Societat

L'exconseller primer Josep Bargalló presideix l'acte de commemoració del Setge de Cambrils

Per Josep Maria Ferrando, Jordi Moreno



Josep Bargalló, acompanyat dels regidors del consistori cambrilenc, ahir al migdia
L’exconseller primer de la Generalitat, Josep Bargalló, va presidir ahir al migdia l’acte de commemoració del Setge de Cambrils de l’any 1640. El públic fidel de cada any es va reunir de nou davant del portal del Carrer Major per retre homenatge als caiguts l’any 1640 davant les tropes de Felip IV.

Amb la presència de diversos regidors de l'Ajuntament de Cambrils, l’alcalde –Robert Benaiges– va obrir l’acte amb un breu parlament en què es va referir al futur de Catalunya. “Malauradament la història ha volgut que les realitats culturals del nostre poble fossin mutilades i milers d’homes i dones es deixessin la pell buscant la seva identitat i la d’una Catalunya destruïda per la incomprensió. Però el progrés fa avançar la vida; en aquest sentit, el nou estatut ha encetat a Catalunya una nova etapa dirigida a aconseguir un país millor, més lliure i preparat per afrontar els reptes del segle XXI”.

L’exconseller primer Josep Bargalló, en la seva intervenció, va recordar els fets del Setge aquell 15 de desembre de 1640 i va recordar el primer homenatge que es va fer a les víctimes, el 27 de desembre de 1931, ara fa 75 anys i es va referir a la tasca de recuperació de la memòria històrica que s’està fent des del govern de la Generalitat “recordar és bo, portem uns anys reivindicant el dret a la memòria, ara mateix estem debatent el dret internacional a jutjar els dictadors, els genocides i reclamem la dignitat i el bon nom de les víctimes, reclamem la repressió dels condemnats pel franquisme per motiu de les seves idees, del seu compromís nacional, del seu compromís social i condemnats en nom d’unes lleis no democràtiques d’un estat que no era un estat de dret. Reclamem l’anul·lació del judici al president Companys i a tants home i tantes dones del nostre país”. Bargalló va parlar també del futur de Catalunya, “reclamar la dignitat del passat és també treballar pel futur. L’any 2004, com a conseller primer de la Generalitat, vaig llençar públicament la idea de prendre el 2014 com a horitzó. Catalunya 2014 com a projecte d’un país modern, obert, que compta amb la gent i amb el territori, com a projecte d’un país lliure, sobirà. Per això des del govern vam crear la Comissió Catalunya 2014. Entre el seus objectius té el de commemorar els 300 anys del final de la guerra de successió, els 300 anys de la pèrdua de les nostres llibertats”. Amb aquest horitzó, “haurem d’arribar al 2014 més graus de sobirania, amb més graus de capacitat de decisió política amb més voluntat de ser país. Hem de tenir un país més cohesionat, una nació més cohesionada, hem d’arribar a tenir un país socialment més avançat, més equilibrat i just. Al 2014 hem de ser en el context europeu un país d’Europa. És el millor homenatge que podem fer a totes les víctimes del setge de Cambrils, a la guerra del Segadors, de la guerra de successió, de totes les guerres, del franquisme, de totes les dictadures, amb força, creiem-nos-ho, amb valentia.”

A l’acabar el parlament Josep Bargalló i Robert Benaiges van col·locar dues corones de llorer davant de la placa que recorda les víctimes dels fets de Cambrils. A continuació va tenir lloc l’actuació de la Coral Verge del Camí, que va interpretar diverses peces i va finalitzar amb el cant dels Segadors, al qual es van sumar molts dels assistents a l’homenatge. La Colla Gegantera Tota l’Endenga i el Ball de Bastons de Cambrils van posar fi a la commemoració d’enguany. Abans de l’homenatge, els Amics de la Sardana de Cambrils van ballar diverses sardanes.

Comenta aquest article