Cultura

Any Cardenal Vidal i Barraquer

El Govern de la Generalitat homenatja el Cardenal Vidal i Barraquer

Per Redacció

Un moment de l'actuació de la Coral Verge del Camí, ahir al vespre
Un moment de l'actuació de la Coral Verge del Camí, ahir al vespre | Cedida
El Palau de la Generalitat va acollir, ahir al vespre, l'acte d'homenatge del Govern de la Generalitat amb motiu del del 150è aniversari del naixement de Francesc Vidal i Barraquer, teòleg, cardenal i arquebisbe de Tarragona. L'acte de commemoració de l’Any Vidal i Barraquer va ser inaugurat pel president de la Generalitat, Quim Torra, i va comptar amb la participació de la consellera de Justícia, Ester Capella. Durant l’acte van intervenir el director de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, Manuel Maria Fuentes, i l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza. També hi va haver una interpretació musical a càrrec de la Coral Verge del Camí de Cambrils, coincidint amb la celebració del seu 50è aniversari. Una comitiva cambrilenca –entre regidors del consistori cambrilenc i membres de la comissió de l'Any Cardenal Vidal i Barraquer– va acudir a aquest acte commemoratiu. A l’homenatge també hi van assistir diversos familiars del cardenal Vidal i Barraquer.

Quim Torra: “Tinguem ben present el llegat del cardenal de la Pau que, al costat del seu país, va apostar per la pau, pel respecte, per l’humanisme i per la cultura”.

Segons informa la pàgina web Catalunya Religió, durant l'acte el president Torra va recordar la visita que va fer fa pocs dies a la cartoixa suïssa de Valsainte on va morir el cardenal. Va explicar que allà va recordar altres noms que van patir el mateix exili i repressió com Rafael Patxot, Ramon Sugranyes de Franch, Carles Cardó... “L’exemple dels catòlics represaliats per aquest doble compromís són gent a tenir molt en compte”, va remarcar Torra, perquè “és una història amb més matisos del que sempre ens volem imaginar”. Segons Torra, recordar figures com Vidal i Barraquer, “és un acte de dignitat”. “Tinguem ben present el llegat del cardenal de la Pau que, al costat del seu país, va apostar per la pau, pel respecte, per l’humanisme i per la cultura”.

L’acte al Palau de la Generalitat va estar promogut per la direcció general d’Afers Religiosos del Departament de Justícia. La conselleraEster Capella, va remarcar la “modernitat i vigència del cardenal tarragoní. “Va ser pioner en la defensa de la separació Església-Estat” i va mostrar com “un estat laic pot conviure amb la tradició religiosa practicada per la societat”. Alhora Vidal i Barraquer també demostra que “és necessari el diàleg constant entre les institucions públiques i les autoritats eclesiàstiques”.

L’alcaldessa de Cambril, Camí Mendonza, ha agraït que la Generalitat s’hagi sumat a la commemoració promoguda per l’Ajuntament de la vila natal del cardenal Vidal i Barraquer.

A l’acte hi va assistir el cardenal Lluís Martínez Sistach; l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol; el bisbe auxiliar de Barcelona Sergi Gordo; l’abat de Poblet, Octavi Vilà; el vicesecretari de la Conferència Episcopal Tarraconense, Norbert Miracle; el president de la Unió de Religiosos de Catalunya, Màxim Muñoz; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; el diputat Joan Capdevila; i el director general d’Afers Religiosos, Marcel·lí Joan.

La consciència de Vidal i Barraquer

La part central de l’acte va ser una conferència d’un dels màxims experts en el cardenal Vidal i Barraquer i en el període republicà i de postguerra a Tarragona, Manuel Maria Fuentes, director de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona. Mossèn Fuentes va posar l’accent en la coherència entre el pensament i l’acció de Vidal i Barraquer, i especialment en la voluntat pacificadora del Cardenal de la Pau. Per això el va definir com “un home cristià que apel·la a la nostra consciència”.

Acte d'homenatge al Cardenal Vidal i Barraquer, ahir al vespre, al Palau de la Generalitat

 

Comenta aquest article