Informació general

Cambrils celebra el Dia Internacional Contra la Violència de Gènere

Per Berta Ruiz



Una dona i dos nens posen una espelma en memòria de les dones víctimes de la violència de gènere
Aquest dissabte, en motiu de la celebració del Dia Internacional Contra la Violència de Gènere, el Parc del Pescador va acollir els actes centrals de les "Jornades per la sensibilització, prevenció i formació sobre la violència de gènere" -organitzades des de l'Àrea de Benestar Social i Polítiques d'Igualtat-.

A dos quarts de dotze del migdia es va obrir la jornada amb l'espectacle teatral Dona sola, a càrrec de la companyia de teatre Lapsus Espectacle. Un monòleg en el què l'actriu Beatriz Insa va apropar la problemàtica de la violència de gènere amb al maltractament físic i psíquic a les dones, a través de la música en directe del seu violí, la ironia de la seva narració i les notícies que diàriament parlen de la mort de les dones a mans dels seus marits.

Un cop finalitzat aquest espectacle, es va donar pas a la lectura del manifest, encapçalat per la regidora de Benestar Social i Polítiques d'Igualtat -Rosa M. López- i acompanyada per representants de les diferents associacions de dones: Associació de Dones Tarbia, Sectorial de la Dona de l'AAVV Nou Cambrils, Associació de Dones de Vilafortuny i Associació de Dones Amunt. En aquest manifest -acordat entre les Diputacions de Tarragona, Barcelona, Lleida i Girona, l'Institut Català de les Dones, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques i les associacions de dones de Cambrils- es va expressar "el rebuig més profund a la violència de gènere. La necessitat d'un treball conjunt de totes els administracions públiques i la ciutadania i molt especialment, en un canvi cultural que contribueixi a l'equitat de gènere i al reconeixement del dret a gaudir d'una vida lliure de violència". Rosa M. López va reclamar "que la justicia faci el que ha de fer. No podem permetre que les dones no puguin anar lliurement pel carrer. Tots som responsables. Demano que us feu vostre aquest problema, perquè no podem permetre que això continui, hem de lluitar contra la violència, contra tota mena de violència. Els maltractadors són delinqüents, són assassins! Hem de protegir a la víctima, apropar-nos, fer-li costat i denunciar-ho".

La lectura d'aquest manifest també va apuntar a aquelles necessitats bàsiques per eradicar aquesta xacra social: la necessitat de reforçar les polítiques preventives, el reforçament de les polítiques de gènere i igualtat d'oportunitats, la necessitat de seguir avançant en l'activació de recursos socials i els procediments legals i la implicació en un treball conjunt de totes les administracions i estaments socials per acabar amb les causes de la violència i defensar els drets de les dones. Després de la lectura del manifest, es va fer l'acte simbòlic de l'encesa d'espelmes en record de les 75 dones mortes durant aquest any i l'enlairament final de globus.

Demà dimarts, seguiran els tallers i xerrades informatives sobre aquest tema, un taller-ponència adreçat als cossos de seguretat, el "Taller sobre mites i realitats vers la violència contra les dones" i la xerrada "Abordatge de la violència de gènere i intercanvi d'experiències".

Comenta aquest article