Informació general

Infraestructutes

130 representants del món econòmic, social i acadèmic català participen a la Taula Estratègica del Corredor Mediterrani

La Generalitat va demanar a la coordinadora europea del Corredor "ajut per donar l’empenta executiva a aquest projecte que durant anys no li ha ha donat el Govern espanyol"

Per Redacció

Els participants a la Taula Estratègica del Corredor Mediterrani, ahir, a Barcelona
Els participants a la Taula Estratègica del Corredor Mediterrani, ahir, a Barcelona | Cedida

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, van presidir ahir al matí la Taula Estratègica del Corredor Mediterrani, amb l’assistència de més de 130 representants del món econòmic, social i acadèmic català. A la trobada hi han assistit la coordinadora europea del Corredor, Iveta Radičová, i el coordinador estatal, Vicent Boira, als quals Calvet va demanar “ajut per donar l’empenta executiva a aquest projecte que durant anys no li ha ha donat el Govern espanyol”. Calvet ha destacat la necessitat de teixir “nous consensos amb una visió àmplia de corredor” i per això va anunciar que a la pròxima Taula Estratègica es convidarà els governs del País Valencià, Andalusia, Múrcia, Aragó, les Illes Balears i de la regió d’Occitània.
 
Calvet i Chacón van posar en valor l’alt consens que genera el Corredor Mediterrani a Catalunya, on hi ha unanimitat entre els membres de la Taula Estratègica al voltant de l’impuls que cal donar a aquesta infraestructura. Calvet va exposar que el corredor “és dinamització econòmica, cohesió social i generació d’ocupació” i va denunciar que tot i que “el Corredor és europeu, l’execució del projecte és a càrrec dels estats, i en el cas de l’espanyol hem hagut de veure com durant anys s’han prioritzat altres infraestructures en lloc de donar l’impuls que calia al Corredor Mediterrani, que té un traçat natural i que respon a una lògica econòmica i social que ningú posa en dubte”. A més, “som una de les regions europees més exportadores i aquesta inoperància ens ha tallat les ales en moltes ocasions i ens ha privat d’inversions logístiques que requerien d’una bona connectivitat amb Europa i amb el món”.
 
La consellera d’Empresa i Coneixement va exposar: “Volem ajudar a créixer una societat dinàmica i emprenedora que estableixi noves vies d’interrelació, amb l’obertura de les portes des del Sud d’Europa. I, en aquest sentit, el Corredor és una infraestructura que dona resposta a la globalització econòmica, que reafirma aquesta sòlida i necessària connectivitat de Catalunya amb la Unió Europea”.

Corredor amb bones connexions
 

Durant la reunió es van tornar a posar sobre la taula les actuacions prioritàries: el nou corredor de doble via Vandellòs – Camp de Tarragona, els accessos al Port de Barcelona i l’estació de la Sagrera. Però Chacón va destacar que més enllà de les obres “el corredor és una infraestructura que genera activitat i competitivitat; que recorre, estructura i connecta les zones més dinàmiques de l’Estat espanyol amb Europa”. I Calvet va afegir: “La nostra estratègia és que sigui una infraestructura que connecti, en xarxa amb el territori” i per això ha destacat també com a prioritàries les connexions amb les plataformes logístiques, els ports, els aeroports i les xarxes viària i ferroviària.
 
El conseller Calvet va aprofitar la presència de la coordinadora europea per demanar-li que convoqui una reunió entre els governs estatals i els regionals “on es puguin calendaritzar les actuacions que han de fer tant els estats com les regions per donar compliment de connectar més i millor el Corredor”.
 
Calvet va explicar que a la reunió de la Taula “hem constatat, novament, que ens cal un corredor eficient, d’alta capacitat però també multimodal i digitalitzat”. “Hem de projectar el Corredor que necessitem d’aquí a deu anys i potser toca pensar ja en una doble plataforma on les mercaderies tinguin una via exclusiva que ens permeti, per exemple, continuar assegurant el creixement del Port de Barcelona”, ha dit. El titular de Territori i Sostenibilitat també va insistir que el Corredor Mediterrani ha de ser “eficient econòmicament. No ens podem seguir permetent el que ens passa avui, per exemple, a la galeria del Pertús on aquest 2018 entre mercaderies i passatgers només passaran 4.800 trens, quan la previsió era de 34.000”.

 

Comenta aquest article