Informació general

Mercè Dalmau: «Acabo la meva vida política en el món municipal»

Va entrar com a regidora de CiU a l'oposició el novembre de 2006, posició que va mantenir del 2007 al 2011. En el següent mandat, Dalmau va aconseguir l'alcaldia de Cambrils –governant amb el PP i la PLIC– i, l'actual mandat ocupa la regidoria de Turisme|

Per Berta Ruiz

Mercè Dalmau va comparèixer, ahir al matí en roda de premsa, per anunciar que no es presentarà a les properes eleccions municipals
Mercè Dalmau va comparèixer, ahir al matí en roda de premsa, per anunciar que no es presentarà a les properes eleccions municipals | Berta Ruiz

“Us he convocat avui per anunciar-vos que no em presentaré a les properes eleccions municipals ni encapçalant ni formant part de cap llista”. Amb aquestes paraules iniciava, ahir la roda de premsa, Mercè Dalmau –actual regidora de Turisme, primera tinent d'alcalde i portaveu del PdeCat a l'Ajuntament de Cambrils– per fer públic que deixa el món de la política.

Segons va explicar Dalmau, els estatuts del PdeCat estableixen que s'ha d'obrir un procés de primàries perquè les persones que vulguin presentin la seva candidatura i així escollir l'alcaldable de la formació. Aquesta assemblea del partit es farà aquest proper dissabte 19 de gener. Dalmau va comentar que, “després d'un procés de reflexió vaig decidir que no presentaria candidatura, per tant, es pot dir que amb aquesta decisió personal acabo la meva vida política en el món municipal. Crec que la vida política és una qüestió temporal; els que exercim responsabilitats oferim uns anys de la nostra vida, però la vida continua a nivell personal i laboral i crec que és el més saludable. Jo hi he dedicat uns anys i de forma molt intensa: durant els últims 8 anys m'he dedicat única i exclusivament a la política –4 anys sent alcaldessa del municipi i aquests últims 4 anys sent la primera tinent d'alcalde, portaveu del meu grup i regidora de Turisme–, però la vida política té un començament i un final i no hi ha ningú imprescindible”.

"Em sento molt orgullosa de totes les decisions que he pres"

En les seves declaracions, Dalmau va manifestar sentir-se “molt orgullosa de totes les decisions que he pres, tot i que segurament a algú li pot semblar que no eren correctes. Aprofito per demanar excuses si algú considera que no s'han fet bé les coses. Al món de la política s'han de prendre decisions i han de ser meditades i valorades, però no es poden eternitzar en el temps perquè sinó el municipi s'atura. Per sobre dels polítics i de les persones i hi ha un interès superior que és l'interès del municipi. Considero que he estat molt compromesa amb la feina que he dut a terme aquests anys; és una gran escola i he après molt estant al govern”. Dalmau va comentar que, “quan vaig ser alcaldessa no vam poder fer moltes coses que fossin visibles, però si ho analitzes en el temps, a part de reconduir la situació econòmica es van tirar endavant certs projectes que s'han acabat o s'han dut a terme en aquest mandat com per exemple el nou pont de l'antiga N-340. O d'altres decisions de treball públic-privat com la transformació del Festival Internacional de Música (FIMC)”.

La decisió més complicada: l'ERO

Preguntada per la decisió més complicada presa durant tots aquests anys, Dalmau va afirmar, sens dubte, que va ser la d'iniciar l'ERO a l'Ajuntament de Cambrils. “Tots els companys d'aquell govern ho vam passar molt malament, i jo personalment, ho vaig passar molt malament, però no hi havia una altra. Si no s'haguessin pres aquesta mena de decisions, avui el municipi no estaria en les condicions econòmiques que està i ho tinc claríssim. Va ser una decisió molt complicada, perquè afectava a persones, a famílies... però en les condicions d'aleshores no hi havia una altra solució. Va ser el pitjor moment, però si estàs al davant has de prendre decisions i no totes són agradables com per exemple anar a inaugurar... Hi ha decisions complicades i si ens trobéssim en el mateix context, ho tornaria a fer. Vam aplicar polítiques de contenció de la despesa, però va arribar un punt que només ens quedava això”.

Agraïment al personal tècnic de l'Ajuntament i a l'equip de Turisme

Dalmau va aprofitar la seva compareixença per agrair “la feina del personal tècnic de l'Ajuntament que moltes vegades queda al darrere i ningú es recorda d'ells. Tota la maquinària de l'administració pot funcionar per les propostes i decisions dels polítics, però sobretot per la feina tècnica que fan els treballadors”. Com a regidora de Turisme també va tenir unes paraules d'agraïment per a tot l'equip de treball del Patronat el qual va definir “com a fantàstic i molt implicat”. Va destacar que, “podem fer moltes coses amb un pressupost limitat, gràcies a la seva implicació. En aquests anys hem consolidat la destinació de Cambrils en els tres àmbits: turisme familiar, turisme gastronòmic i turisme esportiu”. Per altra banda, Mercè Dalmau va agrair el tracte i el respecte dels mitjans de comunicació vers la seva persona, així com dels companys del consistori que, alguns d'ells l'acompanyaven, ahir, en la seva compareixença per donar-li el seu escalf.

En les seves paraules, Dalmau va voler deixar clar que el seu compromís amb el seu càrrec seguirà fins al darrer dia del mandat i que seguirà sent associada del PdeCat, però que "a partir del mes de juny, em retiro de la primera línia política".

L’Apunt

El novembre de 2006 entrava com a regidora al consistori cambrilenc
La primera campanya electoral de Mercè Dalmau va ser l'any 2003, formant part de la llista de CiU que encapçalava Joan Serra. El novembre de 2006 entrava al consistori cambrilenc en substitució del seu company de formació –Joan Serra– que va decidir deixar la política. A les eleccions de 2007, Mercè Dalmau va encapçalar la llista de CiU i durant el mandat 2007-2011 va estar a l'oposició. A la contesa electoral de 2011, Dalmau va tornar a ser la cap de llista i els bons resultats de CiU van fer que el partit passés de tres a sis regidors i aconseguís l'alcaldia, formant pacte amb el PP i la PLIC durant el període 2011-2015. Mercè Dalmau va ser l'alcaldessa de Cambrils durant aquell període. Als darrers comicis municipals, la formació va obtenir quatre regidors i va formar l'actual pacte de govern amb ERC i el PSC.

Durant tot aquest període, Mercè Dalmau també va concórrer un parell de vegades a les conteses electorals catalanes i estatals formant part de la candidatura tarragonina del seu grup.

Comenta aquest article