Informació general

Obres

S'executen les obres d'ampliació a la depuradora per tal d'eliminar els episodis de males olors

Les obres d'ampliació de la depuradora de Cambrils i Vinyols i els Arcs ja s'ha iniciat i es preveu que abans del proper estiu les obres estiguin completament enllestides

Per Lluís Rovira i Barenys

La visita a les obres d'ampliació a la depuradora es va fer ahir al matí
La visita a les obres d'ampliació a la depuradora es va fer ahir al matí | Lluís Rovira i Barenys

Les obres d'ampliació i millora de la depuradora de Cambrils i Vinyols i els Arcs ja s'ha iniciat i es preveu que abans del proper estiu les obres estiguin completament enllestides, tal com es va acordar en el contracte d'adjudicació signat a finals del passat mes de novembre. Les obres han de permetre eliminar els problemes de les males olors que es generen a la depuradora, sobretot a l'estiu.

Obres per un valor de gairebé 1,5 milions d'euros

Els problemes de les males olors, aquests darrers anys, s'havia intentat mitigar amb la injecció d'oxigen líquid. Ara, amb la remodelació que s'està fent a l'estació depuradora, "es substitueixen aquests dipòsits per un nou reactor que permetrà ampliar la capacitat d'aireació i això permetrà tractar l'aigua com toca i sense haver d'injectar l'oxigen líquid", tal i com ha explicar el gerent de Comaigua, Quim Vicens, que també ha explicat que es fa una millora a la zona de deshidratació i l'emmagatzematge de fangs. L'estació depuradora de Cambrils i Vinyols i els Arcs tracta un màxim d'uns 19.000 m3 d'aigües residuals en un dia punta d'estiu tot i que té una capacitat per a tractar fins a 25.000 m3 d'aigües residuals.

El Consell Comarcal del Baix Camp, com a responsable de la gestió de 13 depuradores de la comarca entre elles la de Cambrils, va licitar les obres el passat mes de setembre per 1.424.034,06 euros. Aquest import l'assumeix íntegrament l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que és l'ens que en té la competència. En aquests darrers anys, des del 2015 al 2018, s'han fet millores a tot el sistema d'aigües de Cambrils per valor de 478.367,82 euros, centrades bàsicament en millorar els quatre emissaris de Cambrils i en substitucions i manteniment del sistema de la depuradora.

Visita d'obres

Les obres que s'estan fent a la depuradora es van poder veure ahir, a la visita d'obres que van fer l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el president del Consell Comarcal del Baix Camp, Joaquim Calatayud; el president de Comaigua, Eduard Pellicer; el regidor de Serveis, Antonio Laguna i el gerent de Comaigua, Quim Vicens, conjuntament amb la premsa.

El president del Consell Comarcal del Baix Camp, Joaquim Calatayud, va recordar que l'ens que presideix és l'accionista prioritari de l'estació depuradora a través de l'empresa mixta Comaigua i va desitjar que "la problemàtica que s'ha produït a determinats barris de Cambrils a causa de les males olors ja estigui solucionada".

Les autoritats durant la visita, al costat d'una part de la maquinària substituïda a la depuradora / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

L’Apunt

El president Jordi Pujol va inaugurar la depuradora el 18 de gener de 1997
L'estació depuradora de Cambrils i Vinyols i els Arcs porta 22 anys en funcionament. Es va inaugurar oficialment el 18 de gener de 1997 tot i que unes setmanes abans ja s'havia posat en marxa. L'acte d'inauguració va ser encapçalat pel president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, acompanyat del llavors conseller de Medi Ambient, Pere Macías. En els discursos protocol·laris de la inauguració, el llavors alcalde de Cambrils, Josep M. Panicello, recalcava la importància que suposava la posada en marxa de l'estació depuradora per a Cambrils ja que era un nou pas per a millorar la qualitat de les platges. En aquell moment, Panicello reclamava que s'incorporés a la depuradora el tractament terciari per evitar llançar l'aigua depurada al mar i poder-li donar usos de reg. Per la seva part, el president de la Generalitat, Jordi Pujol, deia que aquesta era la depuradora número 175 del país i remarcava que la política mediambiental de Catalunya era la millor de l'estat espanyol.

Comenta aquest article