Informació general

Ple

El consistori dóna suport als afectats per la Síndrome d'Asperger, la «síndrome invisible»

L'NMC va presentar una moció, al passat ple de l'1 de març, per recolzar a les persones afectades i a les seves famílies i per realitzar accions dirigides a millorar el coneixement sobre aquest trastorn

Per Berta Ruiz

Imatge del ple del passat divendres 1 de març
Imatge del ple del passat divendres 1 de març | Lluís Rovira i Barenys

El passat 18 de febrer es va commemorar el Dia Internacional de la Síndrome d'Asperger. La Síndrome d'Asperger es troba dins dels Trastorns de l'Espectre de l'Autisme d'Alta Funcionalitat (TEA-AF) i es manifesta com una alteració qualitativa a nivell funcional de les competències en comunicació i desenvolupament de les relacions socials, així com en la flexibilitat mental i comportament de les persones que la pateixen. Al passat ple de l'1 de març, l'NMC va presentar una moció perquè, segons va exposar el regidor Oliver Klein, "a la nostra societat hi ha un gran desconeixement sobre aquest trastorn. Més concretament existeix una manca de formació específica entre els professionals de la sanitat, l'educació i la seguretat per poder entendre i atendre correctament a les persones que pateixen aquest trastorn. La gran majoria de les persones amb TEA-AF tenen un coeficient intel·lectual normal i, això, juntament amb falta de trets físics que els identifiqui, fa que sigui molt difícil la seva detecció. Per aquesta raó és coneguda com la Síndrome Invisible".

Per tot plegat, des de l'NMC es va proposar realitzar accions dirigides a millorar el coneixement de la Síndrome d'Asperger a nivell local com per exemple: commemorar aquest dia cada any; fer tallers formatius o organitzar conferències destinades a la població i a les famílies afectades. Tal com va dir Klein, "el sentit de la moció és col·laborar amb les persones i famílies que viuen diàriament amb la síndrome i que puguin sentir-se recolzades i reconegudes".

La resta de grups del consistori van donar suport a aquesta moció presentada per l'NMC. Des de Cs, Imanol Rico va apuntar que des del seu grup ja es va presentar una moció, fa un temps, perquè els parcs infantils s'adaptessin a les persones amb algun tipus de discapacitat. Per la seva part, el regidor de Benestar Social –Josep M. Vallès– també es va mostrar favorable al text i va recordar que la propera Marató de TV3 es destinarà a les malalties minoritàries.

Comenta aquest article