Informació general

Un nou ronyó gràcies a un trasplantament fet amb una tècnica pionera a l'Estat espanyol

Per Cristina Sierra



Marc Aureli Espada, a l'habitació de l'hospital Clínic, el passat divendres 24 de novembre
Després de set anys en llista d’espera, el cambrilenc Marc Aureli Espada, de 35 anys, es va sotmetre el passat 14 de novembre a un trasplantament de ronyó d'un donant amb sang incompatible a la seva, a l’hospital Clínic de Barcelona. La tècnica utilitzada és pionera a l’Estat espanyol i pràcticament a Europa, ja que només s’ha practicat a Suècia i a Alemanya en aquests dos últims anys.
Revista Cambrils va fer una visita a Marc Aureli el passat divendres 24 de novembre, just el dia en què els metges li van comunicar que avui, dimarts 28 de novembre, li donaríen l'alta.

Tècnica pionera

L’operació consisteix en filtrar la sang mitjançant un procés anomenat afèresi i treure el plasma de la sang enganxat als anticossos contraris als de la sang del donant incompatible amb un filtre que els destrueix i que impedeix que quan l'òrgan s’implanta al cos els anticossos puguin entrar al cor. Després de dos o tres setmanes, el cos acomoda l’òrgan com si fos propi i no queden anticossos per lluitar contra el ronyó.

L’any passat, en una visita rutinària a l’hospital, els metges van comentar al Marc Aureli que volien adaptar aquest nou mètode i que necessitaria un ronyó bastant fort per a ell, ja que té el problema d’hipersensibilitat –el cos fabrica moltes defenses– i a més a més havia tingut un rebuig feia uns anys. Va ser la mateixa mare del Marc, la Cristina Ríos, que es va oferir per donar un dels seus ronyons al seu fill a l'escoltar que era possible una operació tot i la incompatibilitat sanguínia amb el seu fill (ella és A+ i el seu fill 0+). A partir d’aquell moment, es van començar a fer moltes proves, tant a la mare com al fill, per veure que tot anava bé i poder estudiar la situació.

Èxit del trasplantament

Tot i que l’operació es va practicar el 14 de novembre, els metges del Clínic van preferir donar un marge d’una setmana per convocar els mitjans de comunicació de Barcelona per informar de l’èxit del trasplantament, tant en el cas del Marc Aureli com el de la María Llanos, la primera persona a la qual se li havia fet l’operació a l'Estat espanyol.

"M’ha donat la vida dues vegades", afirma Espada quan parla de la seva mare. Ara comença una nova vida i, tot i estar una mica adolorit perquè el cos encara s’ha d’acomodar a la nova situació, el cambrilenc confessa que haurà d’estar bastant controlat en els pròxims mesos. El jove haurà de prendre fàrmacs immunosupressors i cortisones perquè els anticossos no puguin lluitar contra l’òrgan aliè però el més important és que Marc Aureli ja ha comprovat que el seu nou ronyó ja ha començat a funcionar.

D'altra banda, la germana de Marc Aureli, Montse Espada, aquest mateix matí volia donar les gràcies en nom del seu germa "per tot l'interès mostrat pels lectors de Revista Cambrils, ell es troba molt bé i en pocs dies li donaran l'alta". I ens feia arribar aquestes paraules del Marc Aureli: "Moltes gràcies a tots, ens veiem per Cambrils".


 Marc Aureli Espada recull signatures per a la creació d’un registre de donants d’òrgans [Revista Cambrils juny 2005]
Marc Aureli Espada, primer en ciclisme als Jocs Catalans de Trasplantament [Revista Cambrils octubre 2004]

Comenta aquest article