Informació general, Eleccions Municipals 26M

Cambrils enceta el procés de Primàries per a configurar una llista republicana unitària per a les eleccions municipals

Ahir al vespre es va donar el tret de sortida amb l'acte que es va celebrar al Centre Cultural i que van protagonitzar Antoni Castellà, Joan Canadell i Lluís Gibert

Per Lluís Rovira i Barenys

Albert Oller, Antoni Castellà, Joan Canadell i Lluís Gibert, ahir, al Centre Cultural
Albert Oller, Antoni Castellà, Joan Canadell i Lluís Gibert, ahir, al Centre Cultural | Lluís Rovira i Barenys

El procés de Primàries a Cambrils, per tal d'aglutinar en una llista totes les sensibilitats a favor de la implantació de la República, ja ha fet els seus primers passos de cara a presentar-se a les eleccions municipals del 26 de maig de 2019. Ahir al vespre es va donar el tret de sortida amb l'acte que es va celebrar al Centre Cultural i que van protagonitzar el diputat Antoni Castellà, portaveu nacional de Demòcrates de Catalunya; Joan Canadell, membre del secretariat nacional de l'ANC i l'advocat reusenc Lluís Gibert, impulsor de Primàries Catalunya. Aquesta xerrada va servir per a justificar l'aparició de Primàries a diferents municipis de Catalunya i explicar-ne el funcionament. De moment i abans de la xerrada d'ahir a Cambrils ja hi ha inscrites prop de 110 persones com a votants d'aquesta candidatura.

Els ciutadans que vulguin votar la configuració de la candidatura de Primàries ho han de fer a través de la pàgina web . Un cop inscrits aniran rebent les convocatòries per a fer reunions periòdiques per tal de participar en l'elaboració del programa electoral de la candidatura. A part d'inscriure's com a votants hi ha l'opció d'inscriure's com a candidats. El registre de candidats es tancarà el 18 de gener de 2019 i el 2 de febrer està previst que es faci la votació dels candidats per part de tota la gent inscrita i d'aquesta manera quedi configurada la llista electoral de Primàries.

Joan Canadell: "Les Primàries seran una petita gran revolució"

L'empresari i membre del secretariat nacional de l'ANC, Joan Canadell, va començar la seva intervenció dient que estava convençut que les Primàries "seran una petita gran revolució". Canadell va argumentar que aquest procés neix davant l'evidència que els partits independentistes no van a una, "no anem units i aquest és el drama que tenim. A l'ANC ja ho vèiem venir i per això vam decidir fer un pas més i impulsar aquest procés de Primàries". Per Canadell, es tracta de salvar tots els vots independentistes que hi va haver a les eleccions del 21 de desembre de l'any passat i evitar que una part d'aquests es perdin per la decepció que hi pugui haver entre els votants pel fet de no anar tots els partits a una.

Però hi ha un altre motiu que Canadell va explicar, "això és una prova pilot de cara a les properes eleccions, autonòmiques o europees. A més, és una eina de pressió cap els partits, una vegada més". Joan Canadell va anar desmuntant algunes de les excuses que donen alguns polítics per no voler apuntar-s'hi i va destacar que un procés així és inèdit arreu d'Europa, "tornem a muntar un 1 d'octubre, tornem a generar il·lusió".

Lluís Gibert: "A Cambrils, si no hi ha una força unitària l'independentisme perdrà l'Ajuntament"

L'advocat Lluís Gibert va començar la seva intervenció dient que estava convençut que aquest procés de Primàries serveix "per eixamplar la base, tal com es diu ara" i que és important que poblacions com Cambrils i Reus i d'altres engeguin aquest procés, "la fotografia del passat 21-D no la podem llançar a la brossa i, per altra banda, els unionistes són capaços de concentrar més el vot que els independentistes". Gibert va apel·lar a la mobilització, "hem d'intentar mobilitzar el màxim de gent. A Cambrils si no hi ha una força unitària que capitalitzi el màxim de vot, l'independentisme perdrà l'Ajuntament. Estem donant una oportunitat a l'unionisme per pur interès partidista. Demanem que la gent s'apunti i pressioni els partits".

Antoni Castellà: "Creiem que hi ha d'haver una regeneració del concepte de partit i aquest procés és una bona pràctica de regeneració democràtica"

El portaveu de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà, va dir que el seu partit havia dit sí a les Primàries des del primer moment, "ho tenim als estatuts del partit i, per altre banda, creiem que hi ha d'haver una regeneració del concepte de partit i aquest procés és una bona pràctica de regeneració democràtica". Castellà va afegir que, "a més, no estem en una situació normal i hem de ser capaços de gestionar els 947 municipis que té Catalunya". El diputat va dir una frase que va aixecar els aplaudiments del públic. Referint-se a alcaldes i càrrecs públics en general va dir "no és el mateix ser independentista que voler fer la independència" i va afegir que "Primàries no és una opció política, és una manera de fer les coses. A més dóna l'oportunitat per a que gent molt capacitada pugui fer el pas a la política sense passar pels partits, és a dir, una veritable regeneració de lideratges".

Després de les intervencions dels convidats es va obrir un torn de preguntes del públic i es va obrir el debat. Els ponents van dir que el procés de Primàries està aixecant molta expectació i van dir que els partits polítics s'aniran movent en funció de la magnitud que aconsegueixi Primàries. Castellà va apuntar que a l'Hospitalet de Llobregat s'està a punt de tancar la incorporació de la gent del PDeCAT i d'ERC a la llista de Primàries.

Comenta aquest article