Informació general

Igualtat

Arriben les Jornades per a la Igualtat de Gènere centrades en el reconeixement a les aportacions de les dones

Per Berta Ruiz

Presentació de les Jornades per la Igualtat, ahir al matí. D'esquerra a dreta: Anna Morera, Camí Mendoza, Josep M. Vallès i Mònica Romano
Presentació de les Jornades per la Igualtat, ahir al matí. D'esquerra a dreta: Anna Morera, Camí Mendoza, Josep M. Vallès i Mònica Romano | Berta Ruiz

Del 6 al 22 de març, en el marc de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, tindran lloc les Jornades per la Igualtat de Gènere. Enguany, l'eix de les activitats serà el reconeixement a les aportacions de les dones en tots els àmbits: en el reproductiu, en el productiu i en la lluita per assolir la plena igualtat de tracte i d'oportunitats. Ahir al matí tenia lloc la roda de premsa de presentació del programa de les Jornades –que contempla un total d'onze actes– a càrrec de l'alcaldessa, Camí Mendoza; el regidor de Benestar Social i Esports, Josep Maria Vallès; la representant del Consell de Dones Anna Morera, i la tècnica d’Igualtat, Mònica Romano.

En aquesta presentació, l'alcaldessa va remarcar que, "som conscients que hem de seguir treballant de valent per canviar les desigualtats que segueixen existint entre homes i dones, en l'àmbit laboral, social i domèstic. Tenim una obligació moral de fer aquest tipus d'activitats per ajudar a canviar les mentalitats". Per la seva part, el regidor de Benestar Social va destacar que aquest tipus de jornades –en les què hi estan implicats diferents departaments municipals– són molt necessàries "per aconseguir la plena igualtat, igualtat de tractes, generar espais de debat i d'empoderament de les dones".

El programa d’actes està coordinat i impulsat des de l’àrea de Polítiques d’Igualtat i el Consell de Dones –integrat per les entitats de Dones de Cambrils–, i s’ha fet possible amb la transversalització de diferents departaments municipals com  Cultura o Promoció econòmica i també entitats com el Campus Extens de la URV,  el Banc del temps o la iniciativa “Fem una Europa amb mirada feminista”.

Programa d'activitats del 6 al 22 de març

Tant la representant del Consell de Dones –Anna Morera– com i la tècnica d’Igualtat –Mònica Romano– van ser les encarregades de desgranar el programa d'activitats.  Les jornades començaran el 6 de març amb la inauguració d’una exposició elaborada per xiquets i joves dels centres oberts de Cambrils, que han efectuat un treball personal, familiar i alhora comunitari envers el reconeixement de la figura de les dones en les seves vides, donant valor a la cura, els afectes i l’acompanyament en el seu procés vital.

L’acte institucional per commemorar el Dia internacional de les dones es durà a terme el divendres 8 de març a les 11:30 hores a la plaça de l’Ajuntament i consistirà en la lectura d’un manifest a favor dels drets de les dones, que estarà acompanyat d’una actuació musical i  performance a càrrec de la cantant i pintora Cambrilenca Bali Cejas. Novament, aquest acte té un pes social molt important, ja que s’emmarca en la segona vaga feminista mundial, que reivindica la urgència d’establir polítiques públiques i recursos específics per erradicar les desigualtats de gènere i, en conseqüència, totes les formes de violència que pateixen les dones només pel fet de ser-ho.

Anna Morera també va destacar el Sopar de les Dones que es farà el mateix dia 8 de març al restaurant Fonda Montserrat. Morera va encoratjar les dones a participar-hi i dur alguna peça de color violeta com a símbol de lluita contra la violència masclista.

138 dones ateses al Servei d'Informació i d'Atenció a les Dones (SIAD) de Cambrils

La tècnica d’Igualtat, Mònica Romano, va explicar que durant 2018, el Servei d'Informació i d'Atenció a les Dones (SIAD) de Cambrils va atendre un total de 138 dones víctimes de la violència de gènere. Una xifra que, segons Romano, es manté en la línia d'anys anteriors i que tan sols és una petita xifra del "gran problema i d'una realitat molt greu que tenim, perquè n'hi ha moltíssimes més. La desigualtat hi és i com a gravetat màxima s'arriba a la violència de gènere. A Cambrils, com a tot arreu, hi és present. El més important és prevenir i abocar esforços des de la coeducació". De fet, el SIAD és un dels serveis que atén dones víctimes de violència de gènere, però també n'hi ha d'altres, per tant, és una xarxa d'atenció pluriprofessional. Mònica Romano va comentar que, a nivell genèric, "les desigualtats que puguin haver a Cambrils són extrapolables a qualsevol municipi i a tots els àmbits: sectors feminitzats, precarietat laboral, escletxa salarial..."

L’Apunt

PROGRAMA D’ACTES

DIMECRES 6                     17:00h Sala d'actes del Centre Cívic Les Basses

Exposició: El paper de les dones a les nostres vides on recordem, investiguem i parlem amb les dones del nostre voltant per descobrir i reafirmar la importància que les dones tenen en les nostres vides, així com per saber per quins drets hem de continuar lluitant.

Una exposició plural i multidisciplinar dels Infants i Joves dels Servei d’Atenció Diürna de Cambrils.

DIJOUS 7                           20:00h (2h) Cinema Rambla de l’Art - Rambla Jaume I, 35

Film: Una cuestión de género. Una dona que ho va canviar tot.

