Informació general

Xerrada

Jaume Alonso-Cuevillas: «Quan arribi la sentència del Tribunal d'Estrasburg ja farà anys que serem una República»

L'advocat Jaume Alonso-Cuevillas va fer una xerrada, ahir al Centre Cultural, organitzada pel Rotary Cambrils i l'Antena del Coneixement de la URV

Per Lluís Rovira i Barenys

Jaume Alonso-Cuevillas i Francesc Garriga, poc abans de començar la xerrada, ahir, al Centre Cultural
Jaume Alonso-Cuevillas i Francesc Garriga, poc abans de començar la xerrada, ahir, al Centre Cultural | Lluís Rovira i Barenys

La sala d'actes del Centre Cultural va quedar petita, ahir al vespre, davant la nombrosa assistència de gent que volia escoltar l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas en l'acte que va organitzar el Rotary Cambrils conjuntament amb l'Antena del Coneixement de la URV. Primer que tot, el director del Museu d'Història de Cambrils, Gerard Martí, va fer una presentació de l'acte i del convidat. A continuació, Francesc Garriga, president del Rotary Cambrils, va donar una pinzellada del que és el Rotary i va explicar el vincle d'amistat que l'uneix amb Jaume Alonso-Cuevillas des de fa uns 40 anys.

Jaume Alonso-Cuevillas, advocat de Carles Puigdemont, Lluís Puig i Clara Ponsatí en la causa contra el procés català, que va rebre una forta ovació tot just entrar a la sala, va fer una acurada exposició del desgavell jurídic que ha mostrat la justícia espanyola davant el procés català i de l'absurditat de les acusacions de malversació, desobediència i rebel·lió a que s'acusa el govern de la Generalitat arran dels fets del setembre i octubre de 2017. Jaume Alonso-Cuevillas va deixar clar que "no hi va haver cap delicte. Estem en la dinàmica del que s'anomena judici polític i això passa quan els fets que es relaten no s'ajusten a la realitat. Tenim al davant un estat ferit en el seu orgull. Recordem que havien dit que no es votaria, que no hi hauria urnes, que Puigdemont no votaria i al final va ser tot el contrari del que deien. Cada cop estan més enrabiats".

Jaume Alonso-Cuevillas: "Qualsevol sentència que no sigui absolutòria serà una gran injustícia"

A continuació, l'advocat barceloní va centrar la seva atenció en el judici que està a punt de començar, aquesta propera setmana, al Tribunal Suprem. D'entrada va fer referència al trasllat dels presos que segons va explicar, "va ser denigrant. No calia portar-los amb gàbies com si fossin bestiar. Però ara vindrà el pitjor, amb els trasllats diaris des de la presó a l'Audiència Nacional i al Tribunal Suprem. Aquests trasllats seran duríssims". Per Alonso-Cuevillas, el president de la sala del Suprem té tres principals preocupacions, "aparentar les màximes garanties en la posada en escena, que el judici s'acabi aviat i que s'obtingui una sentència per unanimitat dels membres del Tribunal". Alonso-Cuevillas, però, va mostrar el seu escepticisme pel que fa a la pretesa rapidesa amb que es vol afrontar el judici, "hi ha 60.000 folis i 500 testimonis. Ells volen acabar abans de Setmana Santa però serà difícil. No seria estrany que s'aturés el judici durant un mes en motiu de les eleccions municipals i europees".

Un cop acabi el judici, la sentència podria arribar cap a finals del mes de juliol o principis d'agost. Segons va dir Jaume Alonso-Cuevillas, "qualsevol sentència que no sigui absolutòria serà una gran injustícia". Posteriorment, per arribar al Tribunal d'Estrasburg s'han d'haver esgotat les instàncies internes "i ja coneixem com el Tribunal Constitucional arriba a retardar les seves resolucions. Poden passar tranquil·lament entre 6 i 8 anys comptant des d'ara, fins que tinguem una sentència d'Estrasburg. Però no servirà de res quan arribi perquè fa farà uns anys que serem una República".

Jaume Alonso-Cuevillas: "Això és imparable"

Jaume Alonso-Cuevillas va afegir que serà així "perquè això és imparable. L'estat espanyol està fent ús de tota la repressió que ha pogut i malgrat això aquí estem, tossudament alçats. Cada dia hi ha nombrosos actes arreu del territori i el proper 26 de maig han de guanyar les llistes grogues a tots els municipis". A més, per Alonso-Cuevillas el desencadenant principal del procés serà la greu crisi econòmica que s'acosta a l'estat espanyol, "a Espanya li ve una crisi molt important. Té un deute que supera el seu PIB i paga uns 16.000 milions d'euros l'any en interessos. Ara el preu del diner està a zero però aviat s'apujarà i això suposarà una pujada dels interessos i això ja no ho podrà assumir. Ve més atur i una greu crisi social, penseu que el sistema de pensions fa fallida i Espanya ja no pot endeutar-se més. Quan els països del nord intervinguin, les coses canviaran perquè a més s'ha de tenir en compte que la democràcia espanyola està molt desprestigiada". Alonso-Cuevillas va afegir que "hem d'anar a Europa a crear les condicions perquè vegin que els hi surt més a compte que siguem independents. Cal dir que tot això serà possible si nosaltres no defallim i votem llistes republicanes i seguim amb el nostre tarannà cívic, pacífic i no violent. Bastant més aviat del que ens pensem ho guanyarem això, si seguim com ara, alçats i mobilitzats".

Jaume Alonso-Cuevillas va entrar al Centre Cultural enmig dels aplaudiments de la gent que omplia la sala / Foto: Lluís Rovira i Barenys