Societat

Carnaval

El Carnaval 2019 arrenca amb un judici «sumaríssim» al consistori

Per Lluís Rovira i Barenys

Arribada del Rei Carnestoltes i tot el seu seguici a la sala de plens del consistori
Arribada del Rei Carnestoltes i tot el seu seguici a la sala de plens del consistori | Lluís Rovira i Barenys

El rei Carnestoltes i tot el seu seguici van "desembarcar", aquest passat divendres al vespre, a la Casa de la Vila amb la intenció gens amagada de fer-se'n càrrec de la seva gestió durant uns quants dies. Uns aldarulls entre un grup de col·locava llaços grocs i un altre que els treia va ser el preàmbul de la vetllada. Després d'això i ja a dins de l'Ajuntament, l'habitual salutació als membres del consistori i la presa de possessió del règim carnavalesc, tot sota l'atenta vigilància dels responsables de la Nit d'Artistes, els organitzadors dels actes del Carnaval a Cambrils.

Rei Carnestoltes: "On hi hagi merda nosaltres hi posarem el dit!"

Un cop ja dins la sala de plens i després de llançar grapats de confeti per tota la sala, el Rei Carnestoltes va rebre la vara de mans de l'alcaldessa i tot seguit va fer el pregó que encetava el seu mandat. Un pregó amb referències a l'Assemblea de Catalunya, a qui va preguntar si els semblava bé els "estereotips sexistes" dels personatges del carnaval. Tot seguit, el Carnestoltes va ser clar amb les seves intencions "el gabinet d'advocats de la Nit d'artistes ens ha recomanat no parlar, ni criticar ni anomenar cap polític, atenent a que estem damunt de vàries eleccions. Però sabeu que us dic, que on hi hagi merda nosaltres hi posarem el dit!". Tot seguit, el Rei Carnestoltes va fer un repàs de la situació dels diferents grups polítics amb al·lusions directes al regidor Alejandro Garcia i la manca d'aire condicional a la llar d'infants Maria Dolors Medina; les obres i inauguracions de darrera hora com la imminent posada en marxa de Ràdio Cambrils i la reinauguració del rocòdrom; les referències a l'auditori i al despatx del "sensato" a la Torre del Llimó i les baranes del nou pont de l'antiga N-340, amb la presència d'un tros de barana davant d'on seia el regidor Antonio Laguna.

El judici "final"

Aquest cop, el seguici carnavalesc no va fer cap ple i va optar per fer un judici on els encausats eren diferents membres del consistori. Després de solucionar uns quants problemes tècnics de so, en clara al·lusió als problemes que va patir l'espectacle dels Vileros i Mariners de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí. Amb els regidors distribuïts a banda i banda i amb el jutge, la fiscal i l'advocada fent les seves funcions, van anar passant diferents regidors i l'alcaldessa que en tot moment van jurar o prometre contestar les preguntes poca-soltes que els formulessin. Pel banc dels acusats hi van passar el regidor de Cultura, Lluís Abella a qui van retreure que encara no hi hagués un local per a les entitats festives de Cambrils. En aquest cas, el seguici carnavalesc va decidir que la sala de plens es convertís en el local d'entitats i, amb aquest propòsit, es va descobrir la placa acreditativa del moment. Després d'això va venir el "comiat" a la regidora de Turisme, Mercè Dalmau, a qui van fer un repàs ràpid d'alguns fets destacats del seu mandat i a qui van regalar un "ram de flors" que va resultar ser una corona mortuòria. A continuació va ser el regidor de l'NMC, Oliver Klein, a qui van acusar de "modificar els estatuts del seu partit per tal de poder presentar-se a les eleccions com a cap de llista". Tot seguit, la següent encausada va ser la regidora de Governació Yolanda Quílez de qui van fer esment dels problemes amb les zones blaves i les vagues de la policia local.

Tot seguit va ser el torn de l'alcaldessa, Camí Mendoza a qui van formular les següents preguntes, "per què demanen més titulació per ser director de Ràdio Cambrils que per ser alcalde?, no serà que potser no vol que es reobri Ràdio Cambrils?". El següent a passar per les preguntes del judici va ser el regidor del PP, David Chatelain, a qui van preguntar si el seu nom complet era David Chatelain Llorens "ja que des del 1990 no hi ha cap número 1 del PP que no sigui membre de la família Llorens. A continuació va ser el regidor d'Hisenda l'encausat i a qui van recordar el seu passat "convergent" i a qui van retreure que els pressupostos municipals "fa anys que varien tan poc". El regidor de Joventut, Eduard Pellicer, va ser el següent a passar pel judici i a qui van pesar amb una balança després de preguntar-li si era veritat que els seus amics l'havien pesat quan va entrar de regidor "per veure quants quilos t'engreixaves". El regidor de Serveis, Antonio Laguna, també va passar pel judici on se li va retreure la barana del pont i la neteja del poble. El darrer acusat va ser el regidor de l'AdC, Ivan Sanz, a qui van preguntar quantes habitacions té a casa seva.

L'ocupa, el policia i el Joc de Cartes

El judici va ser interromput diverses vegades per l'ocupa que s'havia instal·lat en una tenda de campanya a la sala de plens, fent referència al Jorge Fernández. L'ocupa va tenir diferents intervencions i fins i tot li va arribar a portar una pizza un altra dels personatges del seguici que feia de policia local. En un altre moment de l'acte, aquest policia es va dedicar a posar multes a la gent de la sala. La sessió judicial es va tancar amb la projecció d'un vídeo simulant el programa Joc de Cartes i subtitulat com "El millor restaurant polític de Cambrils". Els quatre "restauradors" participants al programa van ser Camí Mendoza, David Chatelain, Oliver Klein i Ivan Sanz, que van mostrar els seus "peculiars restaurants" i les seves no menys peculiars"especialitats". Un vídeo molt divertit que va posar el punt i final a la vetllada. Abans de la projecció del vídeo, però, els productors del vídeo censurat de la galera, els dos components de Sinestèsic i que també havien fet el vídeo de Joc de Cartes van fer una "denúncia pública" a la sala de plens i van aparèixer sense roba de cintura per amunt i brandant uns cartells denunciant la censura que havia patit el vídeo de la galera, que per cert es va projectar a la sala de plens abans que ells fessin la seva "reivindicació". Evidentment, van ser desallotjats pel policia local del seguici carnavalesc.