Informació general

Plenari

El ple rebutja una moció de Cs per a la prevenció d'incendis d'habitatges connectats il·legalment a la xarxa elèctrica

Per Berta Ruiz

Vista aèria del barri de l'Eixample Platja
Vista aèria del barri de l'Eixample Platja | Lluís Rovira i Barenys

Ciutadans van presentar al ple del passat divendres 1 de febrer una moció per a la prevenció d'accidents i incendis als habitatges de Cambrils connectats il·legalment a la xarxa elèctrica. El text no va ser aprovat pel plenari. Va rebre el vot favorable del PP, de l'NMC i dels regidors no adscrits Encarni Bello, Inma Sierra i Santi Gámez, però va tenir el vot en contra de l'equip de govern i les abstencions de l'AdC i de la regidora no adscrita, Cinta Ballesté.

Cs recorda l'incendi mortal a Badalona

Segons va llegir el seu portaveu –Imanol Rico–, “el passat 5 de gener es va produir un incendi en un edifici de Badalona que va causar la mort de tres persones i va deixar una trentena de ferits. La recerca duta a terme pels Mossos d'Esquadra ha determinat que la causa de l'incendi va ser una sobrecàrrega en la instal·lació elèctrica de la primera planta de l'edifici deguda a un sobre consum d'un dels pisos, que estava ocupat il·legalment per sis persones que havien punxat la llum i que havien manipulat elements de protecció i control de potència”. Davant de successos com aquests, tal com va apuntar Rico, “és necessari que els ajuntaments adoptin totes les mesures que estiguin a les seves mans per a prevenir possibles nous accidents i/o incendis provocats com a conseqüència de les connexions il·legals a la xarxa elèctrica i d'un sobre consum d'electricitat. Per a evitar que Cambrils visqui un episodi tan tràgic com el de Badalona, l'Ajuntament hauria d'inspeccionar de forma externa els habitatges ocupats de forma il·legal per a comprovar si estan connectades fraudulentament al subministrament elèctric i, si és així, adoptar les mesures oportunes per a controlar aquesta situació”.

Proposa elaborar un mapa per detectar els consums excessius

A la proposta de Cs es demanava: “instar a les companyies subministradores d'energia elèctrica a elaborar un mapa que detecti els consums excessius d'electricitat ocasionats per un ús irregular i/o il·legal de la xarxa; que l'Ajuntament de Cambrils –en col·laboració amb les entitats veïnals–, elabori un protocol per a detectar i inspeccionar els casos de connexions il·legals i que, si durant l'aplicació d'aquest protocol s'identifica a famílies que es troben en situació de pobresa energètica, aquests casos es derivin de manera immediata als Serveis Socials de l'Ajuntament perquè s'adoptin les mesures oportunes per a cada cas”.

L'equip de govern desestima la moció

Per part de l'equip de govern es va desestimar la moció. Segons va argumentar el regidor de Benestar Social –Josep M. Vallès–, “la connexió elèctrica irregular és responsabilitat del que la realitza, i subsidiàriament de la distribuïdora elèctrica. L’Ajuntament no pot adquirir, ni de forma subsidiària, responsabilitat en aquest camp perquè ja compta amb les normatives i agents necessaris per controlar i evitar problemes. No existeix cap vincle normatiu que obligui a l’empresa elèctrica a resoldre les incidències que l’Ajuntament pugui enviar fora de les propietats municipals”.

S'està acabant d'elaborar un protocol per abordar les ocupacions irregulars

Per altra banda, tal com va explicar Vallès, “l'Ajuntament de Cambrils està acabant d’elaborar un protocol municipal per abordar les ocupacions irregulars. Aquest protocol contempla la intervenció integral de l’Ajuntament en les seves diverses competències, també en la connexió irregular de Serveis. En aquest moment, la Policia Local i els Mossos ja disposen d’un protocol –que s’integra dins de l'anterior– de notificació a les companyies subministradores. Actualment, l’Ajuntament ja disposa de procediments per detectar casos de pobresa energètica i ajuts per evitat situacions límit, que s’integraran al protocol municipal sobre el qual s'està treballant”.

Comenta aquest article