Cultura

Robert Benaiges presenta el seu tercer llibre, "Els contes mesopotàmics i altres contalles que parlen de coses diferents"

Per Berta Ruiz



Robert Benaiges llegint un dels contes del seu nou llibre, ahir al Centre Cultural
Robert Benaiges va presentar ahir al vespre, a la sala d'actes del Centre Cultural, el seu tercer llibre: Els contes mesopotàmics i altres contalles que parlen de coses diferents.

L'autor –Robert Benaiges, alcalde de Cambrils– va explicar a Revista Cambrils Diari Digital abans de l'inici de l'acte que "aquest és un llibre de contes que he anat fent durant molts anys. És un recull d'escrits, alguns de fa 20 anys i d'altres de fa un parell de mesos". Segons va comentar, "el llibre està dividit en dues parts: la primera són els contes mesopotàmics, en la qual intento explicar quatre històries al llarg dels 5.000 anys d'història de la Mesopotàmia. Són quatre contes on s'expliquen diferents situacions, des de l'època de la Sumèria antiga, passant per la dominació romana, la dominació àrab i fins arribar finalment a la història d'un arqueòleg que va fer unes excavacions a finals del segle XIX i començaments del segle XX". Tot plegat, lligat a través de dos personatges: un d'ells, el traductor que troba les tauletes d'argila amb escriptura criptogràfica i les tradueix al català. I el segon personatge, que és l'autor, que s'encarrega d'interpretar aquestes lectures".

Tal com va definir el mateix autor de l'obra, "és un joc d'embolic entre els dos personatges" que combina la història amb l'aventura. Segons Benaiges, "Mesopotàmia és la terra que resumeix des del meu punt de vista la història de la civilització de l'home: les primeres escriptures, els primers invents i, avui en dia, és el lloc on passen coses que són producte de la nostra civilització, per exemple la guerra d'Irak".

La segona part del llibre és bastant diferent. Sota el nom "El ritual dels dies", es recullen 17 contes individuals sense cap lligam entre ells, històries breus que parlen de temes molt diversos com històries d'elfs i mitologia o la descripció de paisatges i indrets molt particulars.

Durant l'acte, Robert Benaiges va fer lectura i explicació d'aquesta nova obra, acompanyada de la projecció d'imatges fotogràfiques. Després de la seva intervenció va donar pas a la lectura de cinc dels seus contes, que van anar a càrrec de Carme Fernández –que va llegir "Ball de monges"–, Esther Prats –que va llegir "Llunes del cel"–, Dolors Castells –que va llegir el conte "Allegreto. Quart Temps. Quinta. Mahler"–, Helena Martínez-Ferreruela –que va llegir "Les finestres de l'aigua"– i M. Lluïsa Recasens –que va llegir "Cristalls"–.

Comenta aquest article