Informació general

Dos mossens vinculats amb Cambrils, acusats d'abusos a menors

Mossèn Josep M Font, qui va ser rector de la parròquia de Sant Pere, de l'octubre de 2011 fins el juny de 2015, i el cambrilenc mossèn Xavier Morell, rector de Constantí i de la Canonja han presentat la renúncia dels seus càrrecs

Per Redacció

Mossèn Josep M. Font, a l'esquerra; al costat de l'Arquebisbe de Tarragona Jaume Pujol, al centre, i de mossèn Ramon Blas, a la dreta, el 8 d'octubre de 2011, quan va ser nomenat rector de la parròquia de Sant Pere en substitució de mossèn Ramon Blas
Mossèn Josep M. Font, a l'esquerra; al costat de l'Arquebisbe de Tarragona Jaume Pujol, al centre, i de mossèn Ramon Blas, a la dreta, el 8 d'octubre de 2011, quan va ser nomenat rector de la parròquia de Sant Pere en substitució de mossèn Ramon Blas | Berta Ruiz

Dos mossens vinculats amb la nostra població han presentat la renúncia del càrrec que ocupen a les seves respectives parròquies després de les notícies aparegudes ahir en les que els vinculaven amb casos d'abusos a menors. Per una part, mossèn Josep M Font, qui va ser rector de la parròquia de Sant Pere, de l'octubre de 2011 fins el juny de 2015, i que actualment era el rector de diferents parròquies de poblacions de les Garrigues, ha demanat ser rellevat de les seves funcions. Ahir també ho feia el cambrilenc mossèn Xavier Morell, que des del passat mes de setembre s'ocupava de les parròquies de Constantí i de la Canonja.

Comunicats de mossèn Josep M. Font i de mossèn Xavier Morell

Ahir, TV3 i Catalunya Ràdio van explicar que els dos mossens, Josep M. Font i Xavier Morell, havien estat investigats per casos de pederàstia. La notícia va ser un autèntic terrabastall a nivell de les poblacions implicades, fet que va motivar la reacció dels dos mossens que van elaborar sengles comunicats, d'un to força similar. Mossèn Xavier Morell deia en el seu comunicat que "el proppassat mes de setembre de 2018 vaig ser nomenat rector de les parròquies de Sant Feliu Màrtir de Constantí i Sant Sebastià de la Canonja amb la plena confiança del Sr. Arquebisbe, que no m’ha mancat durant tot aquest temps. Davant les darreres notícies aparegudes en els mitjans de comunicació vers la meva persona, tot i que els fets ocorreguts no impedeixen exercir el ministeri en aquestes parròquies i en bé d’elles, d’acord amb el Sr. Arquebisbe he decidit demanar absentar-me’n un temps. Lamento que s’hagi produït aquesta situació i demano disculpes si algú s’ha sentit ofès".

Per la seva part, mossèn Josep M. Font ha manifestat que "davant les notícies publicades en els mitjans de comunicació vers la meva persona i d’acord amb el Sr. Arquebisbe i en bé de les parròquies on estic exercint el meu ministeri, he demanat poder ser rellevat del meu càrrec de rector de les parròquies de Sant Jaume Apòstol d’Arbeca, de Sant Martí de Sant Martí de Maldà (i església del Dolç Nom de Maria del Vilet), de Sant Jaume Apòstol de Belianes, de Santa Maria de Maldà, de Sant Jaume Apòstol de Nalec, de Sant Miquel dels Omellons i de la Transfiguració del Senyor de Rocafort de Vallbona. Agraeixo públicament al Sr. Arquebisbe la seva confiança dipositada en mi durant tots aquests anys. Lamento profundament aquesta situació i demano disculpes a totes les persones a les quals hagi pogut ofendre o decebre". Cal recordar que mossèn Josep M. Font va ser apartat sobtadament de la parròquia de Sant Pere el juny de 2015. Un any més tard, a finals de maig del 2016, rebia un homenatge a Cambrils promogut per l'Associació Ceradai - Institut de Recerca "Causa Talent Cooppel per la Pau 2022 que li va lliurar un guardó. L'acte, força concorregut, es va fer en una de les sales de l'Ateneu Juvenil.

Comunicat de l'Arquebisbat: "Convidem a tots a denunciar aquests fets execrables a la Comissió de Prevenció dels Abusos"

Per la seva part, l'Arquebisbat de Tarragona va emetre, ahir, un comunicat "en relació amb les informacions aparegudes en els mitjans de comunicació en les quals es vincula dos preveres de l’Arquebisbat de Tarragona amb presumptes abusos a menors". En aquest sentit l’Arquebisbat manifesta que "al mes de juny de 2015 i al mes de novembre de 2016 van ser denunciats dos clergues de l’Arquebisbat de Tarragona per presumptes tocaments a menors amb finalitat libidinosa. Un d’ells, el Rvnd. F. Xavier Morell Rom, havia estat citat a declarar abans de 2010 en una investigació civil per un cas de pedopornografia, però no es va procedir perquè el cas fou sobresegut pel jutge i, a més, fins la reforma de 2010 de la legislació canònica sobre abusos aquell cas no constituïa un delictum gravius."
A continuació el manifesta de l'Arquebisbat diu que "d’acord amb la normativa vigent i els protocols establerts per la Santa Seu per a aquests casos, tant al 2015 com al 2016 es va ordenar immediatament una investigació prèvia dels fets i s’informà del resultat a la Congregació per a la Doctrina de la Fe, la qual va ordenar en un dels casos, el del Rvnd. Morell, l’arxiu pro nunc (per ara) de la causa per falta d’elements, amb particular vigilància per un temps prudencial, i en l’altre es van adoptar mesures disciplinàries proporcionades als fets provats". A continuació el comunicat de l'Arquebisbat aprofita per fer una "condemna a tot abús sexual, de poder i de consciència, especialment quan hagi estat comès per un clergue contra un menor. Fem nostre el dolor de totes les víctimes i convidem a tots a denunciar aquests fets execrables a la Comissió de Prevenció dels Abusos, encapçalada pel Promotor de Justícia de l’Arquebisbat de Tarragona (tel. 977 229 630, de dilluns a dimecres de 10.00 a 13.00 h o promotor.justicia@arqtgn.cat), i a les autoritats civils. També demanem perdó principalment a les víctimes d’aquests abusos, assegurant la nostra solidaritat i pregària, però també al poble de Déu, manifestant el ferm compromís de reparar segons justícia els danys espirituals i morals causants i d’implementar totes aquelles mesures que siguin necessàries per tal que els espais eclesials siguin llocs absolutament segurs per a la infància i la joventut. Finalment manifestem la nostra disponibilitat a continuar investigant els fets denunciats i a col·laborar amb la justícia del país per a esclarir-los, perquè poden lesionar greument la persona, la convivència social i particularment la comunitat eclesial."