Informació general

Pressupostos Participatius

Els primers Pressupostos Participatius ja tenen propostes guanyadores

Els tres projectes que s’executaran són les millores al Palau d’Esports, la instal·lació de nou mobiliari urbà i un espai de joc per a famílies

Per Redacció

Algunes de les millores s'invertiran en la piscina del Palau Municipal d'Esports
Algunes de les millores s'invertiran en la piscina del Palau Municipal d'Esports | Lluís Rovira i Barenys

Els primers Pressupostos Participatius de l’Ajuntament de Cambrils ja tenen tres projectes guanyadors que s’executaran durant el 2019 amb els 100.000 euros destinats a aquesta partida. Són les millores al Palau d’Esports, la instal·lació de nou mobiliari urbà i un espai de joc obert per a famílies al Casal Municipal de la Gent Gran. En total s’han recollit 4.677 vots, han votat 1.937 persones i s’han emès 125 vots nuls. La participació ha estat del 6,95% sobre un cens total de 27.863 persones.

La proposta que ha aconseguit sumar més suports, amb un 46,6% dels vots emesos (903) és la de les millores al Palau Municipal d’Esports. El projecte, pressupostat en 69.000 euros, consisteix en millorar la desinfecció de l’aigua de la piscina petita mitjançant aparells de raig ultraviolats, la reforma dels sistemes de ventilació existents, la col·locació de noves portes d’accés a la piscina i renovació de les existents d’accés a vestuaris (millorant la temperatura i ambient de tots els vestuaris) i la instal·lació de dutxes mescladores a tots els vestuaris.

Nou mobiliari urbà

També s’executaran les altres dues propostes, per ordre de més a menys vots, tenint en compte que al suma dels pressupostos no pot superar els 100.000 euros. La següent proposta que ha entrat és l’adquisició i instal·lació de nou mobiliari urbà, que inclou tres fonts públiques al passeig Marítim i 50 papereres que es col·locaran a les proximitats de centres educatius, parcs infantils, avinguda de la Diputació (tram de la platja del Regueral), passeig de Sant Joan Baptista de la Salle i zones d’espera d’autobusos.

Espai obert per a famílies al Casal de la Gent Gran

La tercera proposta guanyadora és l’espai de joc obert per a famílies al Casal de la Gent Gran. Es tracta d’adequar una sala i equipar-la amb jocs i joguines per convertir-la en un lloc de trobada on les famílies amb infants de fins a 5 anys puguin jugar, aprendre, experimentar, descobrir i relacionar-se.

Una vegada els serveis tècnics comencin a dissenyar cadascun dels projectes, es posaran en contacte amb la ciutadania per tal de detallar les idees i executar el projecte. A més, es posarà a consideració del l Consell municipal de l’Esport, dels diferents consells de barri i del consell de serveis socials

Pel que fa als projectes que no han resultat guanyadors, igual que es va fer amb la fase de propostes, es posaran en coneixement de les regidories per tal que en tinguin constància i els puguin tenir en consideració en futures actuacions.

Una eina participativa ciutadana

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, ha agraït la implicació de la ciutadania i ha destacat l’aprenentatge col·laboratiu que ha significat la posada en marxa dels pressupostos participatius. “Cal que els cambrilencs i les cambrilenques tinguin un paper participant en la planificació i la gestió pública”, ha assegurat. Per la seva banda, la regidora de Promoció Econòmica, Ana López, ha afirmat que s’ha complert l’objectiu principal d’involucrar a la ciutadania en la presa de decisions sobre el destí d’una part dels recursos públics.

La regidora ha explicat que el procés participatiu s’han desenvolupat amb èxit i ha recordat les diferents fases: es van rebre 275 propostes,  que es van i agrupar en un total de 45 propostes i se’n van prioritzar col·lectivament a través de tallers participatius un total d’11. “En l’actualitat molts municipis catalans han apostat pel model dels pressupostos participatius i vista la resposta  obtinguda a Cambrils, podem afirmar que aquesta eina participativa ha vingut per quedar-se”, ha conclòs la regidora.

L’Apunt

Els resultats
1. Millores al Palau Municipal d'Esports (69.000 euros) - 903 vots - 46,6% - Proposta guanyadora
2. Ampliació de les àrees de jocs infantils al parc del Pescador i del Pinaret (100.000 euros) - 595 vots - 30,7%
3. Nou mobiliari urbà al municipi (23.000 euros) - 523 vots - 27% - Proposta guanyadora
4. Enjardinament i parc infantil a la zona verda de la Bòbila (80.000 euros) - 459 vots - 23,7%
5. Habilitar una nova sala de fitness al Palau d'Esports i millorar l'existent (56.000 euros) - 415 vots - 21,4%
6. Instal·lació permanent de 3 wc al litoral cambrilenc (32.000 euros) - 405 vots - 20,9%
7. Àrea d'esbarjo per a gossos a Mas Clariana (25.000 euros) - 358 vots - 18,4%
8. Millora del pinar de l'avinguda de Mas Clariana (27.000 euros) - 312 vots - 16,1%
9. Espai de joc obert per a famílies al Casal de la Gent Gran (7.000 euros) - 301 vots - 15,8% - Proposta guanyadora
10. Millores al parc de Mas Clariana (65.000 euros) - 280 vots - 14,4%
11. Millores de seguretat al parc infantil de la plaça de la Palmera (35.000 euros) - 121 vots - 6,2%

Comenta aquest article