Inspirada en la història real de la Ruth Bader, una jove advocada i mare, que juntament amb el seu marit, Martin Ginsburg, també advocat, va canviar el curs de la història amb un singular cas de discriminació de gènere que va obrir el camí per la igualtat als tribunals.

Preu especial: 1,50 €

DIVENDRES 8 

11h30 (40’) Pl. Ajuntament 4

Concentració ciutadana + Lectura del Manifest Institucional + Actuació musical i performance a càrrec de Bali Cejas.

21h00  Fonda Montserrat C/ Barcelona 1

Sopar VIOLETA de les ENTITATS DE DONES- Espai de trobada de les entitats de dones    

Preu: 14,00€ (Cafè/té no inclòs). Places limitades. Inscripció i pagament a les seus* de les entitats de dones fins el 04/03. *Consulteu-les al registre d’entitats www.cambrils.cat

DISSABTE 9                      10:00h (2h). Centre Cívic Molí de la Torre. Camí de Sant Joan

Taller: Mindfulness per millorar les nostres vides.

Taller per aprendre la capacitat d’observar neutralment les nostres emocions, sentiments, pensaments i sensacions físiques, aconseguint així l’atenció plena, sense judicis i amb una mirada amable a través de la respiració i el cos, a càrrec de Gabriela Baldini, professora de Ioga integral.

Es recomana portar: Roba Còmoda, esterilla, manteta, llibreta per apunts i no portar telèfon mòbil.

Places limitades. Inscripció prèvia de l’27/2 al 7/3 a www.cambrils.cat/igualtat(Jornades)

DIMECRES 13

17h30 (1h) Casal de la Gent Gran-Gimnàs 1. Pg Sant Joan Baptista La salle,13-14.

Taller: Deixa’t anar!

Experiència lúdica on a través de la música, el moviment corporal i el joc podràs aprofundir en el teu autoconeixement. Connecta amb el teu cos i escolta les teves necessitats, a càrrec de Montse Martí, Coaching lúdic. 

Es recomana portar: Roba còmoda, manteta i ampolla d’aigua petita.

Places limitades. Inscripció prèvia de l’1 a l11/3 a www.cambrils.cat/igualtat(Jornades)

19:00h (1h30) Centre Cultural. Sala d’actes C/ St. Plàcid 18-20

Taula rodona: Europa amb mirada feminista          

Davant les properes eleccions al Parlament Europeu us convidem al debat, reflexió i participació entorn a l'aportació de les dones en la construcció d'Europa i la necessitat d'incidir per garantir la igualtat efectiva a tots els àmbits de la societat.

Presenta: Camí Mendoza Mercè, alcaldessa de Cambrils i Joaquim Millán, coordinador de la campanya FEM EU.

Amb: La Dra. Susana Pérez Soler, periodista especialitzada en periodisme digital i professora associada de la URL  i la Dra. Inma Pastor, professora titular de sociologia i directora del Observatori de la Igualtat de la URV.

Modera: Marta Domènech, responsable del Centre Europe Direct de Tarragona.

DIJOUS 14                       

20:00h (1h) Centre Cultural. Sala d’actes. C/ St. Plàcid 18-20

Conferència: La violència de gènere no és cosa de dones a càrrec de la Dra. Neus Oliveras Jané, professora de Dret Públic a la URV.

Organitza: Campus Extens de la URV i Museu d’Història

DIVENDRES 15               18:00h  (45’) Casal de la Gent Gran. Sala d’actes. Pg. Sant Joan Baptista La Salle,13-14

Sessió de conte: Vet aquí dues vegades la Rapunzel.

Una noia anomenada Rapunzel, que, aquest cop, vencerà la por acompanyada per un príncep poc convencional. Aquest conte és una segona oportunitat als contes de sempre, sense sexisme, violència ni desigualtat, a càrrec de Lídia Clua, narradora i titellaire.

Recomanada a partir dels 4 anys.

DIJOUS 21                        19:00h (1h30) Torre del Llimó. C/ Creus, 37-39

Taula rodona: Emprenedoria en femení amb la presentació del llibre "Biografies rellevants de les nostres emprenedores" de l'Àngel Font.

Presenta: Ana López Vázquez, regidora de Promoció Econòmica.

Amb: Blanca Moreno Triguero. Sociòloga, Directora de la consultoria MIT i una de les integrants de les biografies del llibre i  Grego Martín Romero. Empresària Cambrilenca, Primera dona sènior de la SECOT, Mentora de noves emprenedores.

Modera: Ariadna Escoda, Periodista.

DIVENDRES 22               19:00h (1h30) Centre Cívic Les Basses- Sala actes. C/ St. Pere 32

Documental+Xerrada+Debat: Feminisme: De la “dona sapiens” fins avui. Recorregut per les dimensions del feminisme.

Fa molts i molts anys la humanitat s’organitzava al voltant del rol i el poder de la dona, eren els matriarcats. No serà fins el SXX que emergeix el debat sobre el paper de la dona a la societat. Catalunya ha estat pionera en la seva reivindicació i lluita social, a càrrec de Jordi Branchat. Llicenciat en filosofia i filòsof pràctic.

Dins del 3er cicle de filosofia per entendre el món. Cambrils Pensa. Organitzat pel Banc del Temps.