Cultura

Cultura

La Biblioteca Municipal es bateja amb el nom de Josep Salceda i Castells

El bateig es va fer aquest passat dissabte al matí en un acte emmarcat dins la programació de la Festa Major de la Puríssima i en l'any en que la biblioteca compleix el vintè aniversari

Per Lluís Rovira i Barenys

Placa amb la inscripció de Biblioteca Josep Salceda i Castells a l'entrada de l'equipament
Placa amb la inscripció de Biblioteca Josep Salceda i Castells a l'entrada de l'equipament | Lluís Rovira i Barenys

La Biblioteca Municipal ja du el nom de Josep Salceda i Castells en reconeixement a la vesant cultural i social d'aquest il·lustre cambrilenc. El bateig es va fer aquest passat dissabte al matí en un acte emmarcat dins la programació de la Festa Major de la Puríssima. El bateig, a més, arriba quan la Biblioteca compleix vint anys d'existència i quan tot just s'hi han estrenat unes obres de condicionament i de millora.

El vintè aniversari de la Biblioteca va ser recordat tant pel regidor de Cultura, Lluís Abella; com per la bibliotecària, Rosa Maria Fusté i l'alcaldessa Camí Mendoza, que són qui van protagonitzar els parlaments de l'acte. El regidor i l'alcaldessa també van fer esment de la persona de Josep Salceda i en van lloar els mèrits culturals i socials. Per la seva part, la bibliotecària va destacar la tasca que porta a terme la Biblioteca des de fa vint anys tot recordant que anteriorment hi havia hagut ja biblioteca de La Caixa que la Biblioteca Municipal va passar a suplir en el seu moment.

El bateig

La proposta per posar el nom de Josep Salceda a la Biblioteca Municipal es va fer arribar a l'Ajuntament el darrer trimestre de l'any passat i va estar impulsada per representants d'entitats cambrilenques on Josep Salceda hi havia participat. Un cop presentat a l'Ajuntament, la proposta es va fer arribar a la Comissió d'Honors i Distincions on es va aprovar per unanimitat. A partir d'aquest moment, l'Ajuntament ha triat l'ocasió idònia per a fer efectiu aquest bateig i ho ha fet ara, en motiu de la Festa Major de la Puríssima. I com a bon bateig no hi va faltar el piscolabis final en el lloc on s'havia desenvolupat tot l'acte, al primer pis de la biblioteca.

Les millores

Una de les millores més destacades que s'hi han fet a la Biblioteca ha estat la nova claraboia entre la planta baixa i el primer pis, que s'ha revestit d'un material especial per a fer un aïllament acústic d'aquesta planta baixa que és on hi ha l'espai i els llibres per a la canalla. A banda, també s'han fet millores a la zona d'entrada a la biblioteca tant a la posta com amb la instal·lació d'un detector per evitar la sostracció de material de la biblioteca.

Josep Salceda, un activista cambrilenc

Josep Salceda va ser un cambrilenc implicat de cap a peus en la vida social i cultural cambrilenca. Salceda va destacar com a historiador local i la seva obra va quedar palesada en els tres volums de les Estampes Cambrilenques, secció que durant més de 50 anys va publicar mensualment a les pàgines de Revista Cambrils. En l'àmbit associatiu, Salceda va estar lligat a Revista Cambrils des del naixement de la publicació, l'any 1953, i fins el 2005 en què va deixar de publicar la darrera Estampa. En el decurs d'aquests anys hi va col·laborar de manera ininterrompuda assumint diferents càrrecs i tasques ben diverses. Josep Salceda també va ser president de l'Associació d'Antics Alumnes de la Salle, de la Creu Roja local, del Club d'Atletisme Cambrils i va desenvolupar tasques destacades dins d'entitats com la Congregació de la Puríssima Sang, l'Aula Universitària de la Gent Gran, el consell de la parròquia de Santa Maria, Càritas, així com altres entitats esportives com el FC Cambrils, del que en va ser el soci número 1 durant molts anys. D'altra banda, Salceda va ser nomenat Cronista Oficial de la Vila de Cambrils, l'any 1975, i va destacar també per la seva faceta de corresponsal cambrilenc en diferents mitjans de comunicació: Ràdio Reus, El Correo Catalán, Diario Español de Tarragona, ...A nivell local també va col·laborar amb Ràdio Cambrils. L'any 2010, Josep Salceda va rebre da Distinció Honorífica de l'Ajuntament de Cambrils. Josep Salceda va morir l'octubre de 2011.

Els parlaments i piscolabis es van fer al primer pis de la biblioteca / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

Comenta aquest article