Informació general

Sanitat

El seguiment de la vaga de metges d'atenció primària se situa en un 70-80% a l'Hospital Lleuger de Cambrils

Els metges demanen que l'ICS accepti dues de les seves principals reivindicacions que consideren innegociables: el límit de 28 pacients per metge al dia i que puguin dedicar un mínim de 12 minuts a cada pacient

Per Berta Ruiz

Imatge del vestíbul de l'Hospital Lleuger de Cambrils, aquest matí
Imatge del vestíbul de l'Hospital Lleuger de Cambrils, aquest matí | Lluís Rovira i Barenys

Tercer dia de vaga dels professionals de l'atenció primària a Catalunya. Les mobilitzacions, que es van iniciar aquest passat dilluns, segueixen després que no s'hagi arribat a un acord a la reunió mantinguda entre el sindicat Metges de Catalunya i l'Institut Català de la Salut (ICS) que s'ha allargat fins aquesta matinada. Els metges demanen que l'ICS accepti dues de les seves principals reivindicacions que consideren innegociables: el límit de 28 pacients per metge al dia i que puguin dedicar un mínim de 12 minuts a cada pacient.

"Els serveis mínims estan funcionant molt bé"

A l'Hospital Lleuger de Cambrils també s'està recolzant aquesta vaga. Segons ha explicat la directora del centre –Lídia Ríos– a revistacambrils.cat, “el seguiment a Cambrils és similar al de la resta de Catalunya. El seguiment de la vaga està entre un 70-80% als torns de matí i de tarda, depenent del nombre de la plantilla perquè no sempre és fixa. Els serveis mínims estan funcionant molt bé: el dilluns i el dimarts hem tingut operativa a un quart de la plantilla, amb dos metges al matí i dos a la tarda; mentre que a partir de dimecres tindrem a un terç de la plantilla treballant –tres metges al matí i tres a la tarda–. Això es mantindria per al tercer, quart i cinquè dia de convocatòria si es manté la vaga. Nosaltres no sabem quins metges faran vaga en cada torn i cada dia, per tant, hem de tenir serveis mínims con si tothom fes vaga que és el que marca la llei. Els serveis mínims el que fan es garantir l'assistència que es necessita al moment i coses imprescindibles que no poden esperar. Tota la resta de consultes es reassignen a la setmana vinent. Per altra banda, a les urgències els serveis mínims és del 100% de la plantilla”.

Convocatòria per al personal d'atenció primària

Segons ha apuntat Ríos, “per a la nostra sanitat que no depèn directament de l'ICS (Institut Català de la Salut) –sinó que es un centre concertat que depèn de Sagessa– la convocatòria de vaga és únicament per a metges d'atenció primària, és a dir, metges de família, odontòlegs de primària, pediatres de primària i la ginecòloga de primària que atén a l'Hospital Lleuger de Cambrils. Els metges d'especialitats que treballen a Cambrils com l'oftalmòleg o el traumatòleg no fan vaga, així com la gent que treballa a urgències o estan de guàrdia tampoc fan vaga. La convocatòria només és per als metges que tenen contracte d'atenció primària

La directora de l'Hospital Lleuger de Cambrils ha assegurat que les dues primeres jornades de vaga han transcorregut amb molta tranquil·litat, sense cap incident ni queixa per part dels usuaris. “La gent entén que és un dret que tenim i, el que demanem, a banda de temes salarials és recuperar la qualitat assistencial o reduir la sobrecàrrega de treball. La gent és molt comprensiva i la majoria de pacients estan trucant per telèfon, preguntant abans si el seu metge visita o no” ha dit Ríos.

L’Apunt

Les principals demandes dels metges

Les principals demandes dels metges són: recuperar la plantilla mèdica anterior a les retallades de l'any 2010; limitar l'agenda assistencial a un màxim de 28 visites diàries; assignar un temps mínim de 12 minuts per a visita presencial; fixar una ràtio màxima de pacients per professional (Metge de família: 1.300 pacients, Pediatre: 1.000 pacients i Ginecòleg: 8.800 pacients); incrementar el pressupost sanitari destinat a l'atenció primària de manera que rebi un mínim del 25% del pressupost total del Departament de Salut; recuperar les retribucions i condicions de treball retallades des del 2010; percebre la retribució del complement de carrera professional des de la seva concessió; facilitar la conciliació de la vida laboral i personal; respectar el temps obligatori de descans després de la jornada d'atenció continuada (guàrdia); fer voluntària i no obligatòria la guàrdia i oferir totes les places de formació sanitària especialitzada MIR disponibles a Catalunya, prioritzant les deficitàries d'atenció primària.

Si no s'arriba a un acord abans, la convocatòria s'allargaria fins aquest proper divendres 30 de novembre.

Comenta aquest article