Societat

«Dona el millor de tu. Dona sang», el petit gest solidari que uneix el windsurf i la donació de sang

“El windsurf és un esport on tothom posa adhesius de marques comercials i espònsors a les seves taules... Per què no dur-ne un del Banc de Sang per animar la gent a donar sang?”. Aquesta és la suggerent proposta de l'infermer cambrilenc Emili Albalat

Per Berta Ruiz

El cambrilenc Emili Albalat amb la seva taula de windsurf i l'eslògan "Dona el millor de tu. Dona sang" a la seva vela
El cambrilenc Emili Albalat amb la seva taula de windsurf i l'eslògan "Dona el millor de tu. Dona sang" a la seva vela | Cedida

“El windsurf és un esport on tothom posa adhesius de marques comercials i espònsors a les seves taules... Per què no dur-ne un del Banc de Sang per animar la gent a donar sang?”. Aquesta és la suggerent proposta del cambrilenc Emili Albalat per conscienciar tothom sobre la necessitat de donar sang durant tot l'any. Windsurfista des de fa gairebé 30 anys, va descobrir aquest esport i no ha deixat de practicar-lo i viatjar arreu amb la seva taula i les seves veles. Com a infermer del Banc de Sang i Teixits de l'hospital Joan XXIII de Tarragona va tenir la idea d'unir l'esport i la solidaritat altruista que suposa ser donant.

Segons ha explicat Albalat a revistacambrils.cat, “sempre es busquen espònsors –en general de marques de roba esportiva i surfista– però d'una forma remunerada per col·locar adhesius a les veles. Vaig pensar en per què no posar un missatge de 'Vine a donar sang'. Només que una persona ho llegeixi i es conscienciï ja serà un èxit. Ho vaig proposar al Banc de Sang i Teixits de Catalunya, els va agradar molt la proposta i em van fer uns vinils per posar-ho a les meves veles. Concretament, l'eslògan és 'Dona el millor de tu. Dona sang', en relació amb l'esport en què sempre intentes donar el millor de tu mateix. L'objectiu de tot plegat és posar el meu granet de sorra i difondre el missatge per allà on navego. És una petita idea per ajudar i fer conscienciació”.

A Catalunya es necessiten 1.000 bosses diàries de sang

Encetada aquesta iniciativa, Emili Albalat ha comentat que li agradaria que d'altres esportistes, clubs o escoles prenguessin aquesta idea i també se sumessin a la difusió d'aquest missatge d'una forma altruista. “En qualsevol racó, en qualsevol cartell es pot encabir aquesta idea perquè la donació de sang és fonamental. A Catalunya es necessiten 1.000 bosses de sang diàries. Jo fa 13 anys que hi treballo i abans era un món que desconeixia. Darrere de cada bossa de sang hi ha molta gent que és donant tota la seva vida. La gent necessita sang a diari. Jo sóc donant i intento ajudar el màxim possible. Potser hi ha gent que no en pot donar, però sí pot influenciar a d'altres perquè ho facin. En període vacacional com per exemple ara, després del Nadal, baixen molt les reserves”. De fet, al llarg d'aquesta setmana s'està duent a terme una marató de sang a nivell de tots els grans hospitals de Catalunya. També hi ha en marxa la campanya d'influencers per animar la gent a donar.

Qui pot donar sang?

Qui pot ser donant de sang? Poden donar sang les persones entre 18 i 70 anys, amb un pes de més 50 quilos i en bon estat de salut. Les dones poden donar sang un màxim de tres vegades l'any i els homes un màxim de quatre. Entre donació i donació ha de passar un mínim de dos mesos. Tant per a la seguretat del donant com del receptor, abans de la donació es fa una entrevista mèdica i es mira la pressió del donant i el nivell d'hemoglobina.

Quadre de compatibilitat sanguínia

Les reserves de sang van oscil·lant diàriament en funció de les necessitats hospitalàries. Per això, és important que els Bancs de Sang i Teixits d'arreu de Catalunya tinguin reserves per fer-ne ús. A la pàgina web https://www.donarsang.gencat.cat/ca/ es pot consultar el nivell diari d'aquestes reserves. Aquesta és la situació actual general a dia d'avui, 18 de gener, a Catalunya:

Leyenda

 

Comenta aquest article