Societat

Solidaritat

Els restaurants cambrilencs Moraima, Puerto Madero i Al Lamborghini fan menús solidaris per la Lliga Contra el Càncer

Per Lluís Rovira i Barenys

David Ortega, director de la Lliga Contra el Càncer de la demarcació de Tarragona i Terres de l'Ebre; amb Emiliano Garavini i Isabela Maria Valentín, propietaris dels restaurants
David Ortega, director de la Lliga Contra el Càncer de la demarcació de Tarragona i Terres de l'Ebre; amb Emiliano Garavini i Isabela Maria Valentín, propietaris dels restaurants | Lluís Rovira i Barenys

Els restaurants cambrilencs Puerto Madero, Moraima i Al Lamborghini fan uns menús solidaris a favor de la Lliga Contra el Càncer. Des d'ahir i fins el proper 14 d'abril aquests restaurants aportaran des d'1 a 4 euros per cada menú i el 5% dels tiquets de carta per a aquesta entitat. Aquesta iniciativa ha sorgit del mateix propietari dels tres restaurants, Emiliano Garavini, que ha decidit aportar 1 euro en el menú del migdia; 3 euros en el menú parrillada i 4 euros en el menú "Chuletón", a més del 5% en carta al restaurant Puerto Madero. Pel que fa al restaurant Moraima destinarà 1 euro del menú fusió; 1,5 euros del menú Moraima i 3 euros del menú "chuletón". Finalment, pel que fa a la pizzeria Al Lamborghini, destinarà 1 euro del menú migdia i un 5% del que es recapti amb la carta. A més, aquests establiments comptaran durant aquests dies que duri la proposta solidària amb unes guardioles on s'aniran dipositant els diners un cop es vagin cobrant per cadascun dels menús que es realitzin.

Per la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i les Terres de l'Ebre aquest tipus d'iniciatives són un reconeixement a la tasca que desenvolupa l'entitat des de fa 25 anys. Amb els diners que recapta, la Lliga Contra el Càncer realitza ajudes econòmiques a malalts que es troben en tractament, "una xifra que ronda els 80.000 euros", segons va explicar el director d'aquesta entitat, David Ortega. També fa el lliurament de la primera pròtesi per a les malaltes mastectomitzades als centres hospitalaris de la demarcació així com les activitats realitzades pels grups d'ajuda mútua o els programes d'exercici físic per als malalts. Segons explicava ahir David Ortega, "ajuts com el que es fan a través d'aquests restaurants cambrilencs ens ajuden a seguir endavant. Cada cop disposem de més ajuda privada, com la que enceta avui l'Emiliano".

Emiliano Garavini: "És necessari que la gent se sensibilitzi"

Per la seva part, Emiliano Garavini justificava l'acció solidària que porta a terme per la necessitat de que la gent "se sensibilitzi d'aquesta malaltia que afecta a molta gent. No n'hi ha prou en dir "ho sento" quan algú ens diu que té la malaltia. Cal fer alguna cosa més. Tothom coneixem gent que pateix càncer i hem de fer-hi alguna cosa". Garavini fins i tot va proposar accions que poden fer la gent per col·laborar amb la Lliga Contra el Càncer, "si la gent que fuma donés l'equivalent a dues cigarretes al dia durant un any, podria representar al voltant dels 200 euros".

L’Apunt

Previsió de 4.500 nous casos de càncer a la demarcació de Tarragona, per aquest 2019
Precisament ara fa dotze dies, en motiu del dia internacional contra el càncer, la Lliga Contra el Càncer va donar a conèixer unes dades estimatives de la que pot ser la incidència d'aquesta malaltia a la nostra demarcació. Segons aquestes dades, s’estima que aquest any 2019 es diagnosticaran a la demarcació de Tarragona un total de 4.500 nous casos de càncer dels quals un 60% en homes i un 40% en dones. Els tipus de càncer més freqüents en els homes seran el de pròstata (540), colorectal (490), pulmó (390) i bufeta urinària (330). En les dones els càncers més freqüents seran el de mama (550), colorectal (280), cos uterí (110) i pulmó (100). Des del punt de vista de la tendència de la incidència, en els homes el càncer va augmentar de forma significativa un 2,6% anual fins l’any 2001 i des d’aquest any fins el 2013 s’ha mantingut estable. Cal destacar que alguns càncers no han parat d’augmentar la seva incidència com ara el de fetge, el de pàncrees, el de ronyó i el melanoma de la pell. En canvi, alguns càncers relacionats amb el tabac com el de la cavitat oral i faringe, el de la laringe i el de pulmó, els darrers anys s’han estabilitzat o estan disminuint. El càncer de pulmó que fa anys era el càncer més freqüent en els homes ara és el tercer.
En les dones, la incidència del càncer va augmentar de forma significativa un 1,9% anual fins l’any 2000 i des de llavors està estable. Cal remarcar l’estabilització del càncer de mama partir de l’any 2001, observant‐se la mateixa tendència en el càncer colorectal en el mateix any i l’augment generalitzat de la incidència dels càncers relacionats amb el tabac (cavitat oral, faringe, laringe, pulmó, pàncrees i ronyó) com a conseqüència de l’augment de la prevalença del tabaquisme entre les dones.
D'altra banda, s’estima que a finals de l’any 2019 hi haurà a la província de Tarragona unes 44.300 persones que en algun moment de la seva vida se’ls ha diagnosticat un càncer. Els tres tipus de càncer que a finals de l’any 2019 seran més prevalents són: el de mama (8.940), el colorectal (6.900) i el de pròstata (6.600).

Comenta aquest article