconeixement i llibertat".