Informació general

Setge

ANC Cambrils: «Tenim tota la raó i les nostres armes són justament la raó i la persistència»

Per Lluís Rovira i Barenys

Joan Isidre Grimau, membre de l'ANC Cambrils, va ser l'encarregat de llegir el manifest
Joan Isidre Grimau, membre de l'ANC Cambrils, va ser l'encarregat de llegir el manifest | Lluís Rovira i Barenys

L'ANC va fer el seu particular homenatge al Setge, una estona abans de la commemoració oficial. Davant el Portal del carrer Major, lloc habitual de la commemoració i l'ofrena floral d'aquest acte, l'ANC va llegir un manifest. L'encarregat de llegir-lo, en aquesta ocasió, va ser el membre de l'ANC Joan Isidre Grimau que va començar demanant un minut de silenci per honorar els cambrilencs que van ser "immolats, assassinats, en el Setge de la Vila". En el manifest de l'ANC es va mostrar el paral·lelisme entre la situació d'ara fa uns 400 anys amb la d'ara, "no tenim vila assetjada però hi tenim el país; no passaran ningú per les armes, potser perquè no podran, però tenim mig govern legítim a la presó i l'altre mig a l'exili; també tenim a la presó els presidents de l'ANC i d'Òmnium. Tots ells són, sense cap dubte, gent honorable i gent de pau. A totes aquestes persones els han destrossat les vides, i n'hi ha moltes d'altres a qui estan perseguint de manera acarnissada; a tots per delictes inexistents.
Estem sotmesos per un estat que considera més perillosa una cançó, un acudit, o un nas de pallasso, que tenir un arsenal d'armes de guerra amb intenció declarada de fer-les servir."

El manifesta de l'ANC va continuar assenyalant que s'enduran els presos polítics a Madrid "i no els tornaran! Tinguem clar que si no assolim la independència es podriran, literalment, a les presons espanyoles, perquè si a aquest estat pervers li convé ja modificaran alguna llei, o imaginaran algun nou càrrec perquè no puguin sortir. La seva única esperança és la independència, la seva única esperança som la gent. L'estat espanyol a l'ombra, que és el que realment mana, és dolent, rancuniós i venjatiu, i haver-lo posat en escac és quelcom que no perdonarà mai i té poder, molt poder..., té tot el poder. Però naltros tenim raó, molta raó... tenim tota la raó i les nostres armes són justament la raó i la persistència".

El manifest acabava amb una crida a no defallir, "ho hem de fer pels que ja no hi són i que avui honorem, pels empresonats i exiliats, i també pels nostres descendents, perquè tinguin un país més lliure i més just. No podem tancar aquest parlament sense enviar una forta abraçada en Jordi Sànchez, Jordi Turull, Quim Forn i Josep Rull en vaga de fam, i transmetre'ls tot el nostre escalf i suport. Per valtros companys!!."

Tot seguit, el portaveu de l'ANC  de Cambrils, Albert Oller, va llegir un escrit en clau d'actualitat política i va emplaçar tothom a que es mantingui alerta de cara a aquest mes de desembre. Després dels parlaments es va fer una ofrena floral que es va dipositar al peu de la muralla i es va tancar l'acte amb el cant dels Segadors.
 

Ofrena floral dipositada per l'ANC al peu de la muralla / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

Comenta aquest article