Informació general

Formació

La DOP Siurana promou dues beques a l'Escola d'Hoteleria i Turisme valorades en 800 euros

Per Redacció

Conveni signat entre el president de la DOP Siurana, Antoni Galceran, i el director de l’EIHT, Jordi Jardí
Conveni signat entre el president de la DOP Siurana, Antoni Galceran, i el director de l’EIHT, Jordi Jardí | Cedida

La DOP Siurana i l’Escola Institut d’Hoteleria i Turisme de Cambrils (EIHT) han signat un conveni per instaurar dues beques valorades amb 400 euros cadascuna, a les quals podran optar els estudiants de grau mig i de grau superior que demostrin en els seus treballs de final de curs una sensibilitat i valoració particular de l’oli d’oliva verge extra DOP Siurana com també el seu entorn natural i paisatgístic. L’acció pedagògica, que s’implementarà aquest curs lectiu (2018-2019), s’emmarca en el conjunt d’activitats que promou la DOP Siurana per difondre la cultura de l’oli entre diferents públics. En aquest cas, adreçada als estudiants que s’estan formant a l’escola d’hostaleria de Cambrils i que seran els cuiners i professionals del futur.

D’acord el conveni signat entre el president de la DOP Siurana, Antoni Galceran, i el director de l’EIHT, Jordi Jardí, els estudiants hauran de demostrar en el treball final el seu interès, coneixement i sensibilitat envers l’oli d’oliva verge extra, un aliment que forma part de la Dieta Mediterrània, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. El jurat valorarà que en el treball de l’alumne s’incloguin referències a l’oli, en especial, que els estudiants dissenyin un plat amb especial protagonisme de l’oli d’oliva verge extra DOP Siurana, com també que sigui present en l’oferta d’algun servei específic (com ara una ruta turística o l’elaboració artesana de productes derivats de l’oli) i en la utilització dels productes locals, de proximitat i de quilòmetre 0.

El guanyador de la beca de cadascun dels cicles formatius s’endurà 400 euros en efectiu i un curs de tast amb el Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya. El veredicte es coneixerà a final de curs un cop valorats els projectes finals.

Més recursos per difondre la cultura de l’oli

La DOP Siurana aposta des de fa temps per fomentar la cultura de l’oli amb activitats formatives adreçades a diferents tipus de públics per tal de prestigiar l’oli però també de visibilitzar les entitats i els productors que integren la Denominació d’Origen Protegida. Aquest any però s’han incrementat els recursos i s’ha dissenyat una aposta més ferma per estendre el coneixement de l’oli entre diferents segments i públics.

Les activitats tenen per objectiu revertir l’actual manca de coneixement sobre la importància de l’ús de l’oli a la cuina i els seus beneficis saludables quan s’inclou regularment a l’alimentació. Les activitats promogudes per la DOP Siurana pretenen que els ciutadans del territori on es produeix siguin els seus principals ambaixadors, donat que l’oli és un dels pilars de la cuina catalana i de la piràmide de la Dieta Mediterrània. També estan orientades al reconeixement no només del producte, sinó de l’activitat econòmica que dona vida a molts pobles i que assegura les economies rurals amb més de 7.000 productors que es dediquen al seu cultiu.

Les activitats regulars i principals que es desenvolupen des de la Denominació d’Origen Protegida són:

  • -  Taller de tast d’oli a les escoles amb el nom Has begut oli? Activitat adreçada als estudiants de 6è de primària perquè els més petits coneguin les propietats de l’oli i experimentin amb el producte. Es desenvolupa mitjançant un material creat específicament per als alumnes amb mascota inclosa, la Siuraneta, i té lloc a l’aula. El taller va començar el 2016 en escoles d’entorns urbans del territori DOP Siurana i la prova pilot va arribar a 1.250 escolars; el 2017 van ser 1.902 escolars i 2.026 escolars de les comarques de Barcelona. Pel curs 2018-19 ja hi ha programats 104 grups al territori i 2.650 alumnes que realitzaran el taller i, a les comarques de Barcelona, s’amplia encara més amb l’objectiu de doblar i arribar a 4.000 escolars.

  • -  Sessions de tast d’olis per a prescriptors No tots els olis són iguals. La DOP és present a diferents instituts, facultats i escoles d’hostaleria i turisme de Catalunya, com també a facultats i escoles d’Enologia amb la realització de tallers pràctics de tast, masterclass d’oli a estudiants universitaris de dietètica i nutrició i a futurs professionals relacionats amb el turisme i la gastronomia, entre d’altres..

  • -  XXIV Concurs de dibuix escolar i 3a edició de receptes explicades. També destinat als escolars de totes les edats de primària, la DOP organitzat un concurs de dibuix i pintura sobre l’oli i l’olivera. L’activitat de receptes explicades es va incorporar fa 2 anys i està adreçada a totes les escoles dels municipis de la DOP Siurana, amb l’objectiu que els infants treballin un aliment que els és proper. Es valora la creativitat, la composició i la tècnica.

  • -  Fires de l’oli. En paral·lel a la seva realització, s’organitzen tastos populars perquè el públic en general s’apropi a l’oli i en conegui els atributs i sàpiga diferenciar les diferents tipologies. També hi ha una vessant divulgativa amb la participació en programes de mitjans de comunicació, taules rodones i xerrades per estendre el valor afegit del consum de l’oli d’oliva verge extra amb DOP, l’únic que té la qualitat i l’origen certificats.

    Per altra banda, des de la DOP Siurana també es fan accions directes per formar els prescriptors en anàlisi organolèptica de l’oli i en aquesta categoria hi entren des dels futurs cuiners, gastrònoms, sommeliers, dietistes i nutricionistes i els enòlegs dels instituts i facultats del territori. El Panell Oficial de tast d’olis d’oliva verges de Catalunya és qui realitza les sessions pràctiques de tast diferents. En els últims 2 anys, s’han fet més d’una vintena d’accions i per aquest any n’hi ha més de 20 de previstes.

Comenta aquest article