Informació general

Ensenyament

Alejandro Garcia, regidor d'Ensenyament: «En algun moment s'hauran de repensar les línies per qüestions de demografia»

Per Berta Ruiz

Façana de l'edifici de l'escola Marinada
Façana de l'edifici de l'escola Marinada | Berta Ruiz

Després que l'Assemblea de Cambrils alertés, aquest passat dimecres, sobre el possible tancament d'una línia de P3 a l'escola Marinada el proper curs escolar, el regidor d'Ensenyament de l'Ajuntament –Alejandro Garcia– ha apuntat diferents qüestions sobre la situació actual a revistacambrils.cat. Fa uns mesos enrere, es va convocar una taula mixta d'ensenyament en la què, segons Garcia, es va estudiar una primera proposta –que encara no està aprovada– en base a les dades censals de població que es tenen de cara al curs vinent. Pel que fa als xiquets de 3 anys censats que haurien de començar P3, hi ha 30 menys respecte el curs anterior. Per contra, hi ha una punta demogràfica dels alumnes que actualment fan sisè de Primària i que el curs vinent hauran de cursar primer d'ESO.

Previsió inicial de 30 alumnes menys a P3

Alejandro Garcia ha comentat que, “en el seu dia, les escoles es van planificar per absorbir fins a 410 alumnes per línia, que són els que ara estan a sisè de Primària. El cens però, ens diu que de cara a la matriculació per al proper curs ens situarem en uns 315 alumnes per línia, per tant, estem parlant de gairebé 100 alumnes menys. Això vol dir que, tard o d'hora –tot i que ha de ser un bon moment per reduir la ràtio–, en algun moment s'hauran de repensar les línies per qüestions de demografia”. Així doncs, al tenir una previsió inicial de 30 alumnes menys, la primera proposta seria la de fer 14 línies de P3 amb una ràtio mitja de 22,5 alumnes per escola. Caldrà esperar doncs a saber quina és l'oferta definitiva per a cada centre. Tot apunta a que hi haurà 14 línies de P3 –aquest curs hi ha 14,5 (pel desdoblament de l'únic grup de P3 de l'escola Joan Ardèvol)– i que s'augmentarà una línia més a primer d'ESO. Garcia ha manifestat que, podria ser que l'escola Marinada perdés una línia de P3, però que encara no se sap. No obstant això, tal com ha assenyalat el regidor d'Ensenyament, “si l'escola Marinada té demanda suficient en la preinscripció, no hi hauria cap problema”.

Alejandro Garcia ha defensat que, “creiem que la proposta va en la bona línia. Sobre el que hem de batallar, de cara al proper curs, és en una reducció real de la ràtio i en aquesta millora dels recursos educatius amb l'augment de professors. Hem de buscar la qualitat educativa amb la millora d'aquests indicadors, però també hem de tenir en compte l'escenari d'una davallada de la natalitat. Actualment, ja estem treballant en un escenari en el què la ràtio és de 22,5 alumnes per aula”.

Millora el percentatge de famílies que trien les escoles de Cambrils

Per altra banda, el regidor d'Ensenyament ha destacat que, “en els darrers anys, tota la comunitat educativa ha fet un esforç per fer atractiva l'escola pública i també l'escola concertada de Cambrils. Està millorant el percentatge de famílies que abans anaven a buscar els estudis fora de Cambrils. Estem recuperant la confiança en els centres de cambrils. Si seguim en aquesta dinàmica també anirà en la línia de no haver de reduir línies”.

Comenta aquest article