Informació general

Cultura

L'AdC demana que s'executi el projecte de «mínims» per valor d'uns 712.000 euros per habilitar una part del Teatre Auditori

La formació municipalista també va criticar la política cultural municipal, així com l'escassa promoció dels artistes locals

Per Berta Ruiz

Roda de premsa de l'AdC, ahir al matí, a les portes del Teatre Auditori
Roda de premsa de l'AdC, ahir al matí, a les portes del Teatre Auditori | Berta Ruiz

L'Assemblea de Cambrils va convocar una roda de premsa, ahir al matí, en la què va criticar “l'apatia i l'immobilisme a nivell cultural” de l'actual govern municipal. Les declaracions del portaveu de la formació –Ivan Sanz– es van fer a tocar del Teatre Auditori –construcció que es va iniciar el juliol de 2008 i que va quedar aturada a finals de l'any 2010–. Segons va dir Sanz, “el Teatre Auditori és la imatge del que ha estat el nivell cultural de l'últim mandat a l'Ajuntament”.

Tal com va apuntar el regidor de l'AdC, en el seu moment, la Generalitat va atorgar una subvenció d'uns 921.000 euros per a la construcció de l'edifici. “Com podeu observar, l'espai està com està i la Generalitat va posar en marxa l'expedient de reclamació per al retorn d'aquests diners. De moment, no sabem l'estratègia del govern municipal però, en un exercici encertat, ara fa un any van redactar un projecte de mínims per evitar haver de retornar la subvenció. Es tracta d'un projecte per posar en marxa una part de l'equipament per un import de 712.076,48 euros” va explicar Sanz. Tal com va dir el regidor de l'AdC, “el projecte està redactat, és viable i cal que l'implementin dotant-lo pressupostàriament. No obstant això, el 30 de novembre de 2018, en un nou exercici de confusió, l'equip de govern va presentar una modificació de crèdit per valor de 150.000 euros destinada al Teatre Auditori. Amb 150.000 euros no fan res, ni paguen la subvenció ni executen el seu propi projecte de mínims. Demanem que expliquin què volen fer, perquè aquest equipament està totalment abandonat i deixat”.

Crítiques a la política cultural municipal

Per altra banda, des de l'AdC també van criticar la política cultural municipal. Tal com la va definir Sanz, “en línies generals es tracta d'una política continuista, sense cap mena d'innovació i allunyada de la modernitat. A diferència d'altres localitats com Vila-seca, el Vendrell o Valls que han intentat crear un segell propi. Existeix una clara manca d'equipaments culturals al municipi, fet que impedeix oferir una programació municipal adequada als artistes locals, a les entitats i a d'altres companyies del món de l'espectacle”. Segons va dir Sanz, “fer el teatre de la Festa Major al pavelló és més que qüestionable; el Casal Parroquial i la Cripta de l'Ermita no reuneixen condicions adequades per fer una programació estable de nivell professional. Sense espais adequats ni l'Escola de Música ni les escoles de dansa poden fer espectacles al seu poble”. Pel que fa al Festival Internacional de Música, segons Sanz, “s'ha regalat a una empresa privada per tres anys més” i va criticar el model i l'època en què es dur a terme.

"A Cambrils no hi ha cap tipus de promoció de producció cultural pròpia"

Per a l'AdC, “a Cambrils no hi ha cap tipus de promoció de producció cultural pròpia. Per exemple, un premi/beca de teatre, de música o alguna altra art escènica que vagi lligada amb una posterior estrena al mateix municipi o que pugui sortir a girar”. El portaveu de l'AdC va lloar la bona programació de la Rambla de l'Art Cambrils, però va criticar els nombrosos “entrebancs” que se li posen per part del govern municipal. Sanz va manifestar que, “els artistes de les diferents arts estan totalment abandonats pel govern municipal, no se'ls té en compte ni se'ls recolza com mereixen”.

Les propostes de l'Assemblea

Per tot plegat, la formació municipalista va voler deixar clares les seves propostes en matèria cultural: executar el projecte de mínims per habilitar una part de Teatre Auditori; adaptar la sala polivalent de l'Ateneu Juvenil com a Sala de Teatre i Música amb un equip de so i llum estable; crear un consell consultiu municipal de Cultura i Festes per confeccionar un calendari festiu i cultural de Cambrils; crear un sistema de venda d'entrades per avançat per a les activitats que realitzi l'Ajuntament per evitar que la gent es quedi al carrer (va posar l'exemple de les sessions de Diumenges al Teatre); impulsar nous sistemes de comunicació i difusió dels actes; recolzar el Cinema Rambla de l'Art; crear un esdeveniment cultural fora de la temporada d'estiu que situï Cambrils al mapa i obres les sales d'exposicions els caps de setmana (almenys dissabte) perquè el públic pugui gaudir de les obres exposades.

Comenta aquest article