Informació general

Política

La pobresa energètica a debat en el ple municipal

El ple de l'Ajuntament va rebutjar, el passat divendres 30 de novembre, una moció sobre la pobresa energètica presentada per l'Assemblea de Cambrils

Per Berta Ruiz

El regidor Ivan Sanz de l'AdC, el segon per l'esquerra, va presentar la moció sobre pobresa energètica
El regidor Ivan Sanz de l'AdC, el segon per l'esquerra, va presentar la moció sobre pobresa energètica | Lluís Rovira i Barenys

El ple de l'Ajuntament va rebutjar, el passat divendres 30 de novembre, una moció sobre la pobresa energètica presentada per l'Assemblea de Cambrils. Tal com va exposar el seu portaveu –Ivan Sanz–, “la llei 24/2016 protegeix les persones i unitats familiars en situació de risc d'exclusió residencial davant dels talls que puguin acordar les companyies subministradores d'electricitat, gas i aigua potable per manca de pagament. Això vol dir que aquestes empreses no podran interrompre els subministraments quan es produeixin impagaments, quan hi ha risc d'exclusió residencial”. Sanz va fer referència als diferents punts que estableix la llei i va demanar que l'Ajuntament compleixi una sèrie d'acords: que signi convenis amb les companyies subministradores perquè facin aportacions a fons perdut per a les persones amb risc d'exclusió social; que estableixi un mecanisme de condonació del deute d'aquestes llars; que faciliti l'informe d'exclusió residencial a les persones que compleixin els requisits de la llei; que faciliti l'informe social de vulnerabilitat energètica quan es compleixin els requisits i que instal·li comptadors socials d'aigua a les famílies que es trobin en situació de vulnerabilitat o no puguin fer front a les factures.

El text només rep el vot positiu de Cinta Ballesté

En el torn d'intervencions de l'oposició, la regidora no adscrita –Encarni Bello– va dir que no donava suport al text perquè, segons va dir, “si l'Ajuntament compleix amb el que diu la llei, no és necessària aquesta moció”.

Per la seva part, la regidora no adscrita –Cinta Ballesté– sí es va mostrar favorable a la moció. Va dir que “des de Serveis Socials ja s'està aplicant i ja s'està treballant amb el que diu la llei”. No obstant va recalcar que, a vegades, “és complicada aplicar-la” i cal anar contra “els que usen i abusen”. Ballesté va demanar que les ajudes arribin sempre als qui més ho necessiten.

Des del PP també es van mostrar contraris al text perquè, tal com va apuntar David Chatelain, “la llei és d'obligat compliment; s'ha d'implementar i aplicar, però la moció va més enllà de la llei. Sovint es produeixen conductes inadequades que acaben sent lascives. La tasca de Serveis Socials és valorar a qui han d'anar aquestes ajudes. Per tant, ja tenim la llei; apliquem-la amb seny”. El portaveu de Cs, Imanol Rico, també va afirmar que la moció pretén anar més enllà de la llei. El seu grup es va abstenir. Pel que fa a l'NMC, Oliver Klein va afirmar que no podien votar en contra perquè es tracta d'un tema important com és la pobresa energètica. No obstant això, Klein va dir que ja hi ha una llei i que cal aplicar-la.

Josep M. Vallès: "No es poden tolerar les punxades a la xarxa d'aigua"

Per part de l'equip de govern, el regidor de Benestar Social –Josep M. Vallès– va dir que, “el govern està obligat a complir amb la llei i atendre les famílies més desfavorides; és la tasca fonamental del departament de Benestar Social des de la seva fundació. Ens solidaritzem amb les seves reivindicacions, però rebutgem la moció en els termes en els què la presenta perquè seria com dir que no complim amb la llei”. Segons va dir Vallès, des del consistori “treballem intensament, cada dia, contra la pobresa energètica”. Per altra banda, el regidor va dir que s'aplica el protocol de comunicació amb les companyies subministradores abans de bloquejar qualsevol comptador d'aigua. “Però quan hi ha punxades a la xarxa... Hem de tenir en compte que l'aigua és un bé escàs i, tots els cambrilencs, tots els consumidors, estan obligats a passar per un comptador. No es poden tolerar les punxades a la xarxa d'aigua” va dir el regidor de Benestar Social.

Finalment, el text va ser rebutjat amb els vots en contra de l'equip de govern, del PP i del regidor no adscrit Santi Gámez. L'NMC, Cs, i les regidores no adscrites Encarni Bello i Imma Sierra es van abstenir, mentre que els únics vots favorables van ser els de l'AdC i de la regidora no adscrita, Cinta Ballesté.

Comenta aquest article